Πώς θα γιορτάσει η Τεχνόπολη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων;
Με πληθώρα δράσεων. Στις 14 και 15 Μαΐου θα λάβουν χώρα οι παραστάσεις των θεατρικών μονολόγων που προέκυψαν μετά από διαγωνισμό συγγραφής και σχετίζονται με θέματα που πραγματεύεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Στις 16 Μαΐου θα διεξαχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται…» για παιδιά από 9 έως 12 ετών. Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα είναι ελεύθερη, ενώ θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, η μία στις 11:00 και η δεύτερη στις 13:00. Στις 12:00 το μεσημέρι ο χώρος δημιουργικών δράσεων «Μικρές Ιστορίες» θα παρουσιάσει το θεατρικό παιχνίδι με τίτλο «Η Αθήνα τότε και τώρα! Μια φωτογραφία πολλές ιστορίες!» για παιδιά ηλικίας από 3 ετών και σας περιμένει με πολύ παιχνίδι, χρώματα και μουσικές. Η είσοδος εκείνη την ημέρα σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
Ποια είναι για εσάς η θέση των μουσείων τον 21ο αιώνα;
Τα μουσεία σήμερα είναι χώροι εκπαίδευσης, πληροφόρησης, διάδρασης και ψυχαγωγίας. Είναι υποχρέωσή τους να αφουγκράζονται τις ανάγκες του κοινού τους αλλά και να αναζητούν νέα ακροατήρια, σχεδιάζοντας νέες ιστορίες, εμπνευσμένες από την «προίκα» τους, δηλαδή τις συλλογές, τους χώρους, τις ιδιαιτερότητες, το ανθρώπινο δυναμικό τους. Εκδηλώσεις και προγράμματα που είναι ανοιχτά, λοιπόν, σε ένα ευρύτερο κοινό, από παιδιά μέχρι ανθρώπους τρίτης ηλικίας και από τουρίστες μέχρι την τοπική κοινότητα, καλό είναι να εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμά τους, με απώτερο σκοπό πάντα τη διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς αλλά και της διαπολιτισμικότητας, μιας ακόμα έννοιας που πρέπει να διαφυλαχθεί.
Ποια ήταν η ανταπόκριση των Αθηναίων στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου;
Μέσα από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου επιδιώκουμε ο επισκέπτης να κατανοήσει την αξία της βιομηχανικής κληρονομιάς. Να συνειδητοποιήσει τη σημασία της διατήρησης του χώρου ενός παλιού εργοστασίου, του μηχανολογικού εξοπλισμού και των αρχείων του. Πέρα από την υλική κληρονομιά, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με την τεχνογνωσία του 19ου αιώνα και καλείται να αναβιώσει τις αναμνήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν στη βιομηχανία και ξεπηδούν μέσα από τον μουσειακό χώρο. Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει, με άλλα λόγια, βιομηχανική συνείδηση. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φιλοξένησε το 2013 πάνω από 15.000 επισκέπτες: μαθητές σε οργανωμένες ομάδες αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους που έχουν συμμετάσχει σε δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις του μουσείου.
Τι πιστεύετε ότι έχει καταφέρει συνολικά η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με όλες τις δράσεις που διοργανώνει;
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έχει καταφέρει να συνδυάσει και να αναδείξει όλες σχεδόν τις πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού μας. Καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κάθε είδους αλλά και προώθηση του μουσειακού χαρακτήρα του χώρου δημιουργούν ένα φρέσκο προφίλ του πολιτισμού. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο το πρόγραμμα αυτό ανανεώνεται και νέες πρωτοβουλίες υποστηρίζονται δείχνει ότι η Τεχνόπολη διαθέτει καλά αντανακλαστικά και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Το επιστέγασμα αυτών των κινήσεων είναι ότι νέοι άνθρωποι, και κυρίως οικογένειες, μας επισκέπτονται και οικειοποιούνται έναν χώρο του Δήμου Αθηναίων, κάνοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό και συμμετέχοντας σε ξεχωριστές δράσεις.
σχόλια