Το τέλος του χειμώνα

Το τέλος του χειμώνα Facebook Twitter
0

Πέμπτη 28/02

Έχωυποσχεθεί σεφταλιές στο τραπέζι τηςΤσικνοπέμπτης. Αυτό είναι από τα φαγητάπου συνήθως εγώ δεν ετοιμάζω. Οι σεφταλιέςείναι ένα Κυπριακό -ας πούμε- fastfood,και ανήκει στην κατηγορία των kebab.Ποτέ, μα ποτέ, δεν έχω φάει καλές σπιτικέςσεφταλιές. Οι σουβλατζήδες που τιςφτιάχνουν με τη χιλιάδα τις κάνουν πολύκαλύτερες. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνειαυτό. Βασικό συστατικό είναι η μπόλια.Ο λιπαρός ιστός από την κοιλιά του ζώου.Ένα δίχτυ που τρώγεται και κρατάει μέσατο μείγμα του κιμά. Ακολούθησα τιςοδηγίες του Αθήναιου και βρήκα τηνκαλύτερη μπόλια στην κρεαταγορά. Πρώτατη μουλιάζω σε νερό με λίγο ξύδι καιμετά τη στραγγίζω. Για τη γέμιση αναμειγνύωχοιρινό κιμά, μπαχαρικά, κρεμμύδια,μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο, ξερό αλάτικαι πιπέρι και λίγο σκόρδο. Ανοίγω τηνμπόλια, βάζω λίγο μείγμα και τυλίγω σεσχήμα μίνι λουκάνικου. Ετοιμάζω γύρωστα πενήντα σεφταλάκια, πολύ συμπαθητικά,και σχεδιάζω να τα πάρω ωμά στο τραπέζικαι να τα ψήσω στη σχάρα των φίλων. Έχωκαι τις δικές μου πίτες, που είναι άλλουτύπου από τις ελληνικές. Το βράδυ ζούμεστιγμές βάρβαρες σε τραπέζι με φίλουςκαι έναν μπουφέ με τουλάχιστον δέκαδιαφορετικά είδη κρέατος. Ο ψήστης ήρθεειδικά για την περίσταση και τα έχειοργανώσει τέλεια. Ακούμε Νίκο Γούναρη,νομίζω ότι είμαστε στο 1972, και μασουλώνταςένα ζουμερό παϊδάκι σκέφτομαι τι τέραταείμαστε εμείς οι άνθρωποι. Οι σεφταλιέςψήνονται με δικές μου οδηγίες, είναικαλές, αλλά από το κυπριακό που παίρνουμεντελίβερι στο γραφείο (210 6985185) θα ήτανπολύ καλύτερες. Επιμελούμαι και τησαλάτα που μπαίνει στις πίτες με τιςσεφταλιές. Ντομάτα, αγγούρι, λεμόνι,αλάτι και μαϊντανός. Γιαούρτι στο πλάι.Τέλειο φαγητό. Βγαίνουμε στο δρόμομεθυσμένοι και κοιτάμε τον ουρανό πουέχει γεμίσει τσικνισμένους καπνούς.Δεν ήξερα πως αυτή η γιορτή είναι τόσοσημαντική...

