Ο σεφ Τζέιμι Όλιβερ είναι ανάμεσα σε εκείνους που στράφηκαν κατά του Μπόρις Τζόνσον, για την υποχώρηση στο σχέδιο απαγόρευσης των διαφημίσεων για junk food στο διαδίκτυο.
Πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απαγόρευση των διαφημίσεων στο διαδίκτυο και την τηλεόραση για τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού ή λίπους πριν από τις 9 το βράδυ.
Η κίνηση αυτή ήταν στο ευρύτερο πλάνο του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όμως, τώρα αναμένεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για την απαγόρευση των διαφημίσεων για το πρόχειρο φαγητό στο διαδίκτυο, έπειτα από έρευνα.
Η έρευνα αυτή έδειξε πως η απαγόρευση θα είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να καταναλώνουν μόλις 1.124 λιγότερες θερμίδες κάθε χρόνο, ενώ θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες σε επιχειρήσεις.
Μία συμμαχία περισσοτέρων από 90 ανθρώπων- γιατροί, ακαδημαϊκοί και γνωστές προσωπικότητες όπως ο Τζέιμι Όλιβερ- αλλά και ΜΚΟ για ζητήματα υγείας έγραψαν επιστολή στον Τζόνσον εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.
Στην επιστολή υπογραμμίζουν ότι αν επιτρέψει να συνεχίσει να κατακλύζεται το διαδίκτυο με διαφημίσεις για fast-food, πατατάκια και γλυκά, θα υπονομευθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
«Τώρα είναι η ώρα για φιλόδοξες, πρωτοποριακές παγκοσμίως πολιτικές, που θα θέτουν ως προτεραιότητα την υγεία και δεν αποδυναμώνονται από κατοχυρωμένα συμφέροντα», υπογραμμίζουν στην επιστολή.
Η απόφαση να μην απαγορευθούν οι διαδικτυακές διαφημίσεις προκάλεσε την οργή των τηλεοπτικών δικτύων, λέγοντας ότι είναι άδικο επειδή στη δική τους περίπτωση θα παραμείνει η απαγόρευση.
Αυτή η υπαναχώρηση «θα υπονομεύσει ολόκληρη τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και θα δείξει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει μια ακμάζουσα βιομηχανία πρόχειρου φαγητού πάνω από την υγεία των παιδιών», υπογράμμισε η Καρολάιν Σέρνι του Obesity Health Alliance, μιας συμμαχίας οργανώσεων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Με πληροφορίες από Times