Στις 14 Μαρτίου η πόλη Zahara de la Sierra απέκλεισε όλες τις εισόδους της υπό τον φόβο του κορωνοϊού.
Ίσως αυτή να είναι και η σωτηρία της. Ο 40χρονος δήμαρχος Santiago Galván αποφάσισε, την ημέρα που η υπόλοιπη Ισπανία έμπαινε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να κλείσει τις εισόδους της πόλης του.
Από τότε η Ισπανία μετρά περισσότερα από 100.000 κρούσματα και 10.000 θανάτους από τον κορωνοϊό. Κανείς όμως από τους 1.400 πολίτες της Zahara δεν έχει νοσήσει.
«Έχουν περάσει περισσότερες από 14 ημέρες και δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι» λέει στο CNN.
Τα δραστικά αυτά βήματα του δημάρχου έχουν την πλήρη στήριξη των κατοίκων της πόλης και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Σχεδόν το ένα τέταρτο των κατοίκων της Zahara είναι άνω των 65 ετών.
Μία ώρα από τη Σεβίλλη με το αυτοκίνητο, η πόλη είναι ένας δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο. Ο δήμαρχος λέει ότι τις πρώτες μέρες έπρεπε να απομακρύνουν τους Γάλλους και τους Γερμανούς τουρίστες που αγνοούσαν τα μέτρα της τοπικής κυβέρνησης.
Τέσσερις από τις εισόδους της πόλης έκλεισαν ερμητικά. Ανοιχτή έμεινε μόνο μία είσοδος με επανδρωμένο σημείο ελέγχου, όπου τα οχήματα ψεκάζονται με ένα μείγμα λευκαντικών και νερού.
Το σημείο ελέγχου στον έναν και μοναδικό δρόμο πρόσβασης λειτουργεί με έναν αστυνομικό. Δύο άντρες ντυμένοι με τα προστατευτικά ρούχα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό των ελαιώνων πλένουν τα οχήματα που περνούν με ένα μείγμα λευκαντικού και νερού.
Τα οχήματα πρέπει ακόμη να περάσουν από ένα άλλο είδος απολύμανσης των ελαστικών για να μπορέσουν να εισέλθουν στην πόλη.
«Δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να περνάει από το σημείο ελέγχου και να μην απολυμαίνεται» λέει ο Galván.
«Έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε ηρεμία στους γείτονές μας. Ξέρουν ότι κανείς και τίποτα "άγνωστο" δεν θα μπει στην πόλη μας».
Ανάλογες κινήσεις απολύμανσης γίνονται και στο εσωτερικό της πόλης. «Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις 5:30 μ.μ., μια ομάδα περίπου 10 ατόμων βγαίνει στους δρόμους για να απολυμάνει την πόλη, όλους τους δρόμους, τις πλατείες και το εξωτερικό των σπιτιών» λέει ο Galván.
Μια τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να λειτουργούν τα παντοπωλεία και να παραδίδουν τα φάρμακα προκειμένου να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους, ιδιαίτερα για εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Δουλεύουν περίπου 11 ώρες την ημέρα και οι παραγγελίες τους συνεχώς αυξάνονται.
«Οι κάτοικοι είναι πολύ χαρούμενοι, επειδή δεν χρειάζεται να βγουν έξω, αισθάνονται προστατευμένοι και σίγουροι» λέει ο δήμαρχος.
«Λάβαμε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα» είπε μιλώντας στο CNN.
Εκτός από την οργάνωση της υπηρεσίας παράδοσης, η Ένωση Γυναικών Zaharilla φροντίζει τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να μαγειρέψουν για τον εαυτό τους, αφήνοντας φαγητό στις πόρτες τους, ενώ φροντίζει και για τις βασικές επισκευές που ενδεχομένως χρειάζονται.
Παράλληλα, οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μία σελίδα στο Facebook μέσω της οποίας έχουν επικοινωνία μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο.
Εκεί έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να συλλέξουν οι ηλικιωμένοι παλιές φωτογραφίες τους. Η Luisa Ruiz Luna, η οποία ξεκίνησε την πρωτοβουλία, λέει ότι έχει απογειωθεί η ιδέα αυτή και είναι ένας «καλός τρόπος για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να αλληλεπιδράσουν μαζί μας αλλά και να ασκήσουν τη μνήμη τους».
Η πόλη έχει επίσης εξοπλίσει δύο αυτοκίνητα με μουσική και φώτα, «έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βγουν στα μπαλκόνια τους και να διασκεδάσουν» λέει ο δήμαρχος.
Ωστόσο, οικονομική κατάσταση των εκατοντάδων μικρών ισπανικών πόλεων, όπως η Zahara, στηρίζεται από οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο έχει βάλει βαθιά το χέρι στο ταμείο έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φόρων για τις τοπικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μπαρ και εστιατόρια που εξαρτώνται από τον τουρισμό –υπάρχουν 19 τέτοια καταστήματα στη Zahara– συντηρούνται από αυτό το ταμείο.
Για τον Galván είναι κάτι περισσότερο από οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για τη διατήρηση της Zahara ως κοινότητας.
Ωστόσο, ο δήμαρχος γνωρίζει ότι τελικά η πόλη του θα χρειαστεί βοήθεια από τη Μαδρίτη ή την περιφερειακή κυβέρνηση εάν συνεχίσει ο εθνικός περιορισμός.
«Θα χρειαστούμε ένα είδος οικονομικής ανάσας εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» δήλωσε ο Galván στο CNN.
Όπως εκατομμύρια Ισπανοί, ο 40χρονος δήμαρχος εξετάζει λεπτομερώς τα ημερήσια δελτία για τον κορωνοϊό που εκδίδει το υπουργείο Υγείας, ελπίζοντας ότι σύντομα θα έρθουν καλά νέα.
Με πληροφορίες του CNN
σχόλια