Σάββατο 01/03

Φτιάχνωμια μυζηθρόπιτα. Πολύ απλό. Απλώνω φύλλοκρούστας στον πάτο ενός ορθογώνιουταψιού, με τον ίδιο τρόπο που το κάνωόταν φτιάχνω γαλακτομπούρεκο. Ετοιμάζωμια ωραία γέμιση. Μυζήθρα ανάλατη,μαλακή, ζάχαρη, μέλι, κανέλα, γαρύφαλλοαλεσμένο, ξύσμα μανταρινιού και δύοαυγά. Αν η γέμιση είναι πολύ σφιχτή, θααραιώσω με λίγο γάλα. Την απλώνω πάνωστα φύλλα και καλύπτω με δέκα ακόμαφύλλα. Κανονικά όπως γαλακτομπούρεκοεπαναλαμβάνω. Χαράζω επίσης με τον ίδιοτρόπο, αλείφω με λιωμένο βούτυρο καιψήνω σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουντα φύλλα. Ετοιμάζω ένα απλό σιρόπι,μέτριας υφής, με δύο φλούδες λεμονιού,κανέλα και γαρύφαλλο. Μόλις βγει τογλυκό από το φούρνο, σοροπιάζω με τοζεστό, όχι καυτό, σιρόπι. Όταν κρυώσειτο γλυκό, κόβω και μυρίζω όλα τα έντονααρώματα του φθινοπώρου. Κανέλα, μέλι,εσπεριδοειδή, βούτυρο. Με τον καιρό πουαλλάζει δεν θα φτιάξω πολλά γλυκά τέτοιαακόμα. Πάμε για τάρτες με φράουλες.

Δευτέρα 03/03

Δηλώνωσε Πέπη και Νάνσυ πως αρχίζω φοβερήδίαιτα, δεν θα τρώω τίποτα, θα βάλουμεόλοι σπίντο το καλοκαίρι και παραγγέλνωκολοκυθάκια βραστά από γνωστό, παλιόμαγειρείο του κέντρου. Ανοίγω το κουτάκικαι πέφτω ξερός απ' την μπόχα. Έξικολοκύθια, που μούλιαζαν στο νερό πουέβρασαν για τουλάχιστον τρεις μέρες.Από τις πλέον φριχτές μυρωδιές. Τέσσεραευρώ η μερίδα το κολοκυθάκι και οιαθεόφοβοι τα φτιάχνουν μια φορά το μήνα.Μου ‘ρχεται να πάω να τους τα τρίψω μεςτα μούτρα. Τι αδικία, να μη σεβόμαστετους πελάτες μας. Πραγματικά, δεν είναιτίποτα να έχεις φρέσκες τροφές. Δενκαταλαβαίνω πώς λειτουργούν τέτοιαμέρη για τόσα χρόνια. Και πάει και καλόςκόσμος εκεί υποτίθεται. Τέλος πάντων,κοιτάω τις μακέτες με τον Ροντρίγκο καιτο χρυσό του μαγιουδάκι και η ζυγαριάμέσα μου προσπαθεί να καταλάβει προςτα πού να πάει το ζύγι. Χρυσό μαγιουδάκιή ζουμερό παϊδάκι... Στην Αθήνα πάντωςήρθε η άνοιξη και στον κήπο μου άνθισεμια άγρια δαμασκηνιά. Άλλο καλό σημάδι.Πίσω και σας φάγαμε. Σας φιλώ!


Ένα Daiquiri για κάθε πόλη!

Μια μοναδική συλλογή από 12 αποκλειστικές και πρωτότυπες συνταγές από διαφορετικές πόλεις του κόσμου είναι η νέα πρόταση από το Havana Club. Με βασικό συστατικό το Havana Club Anejo 7 ετών, κορυφαίοι bartenders από όλο τον κόσμο έφτιαξαν τη δική τους συνταγή για το απόλυτο Daiquiri! H ιδιαίτερη, βελούδινη γεύση και το σπάνιο άρωμά του Anejo 7 ετών είναι παρόντα σε κάθε μία από τις 12 συνταγές. Enjoy!

TOKΙO

Εξωτισμός συνδυασμένος με την κλασική γεύση και το ασύγκριτο άρωμα του Havana Club Anejo 7 ετών είναι το Daiquiri που δημιουργήθηκε στην πόλη του Τόκιο. Για να το γευτείτε,, αναμείξτε σε ένα shaker 10 ml σιρόπι ζάχαρης, 15 ml χυμό lime, 1/4 κουταλιού σκόνη πράσινου τσαγιού και 45 ml Havana Club Anejo 7 ετών. Προσθέτετε θρυμματισμένο πάγο, χτυπάτε και σερβίρετε!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