Αφιέρωμα στη γαλλίδα συγγραφέα Marguerite Duras.

Facebook Twitter
10

Η Marguerite Duras το 1955. Βλ. words of eloquence.

 

Η Marguerite Duras το 1930 στην Ινδοκίνα, όπου γεννήθηκε. Βλ. lauramcphee.

 

Τα χρόνια της παιδικής ηλικίας στην Ινδοκίνα. Αριστ., με τη μητέρα της. Βλ. cuty-beauty-abku .

 

Βλ. lovaholicx και paperblog.

 

Αριστ., η αφίσα της ταινίας L'Amant (1992) του γάλλου σκηνοθέτη Jean-Jacques Annaud που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο (παγκόσμια επιτυχία με πάνω από 2,5 εκατομ. αντίτυπα) της Marguerite Duras. Δεξ., ο κινέζος μανδαρίνος Huynh Thuan, τον οποίον ερωτεύτηκε η Marguerite Duras όταν ήταν 16 ετών. Βλ. vietnamvienxu και Around the world...in the South-East Asia.

 

L'Amant (1992). Jane March, Tony Leung Ka Fai. Η ταινία δεν άρεσε στη Marguerite Duras. Τη θεώρησε υπερβολικά απλοική. Βλ. vietnamvienxu και Around the world...in the South-East Asia.

 

Jane March (L'Amant). Βλ.  Around the world...in the South-East Asia.

Η κατοικία του κινέζου μανδαρίνου στο Sadec (πόλη του σημνερινού Βιετνάμ). Βλ.  Around the world...in the South-East Asia.

 

Το τέμπλο στην κατοικία του Huynh Thuan. Βλ. Around the world...in the South-East Asia.

 

Βλ. listal.com.

 

Βλ. Ordinary finds.  

 

Βλ. culturalcat και howsoftthisprisonis.

 

Βλ. Dissipatio Humani Generis.

 

Βλ. modernista.se.

 

Βλ. gawatchi (η φωτ. κάτω αριστ. με τον Jean-Luc Godard), writersatwork και  bartleby-company. Κάτω δεξιά, φωτογραφία του Robert Doisneau στο παρισινό καφενείο Petit Saint Benoit (1952). Βλ. lapetitemelancolie.

 

Η Marguerite Duras με τον εραστή της (Dionys Mascolo), και τον συζυγό της Robert Antelme. Βλ. valentinroma.

 

Βλ. elasnodeapuleyo.

Hiroshima mon amour (1959). Ταινία του Alain Resnais βασισμένη στο σενάριο της Marguerite Duras. Βλ. my.opera.

 

Η Emmanuelle Riva και ο Eiji Okada στην ταινία Hiroshima mon amour. Βλ. oneafternineonine.

Hiroshima mon amour. Βλ. lepoinconneurdeslilas.

 

Hiroshima mon amour. Βλ. lostinseclusion, liiitza και ecklekctic.

 

Hiroshima mon amour. Βλ. liiitza.

 

Hiroshima mon amour. Βλ. torrentbutler.eu.

 

Nathalie Granger (1972). Σκηνοθεσία και σενάριο της Marguerite Duras. Με τους Lucia Bosé, Jeanne Moreau, Gérard Depardieu. Βλ. kebekmac και photobucket.

 

Η Jeanne Moreau στην ταινία Nathalie Granger. Βλ. identikitthecounterpunchingradio.

 

H Marguerite Duras και η Jeanne Moreau στο γύρισμα της ταινίας Nathalie Granger. Βλ. osullivan60.

 

Nathalie Granger.  Jeanne Moreau, Lucia Bosé. Βλ. cinema.leparisien, cinemafrancais.

 

Nathalie Granger. Gérard Depardieu, Jeanne Moreau, Lucia Bosé. Βλ. arenberg.be.

 

Nathalie Granger. Βλ. Primal Scenes.

 

India Song (1975). Σενάριο και σκηνοθεσία της Marguerite Duras. Με τους Delphine Seyrig, Michael Lonsdale, Mathieu Carrière. Βλ. writeriot.

 

India Song. Βλ. toutlecine.

India Song. Delphine Seyrig. Βλ. toutlecine.

 

India SongMichael Lonsdale. Βλ. toutlecine.

 

India Song. Βλ. toutlecine.

 

Son nom de Venise dans Calcutta désert (1976). Σενάριο και σκηνοθεσία της Marguerite Duras. Με τους Nicole Hiss, Michael Lonsdale, Sylvie Nuytten, Delphine Seyrig. Βλ. moviecovers και E-Bay.

 

Η Delphine Seyrig στην ταινία Son nom de Venise dans Calcutta désert. Βλ. toutlecine.

 

Son nom de Venise dans Calcutta désert. Βλ. filmologia.

Cet amour-là (2001). Ταινία της Josée Dayan βασισμένη στο βιβλίου του Yann Andréa, του τελευταίου συντρόφου της Marguerite Duras, που είναι και ο πνευματικός της κληρονόμος.

 

Cet amour-là. Ο Aymeric Demarigny με την Jeanne Moreau. Βλ. newyorkerfilms.

 

Cet amour-là. Βλ. worldlanguage και 123people.

 

Cet amour-là. Βλ. newyorkerfilms.

