To 1957 στην Αγγλία γίνεται η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα όλων των εποχών

To 1957 στην Αγγλία γίνεται η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα όλων των εποχών Facebook Twitter
0

Πρώτα, λίγα λόγια για τον άνθρωπο: ο Richard Dimbleby υπήρξε πρωτοπόρος δημοσιογράφος, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός του έως και σήμερα κορυφαίου βρετανικού ενημερωτικού δικτύου, καθώς και ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής του BBC. To πέρασμα του στην τηλεόραση εγκαινίασε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ανθρωποκεντρική συνέντευξη. Τόσο ως παρουσιαστής ειδήσεων όσο και ως οικοδεσπότης της θρυλικής εκπομπής Panorama είχε τον τρόπο του να εκμαιεύει απαντήσεις και να ισορροπεί με μαεστρία ανάμεσα στη σοβαρότητα των περιστάσεων – και της επικαιρότητας της δεκαετίας του '50 – και στην ελαφράδα, τόση όση χρειαζόταν για να «σπάσει» τον πάγο με τον καλεσμένο, αλλά και με τους τηλεθεατές. 

Φημιζόταν επίσης για τον τρόπο που κάλυπτε τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας ένα ύφος που τον έκανε πολύ πολύ αγαπητό: όχι μακριά από την αστική τάξη, αλλά με έναν αριστοκρατικό αέρα και κυρίως πάντα με στοιχεία, ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας. Ήταν δε ο άνθρωπος, στον οποίο το BBC εμπιστευόταν πάντα τις βραδιές των εκλογών, γιατί είχε γνώριζε πώς να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού.

To 1957 στην Αγγλία γίνεται η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα όλων των εποχών Facebook Twitter
Μαζεύοντας τις μακαρονάδες της χρονιάς από τα δέντρα...

Βέβαια, ο Dimbleby είχε και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ. Και ακριβώς, επειδή μετά από δεκαετίες στην ενημέρωση είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών, μπόρεσε να κάνει την πιο επιτυχημένη – πραγματικά αξεπέραστη – πρωταπριλιάτικη φάρσα.
Κάπως έτσι, το 1957 θα παρουσιάσει ένα (κατά τα λοιπά) υπέροχο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή... σπαγκέτι στην Ιταλία. Ο δημοσιογράφος, με χροιά φωνής από αυτές που αγαπάμε στα ντοκιμαντέρ και με εικόνες που δείχνουν τα μέλη μίας ιταλικής οικογένειας να μαζεύουν τη σοδειά των μακαρονόδεντρων, πείθει τον βρετανικό λαό, ότι, ναι, τα μακαρόνια φύονται σ' αυτό τον ευλογημένο τόπο. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η χάρη του BBC, έφτασε στο Ticino, στα σύνορα Ιταλίας - Eλβετίας για να καταγράψει σκηνές από αυτή τη συναρπαστική συγκομιδή...

To 1957 στην Αγγλία γίνεται η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα όλων των εποχών Facebook Twitter
Αξιόπιστος, σοβαρός, πειστικός, ο Frederick Richard Dimbleby, η "φωνή του έθνους" δάνεισε στην καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα όλων των εποχών το "λούστρο" εγκυρότητας που χρειαζόταν

Για την ιστορία, αμέσως μετά την προβολή του σχετικού ρεπορτάζ, βρετανοί τηλεθεατές επικοινωνούσαν με το BBC προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τις δικές τους καλλιέργειες μακαρονόδεντρων. Οι εφημερίδες της επόμενης μέρας δικαιολογούσαν την ευκολία με την οποία το έθνος «έχαψε» τη φάρσα, αναφέροντας ότι ως τροφή το σπαγκέτι δεν ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ιδέα για το μεγαλύτερο hoax όλων των εποχών, όπως χαρακτηρίστηκε αυτό το πρωταπριλιάτικο αστείο από το CNN δεκαετίες αργότερα, την είχε ρίξει ο κάμεραμαν της εκπομπής Panorama, Charles de Jaeger, o οποίος εμπνεύστηκε το όλο concept από μία ατάκα που έλεγε μέσα στην τάξη η δασκάλα του. Ποια ήταν αυτή; «Είστε τόσο ηλίθιοι, που αν σας πουν ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα, θα το πιστέψετε»...

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ή μάλλον φάρσα. Για την ακρίβεια η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα στην ιστορία της τηλεόρασης και γενικώς. Μπορείτε να την απολαύσετε εδώ:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Σαν Σήμερα / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