Εκατομμύρια Βρετανοί ενθαρρύνονται από «ασφαλιστικές» εταιρίες που διεκδικούν αποζημιώσεις να δηλώνουν ψευδώς ότι αρρώστησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, σύμφωνα με την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της χώρας (ΑΒΤΑ).
Δημοσκόπηση της ΑBTA έδειξε ότι το 19% των Βρετανών τουριστών είναι πιθανό να έχουν προσεγγιστεί από εκπροσώπους τέτοιων εταιριών κατά την επιστροφή τους στη χώρα (μέσω email, τηλεφώνου, social media ή ακόμη και στο αεροδρόμιο).
Όπως αναφέρει το BBC, τους λένε ότι θ' αμειφθούν σε περίπτωση που υποβάλλουν καταγγελία και δικαιωθούν.
Κατά μέσο όρο, όσοι από τους ενάγοντες τελικώς δικαιώνονται, εισπράττουν πάνω από 2.000 λίρες έκαστος.
Μέχρι στιγμής, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9 εκατ. Βρετανοί έχουν προσεγγιστεί από ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να καταθέσουν καταγγελίες ότι αρρώστησαν στις διακοπές τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Το 2016, η τουριστική βιομηχανία ξόδεψε 240 εκατ. λίρες σε δικαστικές διαμάχες, κάτι που κατέστησε τα πακέτα διακοπών ακόμη πιο ακριβά.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει διάφορα μέτρα για να καταπολεμήσει αυτή την πρακτική, αλλά η ABTA υποστηρίζει ότι οποιοσδήποτε νέος νόμος πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν την τουριστική σεζόν του 2018.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τονίσει ότι προσπαθεί να εφαρμόσει τις αλλαγές στη νομοθεσία το συντομότερο δυνατόν.
Από το 2013, στην τουριστική βιομηχανία έχει σημειωθεί άνοδος 500% στις συγκεκριμένες καταγγελίες, παρά το γεγονός πως τα ξενοδοχεία που εμπλέκονται σ' αυτές επιμένουν ότι ο αριθμός τους έχει παραμείνει στάσιμος.
Η αύξηση αυτή περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τουρίστες που προέρχονται από τη Βρετανία.
Οι καταγγέλλοντες, ωστόσο, φαίνεται πως αγνοούν ότι αυτού του είδους οι ψευδείς καταγγελίες μπορεί να επιφέρουν ποινές φυλάκισης τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι επιδίδονται σε τέτοιες απάτες μπορεί να καταδικαστούν ακόμη και σε τρία χρόνια φυλακή.
Τον Οκτώβριο, ένα ζευγάρι από το Μέρσεϊσαϊντ καταδικάστηκε αφότου προφασίστηκε ότι είχε αρρωστήσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, ένα άλλο ζευγάρι από το Ντέρμπισαϊρ δήλωσε την ενοχή του σε κατηγορίες περί απάτης, καθώς σε καταγγελία του είχε ισχυριστεί ότι οι διακοπές του στην Τουρκία είχαν χαλάσει λόγω περιστατικών διάρροιας και εμετού.
Η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει αυτή την πρακτική και τα νέα μέτρα έχουν ήδη κάνει τις ασφαλιστικές εταιρίες να απομακρύνονται από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό πεδίο και να ψάχνουν για άλλες ευκαιρίες.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια