Τι έγινε το 1896 στη μυθική αυτή ποδηλατική κούρσα;
Ήταν η μοναδική ποδηλατική κούρσα δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 (όλοι οι άλλοι ποδηλατικοί αγώνες έγιναν στο τότε νεόκτιστο ποδηλατοδρόμιο – σημερινό Στάδιο Καραϊσκάκη) και έγινε μερικές ημέρες μετά τη θριαμβευτική νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο τρεξίματος. Συμμετείχαν σχεδόν 15 ποδηλάτες. Αξίζει να σκεφτείτε το περιβάλλον γύρω από τον αγώνα: ελάχιστοι Αθηναίοι είχαν δει ποδήλατο από κοντά, δεν υπήρχε καν δρόμος προς τον Μαραθώνα και καμία τεχνική υποστήριξη προς τους αθλητές. Τα ποδήλατα είχαν σταθερό γρανάζι, δεν είχαν ταχύτητες, δεν είχαν καν φρένα (τα φρένα πρωτοεμφανίστηκαν το 1908 περίπου). Ο ποδηλάτης ήταν «δεμένος» πάνω στα πετάλια και μπορούσε να ελέγχει τον πίσω τροχό, όπως ακριβώς και στα σημερινά ποδήλατα fixed gear. Πέντε Έλληνες δήλωσαν συμμετοχή, ένας από αυτούς ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης, καθώς και μερικοί έμπειροι ποδηλάτες από το εξωτερικό. Ο Κωνσταντινίδης ήταν ιδρυτής του πρώτου ποδηλατικού συλλόγου στην Ελλάδα. Κέρδισε τον αγώνα των 87 χλμ. μετά από τρομερή μάχη εναντίον των φαβορί με χρόνο 3:22:31. Το ποδήλατό του παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα, έπεσε δύο φορές και ο μύθος λέει ότι δανείστηκε το ποδήλατο ενός θεατή για να τελειώσει τον αγώνα.
Γιατί την αναβιώνετε;
Το 48x17 Cycles έχει ως σημείο αναφοράς τη fixed gear κουλτούρα. Τα σημερινά ποδήλατα fixed gear είναι σχεδόν όμοια με τα ποδήλατα εκείνης της εποχής – μην ξεχνάτε ότι από το 1900 μέχρι το 1920 η ποδηλασία πίστας ήταν παγκοσμίως το πιο δημοφιλές άθλημα. Το πνεύμα εκείνου του αγώνα και της μαχητικότητας των αθλητών και του Κωνσταντινίδη συγκεκριμένα μας εμπνέει.
Τι θα περιλαμβάνει το event;
Το event είναι ένας τρόπος να αναδειχθεί και η περιοχή της Βεΐκου στο Κουκάκι, η πίσω μεριά του Μουσείου της Ακρόπολης δηλαδή. Διάφορα μαγαζιά θα μείνουν ανοιχτά για το κοινό. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι με τις ετοιμασίες των αθλητών. Καλούμε φίλους του ποδηλάτου, του αθλητισμού αλλά και της αστικής κουλτούρας να παρακολουθήσουν την εκκίνηση και να εμψυχώσουν τους αθλητές στην προσπάθειά τους. Ο αγώνας θα έχει live streaming κάλυψη από το sportaltv.gr κι έτσι οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τις οθόνες του καφέ δίπλα από το κατάστημα, αλλά και από το sports bar του Athens Studios. Μετά το τέλος του αγώνα θα συνεχίσουμε με πάρτι στο Pulp Bar με μπόλικη τσέχικη μπίρα, απονομή των βραβείων στους νικητές και μουσικές επιλογές από τους DJs Bend, Conbasil και Abend.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή;
1. Μόνο fixed gear και ποδήλατα πίστας.
2. Μπροστινό φρένο επιτρέπεται και συστήνεται.
3. Gear ratio: ελεύθερο.
4. Κράνη υποχρεωτικά, dropbars και bullhorns μόνο χωρίς αερόμπαρες.
5. Ιατρική βεβαίωση ή ισχύον δελτίο της ΕΟΠ ή οποιασδήποτε άλλης αθλητικής ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ.
6. Ισχύουν οι κανόνες official ποδηλατικών αγώνων, π.χ. το skitching απαγορεύεται.
Ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις κάποιος για να διακριθεί σε έναν τέτοιο αγώνα;
Γερά πόδια, στρατηγική, αντοχή και εξυπνάδα.
Τι είναι για σένα το ποδήλατο;
Είναι ένα καθημερινό μεταφορικό μέσο που σε κρατά σε εγρήγορση και ισορροπία με το αστικό περιβάλλον και μια ερασιτεχνική αθλητική δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα.
Σε τι επίπεδο έχει φθάσει η γενικότερη ποδηλατική κουλτούρα στην Αθήνα;
Σε επίπεδο καθημερινής μετακίνησης υπάρχει ακόμα δισταγμός και δικαιολογίες. Οι εβδομαδιαίες βόλτες ζουν και αναπτύσσονται και αυτό είναι φανταστικό. Νομίζω όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά στο ποδήλατο μια αθλητική δραστηριότητα και αγωνιστικά υπάρχει δεκαπλασιασμός των αγώνων και των συμμετοχών.
Τι θα ζητούσες από τον επόμενο δήμαρχο;
Να διώξει τα αυτοκίνητα και την καφρίλα των οδηγών από τη ζωή της πόλης.
Μια ομάδα ανθρώπων όπως ο Fausto Coppi, ο Eddy Merckx, o Koichi Nakano και o Michael Hübner όρισαν τη «ρομαντική» εποχή του ποδηλάτου. Τι κρατάμε από τότε;
Κρατάμε σίγουρα τη μαχητικότητα που είχαν, τη δίψα να εξερευνήσουν νέες εντάσεις, καθώς οι αγώνες γίνονταν όλο και πιο δύσκολοι, την αδερφοσύνη των αθλητών. Ο Coppi, την ημέρα που ο μεγαλύτερος «εχθρός» του, ο Bartalli, έχασε τη μητέρα του, έμεινε μαζί του για όλο το ετάπ ποδηλατώντας και τον άφησε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού πρώτος. Πού θα βρεις αυτό το ήθος σήμερα;
Τι εποχή διανύουμε αντίστοιχα σήμερα;
Στην επαγγελματική ποδηλασία διανύουμε την εποχή των πειραματόζωων καθώς οι ουσίες είναι ευρέως διαδεδομένες και οι αγώνες γίνονται όλο και πιο δύσκολοι και απαιτητικοί. Στον δικό μας κόσμο, της underground ποδηλατικής κουλτούρας, η εποχή που διανύουμε είναι εντυπωσιακή. Νέοι αγώνες, φεστιβάλ και εκδηλώσεις εμφανίζονται παγκοσμίως συνεχώς, με πρωταγωνιστικό στοιχείο τη φαντασία, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τον συναγωνισμό. Είμαστε ακόμα στα αγνά χρόνια του underground.
σχόλια