Ζαΐχ Μπολσονάρου: 8ετής αποκλεισμός από κάθε δημόσιο αξίωμα

Ζαΐχ Μπολσονάρου: 8ετής αποκλεισμός από κάθε δημόσιο αξίωμα Facebook Twitter
Φωτ.: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH/EPA
0

Οκτώ χρόνια αποκλεισμού από κάθε δημόσιο αξίωμα του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάσισε σήμερα, Παρασκευή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας.

Το δικαστήριο απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την καταδίκη του Ζαΐχ Μπολσονάρου, κρίνοντάς τον ένοχο για κατάχρηση εξουσίας και συμμετοχή σε παραπληροφόρηση πριν από την εκλογική του ήττα το 2022.

Τέσσερις δικαστές του Ανωτάτου Εκλογοδικείου ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του ακροδεξιού πολιτικού για «κατάχρηση εξουσίας» και ένας κατά.

Απομένουν να ψηφίσουν δύο δικαστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αναβολή για περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης, γεγονός που θα καθυστερούσε την κατάληξη της δίκης και την εκδίκαση της ποινής.

Η υπόθεση αφορά σε μία συνάντηση που είχε ο Μπολσονάρου με ξένους πρεσβευτές τον Ιούλιο του 2022, κατά την οποία διέδωσε ψευδείς πληροφορίες για το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας και έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ενόψει των επεισοδιακών εκλογών του περασμένου έτους.

Η συνάντηση μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από επίσημα τηλεοπτικά κανάλια και στο YouTube, που όμως κατέβασε τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης επειδή δεν συμμορφώθηκε με την πολιτική του για τις ψευδείς ειδήσεις.

Ο δικαστής Αλεξάντερ ντε Μοράες, ο οποίος προήδρευσε του δικαστηρίου, ψήφισε τελευταίος. «Ας επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στη δημοκρατία μας και στο κράτος δικαίου» είπε και τάχθηκε υπέρ της ενοχής του πρώην προέδρου. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με την ψηφοφορία οι βραζιλιάνικες αρχές θα δείξουν ότι δεν ανέχονται «τον εγκληματικό εξτρεμισμό, που επιτίθεται στις εξουσίες του κράτους, τις ψευδείς ειδήσεις, την παραπληροφόρηση που προσπαθεί να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους».

Ο Μπολσονάρου έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση. Μιλώντας στον βραζιλιάνικο ραδιοφωνικό σταθμό Itatiaia, δήλωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από CNN/Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM
Εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Διεθνή / Κολοσσός κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Η Paragon πρώτα απαίτησε από την Ιταλία να απαντήσει στους ισχυρισμούς για εκστρατεία παρακολουθήσεων και στη συνέχεια διέκοψε το συμβόλαιο - Έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