Τζόνσον: Το Brexit θα κάνει την Βρετανία το σπουδαιότερο μέρος στη Γη

Τζόνσον: Το Brexit θα κάνει την Βρετανία το σπουδαιότερο μέρος στη Γη Facebook Twitter
EPA
8

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύθηκε σήμερα να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο το σπουδαιότερο μέρος στη Γη αποχωρώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Η αποστολή μας είναι να φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με στόχο την ένωση και την εκ νέου κινητοποίηση του μεγάλου μας Ηνωμένου Βασιλείου και να καταστήσουμε αυτή τη χώρα τη σπουδαιότερο μέρος στη Γη», δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο στην πρώτη του ομιλία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. «Η συμφωνία της αποχώρησης απορρίφθηκε τρεις φορές...οι όροι της είναι απαράδεκτοι γι' αυτό το κοινοβούλιο και γι΄αυτή τη χώρα», είπε.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι για να προχωρήσει το Brexit πρέπει να καταργηθεί το ιρλανδικό backstop, η πολιτική ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την επιστροφή σκληρών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. «Πρέπει να γίνει κατανοητό με σαφήνεια ότι ο δρόμος προς τη συμφωνία περνά μέσα από την κατάργηση του backstop», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά μια νέα προσέγγιση προκειμένου να υπάρξει μια ανεξάρτητη πολιτική στον τομέα του εμπορίου και ως εκ τούτου δεν θα διορίσει Βρετανό επίτροπο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θέλω να αρχίσω να αποδεσμεύω τους αξιωματούχους μας για να αναλάβουν αυτή τη νέα αποστολή (της επίτευξης εμπορικών συμφωνιών) άμεσα.

Ως εκ τούτου δεν θα διορίσουμε σε καμία περίπτωση Βρετανό επίτροπο για την νέα Κομισιόν που να αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου», είπε. «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα για μια νέα προσέγγιση, που θα ολοκληρωθεί με την έξοδό μας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Δημοσίευσε χάρτη με τον Καναδά προσαρτημένο στις ΗΠΑ

Διατύπωσε οικονομικές απειλές κατά του Καναδά και αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης για τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, σε δηλώσεις που έφτασαν στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ο τζιχαντιστής του Αλ Σαράα που νομιμοποιήθηκε, οι δήθεν καταζητούμενοι και ο νόμος μεταμέλειας

Διεθνή / Τουρκία: Ο τζιχαντιστής του Αλ Σαράα που νομιμοποιήθηκε, οι δήθεν καταζητούμενοι και ο νόμος μεταμέλειας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας «έσβησε» τζιχαντιστή της Hayat Tahrir al Sham από τη λίστα καταζητούμενων, μόλις πήρε θέση ταξιάρχου στον συριακό στρατό
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

