☛ Ο Δημήτρης Κυριαζής έγραψε στο προηγούμενο τεύχος το top 10 των φετινών αθηναϊκών συναυλιών. Οι αναγνώστες πρόσθεσαν τις συναυλίες που οι ίδιοι περιμένουν με αγωνία, συμπληρώνοντας έτσι –μελωδικά– το άρθρο. Brian Jonestown Massacre! (katsoudion3) // Ναι, Brian Jonestown Massacre, στις 14 Ιουλίου, αλλά και Clutch στις 24 Ιουνίου (Helena Fox) // To EJEΚT FESTIVAL! Το line-up του Εjekt γ&**&ει φέτος! (asd5) // Unida. Neurosis. Stoned Jesus. (salander) // HIM τον Αύγουστο (Stardust3) // 2 cellos και Ludovico Einaudi! (Σαρδανάπαλος) // Για τους φαν της drum ‘n’ bass οι Noisia (r0y14) // Οι James που παίζουν τον Ιούλιο! Έπρεπε να ’ταν στο top10 του άρθρου! (ang_tz) // manu chaooooo (dewi).
☛Πολλοί αναγνώστες μας έδειξαν την αγάπη τους (όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό) με αφορμή την επίθεση περί στρατευμένης δημοσιογραφίας που δεχτήκαμε από την εφημερίδα «Αυγή». Στο εντιτόριαλ του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου ο LiberT σχολίασε: «Λυπάμαι πολύ για όλα αυτά που διαβάζω. Η LifΟ είναι πολύτιμη για την πολυφωνία και την ελευθερία και μπράβο σας που συνεχίζετε μετά από τόσα που έχουν συμβεί!». Ο/η ΓΡΙΦΟΣ μας έδωσε κι άλλο κουράγιο: «Κάθε άνθρωπος έχει την ευθύνη των λεγομένων-γραφομένων του, δεν έχει όμως ευθύνη γι’ αυτό που οι άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται.
ΥΓ.: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ευφυή χαρακτηρισμό «τοίχος από γιαούρτι» στο σύντομο πέρασμά σας από την “Καθημερινή”. Συνεχίστε δυνατά, χρειαζόμαστε τη φωνή και την ευαισθησία σας».
Τέλος, ο Lycos θεώρησε ότι το ιντερνετικό άρθρο-απάντηση του Άρη Δημοκίδη στην «Αυγή» ήταν μάλλον υπερβολικά ευγενικό, σε αντίθεση με το εντιτόριαλ του Στάθη: «Έτσι θέλουν οι χοντρόπετσοι για να καταλάβουν, κανονικό χώσιμο. Νομίζω ότι ο Άρης ήταν κάπως λάιτ, αλλά εσύ τα είπες όπως πρέπει, αν και βλέπω ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποιο είδος σεβασμού στην “Αυγή”, που για μένα είναι απλώς μια φυλλάδα».
☛Για δύο σημαντικές υποθέσεις της Αθήνας που βρίσκονται στον θάλαμο αναμονής του Συμβουλίου της Επικρατείας (το Re-think Athens και την πρόταση του πολιτιστικού οργανισμού ΝΕΟΝ για τον Εθνικό Κήπο) έγραψε ο Δημήτρης Ρηγόπουλος την περασμένη εβδομάδα στη στήλη του.
«Πείτε τα, κ. Ρηγόπουλε», έγραψε ο Spyridon, «γιατί όταν τα λέω εγώ κατηγορούμαι από τους οπαδούς της ακινησίας και της μιζέριας ως... μισθοδοτούμενος από το Re-think Athens! Προσέξτε μήπως κατηγορηθείτε κι εσείς! Προτιμούμε, φαίνεται, να αφήνουμε κτίρια και χώρους να ρημάζουν αντί να κάνουμε (φτου κακά!) τολμηρές κινήσεις κι επενδύσεις».
Ο ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ διαφώνησε: «Η Αθήνα χρειάζεται εμπορικό κέντρο σαν αυτό που είχε πριν από την κρίση. Όσους δρόμους και αν “αναπλάσεις”, τα κτίρια δεν ζωντανεύουν διαφορετικά! Και οι “επενδύσεις” και λοιπές “τολμηρές κινήσεις” πρέπει να είναι παραγωγικές, αλλιώς κλάψε spyridonα. Και ζήσε με τα βαποράκια! (Αλλά ξέχασα, εσύ ζεις αλλού!). Η περιβαλλοντική μελέτη δεν είναι άλλο ένα “γραφειοκρατικό εμπόδιο” αλλά μια μελέτη ουσίας η οποία καλείται να προβλέψει τις επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος (Τι να την κάνω την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, αν μετατοπίσω όλο το φόρτο της και βουλιάξω περιβαλλοντικά το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Γιατί πάνω από το μετρό να βάλω (και να πληρώσω) και το τραμ, όταν υπάρχει ήδη το τρόλεϊ που και ηλεκτρικό είναι και πολύ πιο ευέλικτο, αφού μπορεί και πάει και στη δύσκολη γειτονιά της Κυψέλης. Ας φροντίσουμε τους ήδη υπάρχοντες χώρους πρασίνου (Πεδίον του Άρεως, Άλσος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ζάππειο κ.λπ. ) που μαραζώνουν και είναι χώροι εγκληματικότητας και μετά ας κάνουμε και (προσεκτικές, μελετημένες, με σεβασμό στον παραγωγικό και οικιστικό ιστό της πόλης) αναπλάσεις!».
☛ Συζητήθηκε πολύ το ρεπορτάζ του Θεόφιλου Δουμάνη για το εξοργιστικό νομοσχέδιο για τους ελληνικούς αιγιαλούς. Το δημοφιλέστερο σχόλιο ήταν του byronwilliams: «Η καταστροφή που έγινε στο αστικό τοπίο τη δεκαετία της “ανοικοδόμησης” του ’60 πάει να επαναληφθεί και τώρα, αυτήν τη φορά με τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον. Το διάβασα εδώ και κάτι μέρες και δεν το πίστευα. Είναι ανατριχιαστικό. Πρέπει να σηκωθούν και οι πέτρες, είναι το μόνο για το οποίο αξίζει πραγματικά να παλέψουμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Επιπλέον, απευθύνομαι σε αυτούς που βλέπουν με καλό μάτι το νομοσχέδιο, καθώς είναι πιθανό να φέρει επενδύσεις.
1) Στην Ελλάδα δεν έχουμε λύσει ακόμα το θέμα των σκουπιδιών, ούτε καν στην Αθήνα! Η κατάσταση στην επαρχία, όσον αφορά αυτό το θέμα, είναι τραγική! Φανταστείτε μόνο τι έχει να συμβεί γύρω από μεγάλα τουριστικά θέρετρα σε απόμερες περιοχές. Δεν είναι μόνο η δόμηση που θα αλλοιώσει το περιβάλλον, αλλά και η μόλυνση. Εδώ δεν έχουμε καν δίκτυα αποχέτευσης στα Μεσόγεια και στον Διόνυσο, και πάμε να χτίσουμε πάνω στο κύμα;
2) Στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτήν τη στιγμή πληρώνουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες και δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από εμάς».
σχόλια