 

Ο Yann Andréa και η Marguerite Duras στην Trouville, πόλη της Νορμανδίας. Βλ. Ezzat Goushegir και emmanuellebrault (για το σκίτσο).

 

Φωτογραφίες της Hélène Bamberger από μία επισκεψή της στην Marguerite Duras και τον Yann Andréa στην Trouville.

 

Βλ. toutlecine.

 

Η Jeanne Moreau ερμηνεύει το τραγούδι της ταινίας India Song

 

India Song. Part 4.
 

Mία συνάντηση του Jean Luc Godard με την Marguerite Duras.

 

Les mains négatives (1978). Με τη φωνή της Marguerite Duras.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
CHECK Βέρντι

Σαν Σήμερα / Βίβα Βέρντι: Ο μεγάλος συνθέτης που κάποιοι του είπαν ότι θα γινόταν μια μετριότητα

Στις 10  Οκτωβρίου 1813 γεννήθηκε ο Τζουζέπε Φορτουνίνο Φραντσέσκο Βέρντι, ένας από τους πιο διάσημους και αγαπητούς συνθέτες όπερας στην Ιταλία και στον κόσμο.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της, η κορυφαία θεατρική συγγραφέας της Ελλάδας, που πέθανε σαν σήμερα, μίλησε με πρωτοφανή ειλικρίνεια και απλότητα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

σχόλια

5 σχόλια
Εξαιρετικη γυναικα και δημιουργος! Την δεκαετια του '70 ειχα δει στο National Film Theatre του Λονδινου μια ταινια της ( "Le camion"νομιζω οτι ηταν ο τιτλος οπου επαιζε ο Ζεραρ Ντεπαρτνιε. Ολη η ταινια ηταν ενας διαλογος αναμεσα στον οδηγο του φορτηγου και καποιον/α που πηρε στο ταξειδι. Ολη η ζωη, ολα τα θεματα σ' αυτον τον διαλογο. Στην προβολη ηταν παρουσα η Ντυρα και εγινε και μια συζητηση. Τι διανοουμενη, τι αυτοπεποιθηση, τι γνωση, τι γοητεια !Μηπως ξερετε τιποτα για αυτο το φιλμ; Δεν ηταν βεβαια καθολου εμπορικη ταινια.
Θυμάστε εκείνα τα πλάνα από τη Ρώμη στο Αντίο Ανατόλια του Τορνέ ; Με εκείνη τη φοβερή φωνή που απαγγέλλει αυτό το κείμενο (http://www.geocities.ws/stavros_tornes/anatoligr.htm); Δυστυχώς είναι δυσεύρετη η ταινία για να την ξαναδει κανείς... Πάντως, το Παρίσι τα ξημερώματα στην ταινία της Ντυράς, με τη φωνή της που λέει πράγματα που δεν έχουν καμία φανερή σχέση με την εικόνα (έχει γράψει και κείμενα για αυτή την επιλογή), μού θύμισαν πραγματικά τον Τορνέ - το Αντίο Ανατόλια κυρίως - αλλά γιατί όχι και την Αγέλαστο Πέτρα... σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι ταινίες είναι ένα είδος σινεμά σπάνιου και τρομερού... Και πάλι, καλή δύναμη στη δουλειά σας και καλή συνέχεια.ΥΓ. Μακάρι να μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτό τον ωραίο διάλογο, ίσως κάποια μέρα τύχει λοιπόν :)
'Ενα αφιέρωμα για τον Σταύρο Τορνέ θα μας δώσει σίγουρα την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε, αλλά ελπίζω να υπάρξουν σύντομα κι άλλες αφορμές. Δεν έχω πρόχειρη την ημερομηνία γεννησής του. Αν δεν τη βρω, θα χρειαστεί να περιμένουμε για το αφιέρωμα μέχρι τον Ιούλιο. Υ.Γ. Σε τελείως άλλο ύφος - αλλά τόσο αναζωογονητικό !- το TV5 είχε το περασμένο Σάββατο μια βραδιά αφιερωμένη στο Αφρικανικό σινεμά με δύο πολύ ωραίες ταινίες που θα συνεχιστούν (ίσως το επόμενο Σάββατο). Της πρώτης μόνο κατάφερα να μάθω τον τίτλο και τον σκηνοθέτη. Είναι το Ouaga-saga από τον Dani Kouyate. Και σ'αυτόν τον σκηνοθέτη θέλω να κάνω ένα αφιέρωμα !
Επειδή σας άρεσε, σας στέλνω και μια άλλη ταινία της Ντυράς - στο ίδιο μήκος κύματος - επίσης για τους ξενόγλωσσους... https://vimeo.com/7479997Κι ένα μικρό σχόλιο : είναι εντυπωσιακό πώς αυτές οι μικρές ταινίες της Ντυράς θυμίζουν τις πρώτες ταινίες του Τόρνε...Συνεχίστε την όμορφη δουλειά σας...Καλή δύναμη.
Πάρα πολύ ωραίο αφιέρωμα για μια από τις πιο σημαντικές συγγραφείς/σκηνοθέτιδες του μεταμοντερνισμού. Μιας και μιλάμε για φεμινισμό και με αφορμή την γέννηση της Κathy Αcker στις 18 Απριλίου μήπως υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο σχετικό αφιέρωμα;;