6 σχόλια
Και να τι γίνεται όταν κάποιος που ζει στον 21ο αιώνα έχει μείνει στον 20ο. Και ένα ωραίο video για την πορεία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ο χάρτης το πιο ενδιαφέρον) https://www.youtube.com/watch?v=ox-Jd8amw80Τώρα η Βρετανία είναι στο 9:43' του video... Με τον Μπόρις θα βρεθεί πάλι στο 7:37'... Αχαχαχαχα ... με τον Μπόρις !!!
Επιτέλους εμφανίζεται κι ένας που να λέει την αλήθεια έξω από τα δόντια: «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσει ένα Κοινοβούλιο άξιο του ονόματός του, τον περιορισμό της κρατικής εξουσίας σε τμήμα του κράτους».Απλά τα πράγματα: Ή η ΕΕ αντιλαμβάνεται πως θα έχει ΚΑΙ η ίδια χασούρα από το Brexit και θα συνεργαστεί για μια διμερώς επωφελή συμφωνία για να την περιορίσει, ή όχι και θα αναγκαστεί να υπογράψει τμηματικά μια στο μέλλον όταν οι οικονομικές συνέπειες (δηλ. οι θιγμένοι από το Brexit πολίτες της) θα τη συνετίσουν.Το αν η Βρετανία χάσει και αυτή στο μεταξύ διάστημα, ποσώς θα προβληματίσει τις εταιρείες της ΕΕ.
Καπου δε το πιανεις καλα, η ΕΕ εχει ηδη υπολογισει πανω κατω την χασουρα για καθε κρατος της λογω Brexit, κατι αναποφευκτο λογω αυτης της διαλυσης της ενωσης, οποτε δε της ειναι κατι αγνωστο. Σε καμια περιπτωση ομως δε την συμφερει να δωσει προνομια στην Μ Βρετανια που θα ειχαν μελη της ενωσης, γιατι πολυ απλα αναιρει το σκοπο της και θα ανοιγε την πορτα και σε αλλους να φυγουν.Για εμενα ο μεγαλος χαμενος ειναι ξεκαθαρα η Μ Βρετανια, μιας και θα πρεπει να διαπραγματευτει απο την αρχη ολες τις εμπορικες συμφωνιες παγκοσμια και σιγουρα δε μπορει να πετυχει καλυτερες συμφωνιες απο την ΕΕ ως συνολο, απλα και μονο λογω οικονομιων κλιμακας. Στην καλυτερη να πετυχει παρομοιες συμφωνιες, οποτε ποιο το κερδος; Επισης το κοστος που θα ερθει λογω της αποχωρησης απο την αποδυναμωση του Λονδινου ως παγκοσμιου κεντρου θα τους πονεσει πολυ, ενω ηδη αλλες πολεις πχ Βερολινο ή Παρισι τρεχουν να επωφεληθουν.
Με όλον τον σεβασμό, δεν γράψατε κάτι που να μην έχει χιλιοπροβληθεί από τα ΜΜΕ (που στηρίζουν το BRemain) εδώ και καιρό.Το πόσο θα χάσει η κάθε πλευρά κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει σε αρκετό βάθος χρόνου (άλλο το κόστος σε έναν μήνα, άλλο σε έναν χρόνο, άλλο σε δέκα χρόνια, άλλο σε είκοσι).Προνόμια σε μορφή ειδικών ρυθμίσεων έχει δώσει η ΕΕ σε κράτη που την ενδιαφέρουν (π.χ. Νορβηγία) ανάλογα με το ειδικό τους βάρος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και κανείς δεν αμφισβητεί το ειδικό βάρος του ΗΒ.Αν η εκτίμησή σας είναι πως ο Johnson θα υπογράψει τη διάλυση του ΗΒ (αυτό θα συμβεί αν δεχτεί ειδικό καθεστώς για τη Β. Ιρλανδία), εγώ δεν τη συμμερίζομαι. Θα ήταν παντελώς ηλίθιος και δεν τον κόβω για τέτοιον (αφήνω στην άκρη πως τέτοια συμφωνία δεν περνά με την καμία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, μέχρι κι η Βασίλισσα θα αναγκαστεί να πάρει θέση).Το τράνταγμα της ΕΕ από την αποχώρηση του ΗΒ θα είναι ΠΟΛΥ μεγάλο και κατά την γνώμη μου ακόμη μεγαλύτερο αν τελικά αποχωρήσει δίχως συμφωνία. Όταν λέτε «το κοστος που θα ερθει … … απο την αποδυναμωση … ως παγκοσμιου κεντρου θα τους πονεσει πολυ » σε ποιους αναφέρεστε; Διότι οι Βρετανοί όταν ψήφισαν υπέρ του Brexit έκαναν την εκτίμηση πως αυτοί που θα χάσουν πολλά και πολύ περισσότερα από τον γενικό πληθυσμό είναι πολύ λιγότεροι. Κι έχουν δίκιο: Ο πλούτος του city δεν έφτανε στον μέσο Βρετανό ίσα –ίσα που του δημιούργησε προβλήματα (π.χ. η μετεωρική άνοδος της αξίας των ακινήτων –μια φούσκα που αν σκάσει δεν θα επηρεάσει μόνο Βρετανούς-, …εξόρισε τους Λονδρέζους από το Λονδίνο αλλά άφησε πολλά κέρδη σε ελάχιστους).Κι εκεί είναι το νόημα κάθε δυνάμει Χ-exit: Αν δεν ωφελούνται ΟΛΟΙ, έστω οι συντριπτικά περισσότεροι, πολίτες της σε ικανοποιητικό βαθμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένει η Χ χώρα στην ΕΕ.Οι ηγεσίες κάνουν πως δεν το αντιλαμβάνονται για προφανείς λόγους. Για τους λοιπούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το προβάλλουμε.
Το εχουμε δει το εργο στη Ελλαδα, μολις αρχισουν και πεφτουν οι φαπες θα αρχισουν τα περι "αυταπατης". Το "καλο" ειναι πως δεν εχουμε μονο εμεις τοσο καραγκιοζηδες πολιτικους.