Αφιέρωμα στην ιταλίδα ηθοποιό και βασίλισσα του τσίρκου Moira Orfei.

Facebook Twitter
2

Το 1961, η Moira Orfei παντρεύεται τον ακροβάτη Walter Nones, με τον οποίο θα δημιουργήσει το Circo Moira Orfei.

 

Βαπτήσια -στο κλουβί με τα λιοντάρια-  του Stefano, του γιου της Moira Orfei και του Walter Nones, και, για να συνεχιστεί η παράδοση, του εγγονού τους Manfredi.

Η Moira, ο Walter, και τα δυο παιδιά τους, ο Stefano και η  Lara.

 

Το τσίρκο Orfei επισκέπτεται τον Πάπα Giovanni ΧΧΙΙΙ.

 

Ο Federico Fellini και ο Vittorio de Sica με τη Moira Orfei. Ο Pasolini  σε μία παράσταση του τσίρκου.

 

Η Moira Orfei στο τροχοσπιτό της.

 

Στο νοσοκομείο της σε Tarquinia μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

 

Με τον Dan Vadis (Κωνσταντίνος Δανιήλ Βαφειάδης), έναν "Ηρακλή" με ελληνική καταγωγή γεννημένο στη Shanghai. 'Ηταν συμπρωταγωνιστές στην ταινία Ο Θρίαμβος του Ηρακλή (1964).

 

Η Moira Orfei έπαιξε σε αρκετές ταινίες "peplum", αλλά και σε ταινίες των Dino Risi (Straziami, ma di baci saziami), Pietro Germi (Signore & signori), Mario Monicelli (Casanova '70).  

 

"Gli Italiani si voltano" (Οι Ιταλοί στρέφουν το βλέμμα), φωτογραφία του ιταλού φωτογράφου Mario de Biasi για το κινηματογραφικό περιοδικό Bolero Film. Στο ρεπορτάζ που διήρκησε μία ολόκληρη μέρα, ο φωτογράφος ακολουθούσε  τη  Moira Orfei στους δρόμους του Μιλάνου.


Moira Orfei, Raffaella Carrà (Canzonissima 1974).

Album: Moira Orfei.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Η στήλη αυτή αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα φωτογραφικό ανθολόγιο, ένα πρώτο ερέθισμα, που θα έβρισκε το στόχο του αν οι αναγνώστες οι ίδιοι συμπλήρωναν τα ιστορικά και βιογραφικά κενά. Πριν δημοσιεύσω οτιδήποτε, ανατρέχω σε διάφορες πηγές για να ξέρω τι γράφω, έστω αυτά τα ελάχιστα που είναι κυρίως επεξηγηματικές λεζάντες των φωτογραφιών. Παραλείπω δυστυχώς πάρα πολλές πληροφορίες που θα ήθελα να τις μοιραστώ με τους αναγνώστες, γιατί είναι φύσει αδύνατον να φτιάχνω ένα εγκυκλοπαιδικό λήμμα κάθε μέρα, αλλά και ανώφελο όταν υπάρχει η Wikipedia (σε όλες τις γλώσσες !), αυτό το καταπληκτικό γνωστικό εργαλείο. Εκεί μπορεί κανείς, αν ενδιαφέρεται, να μάθει αμέσως τα πάντα για τη "χρισιανή Moira Orfei, για το αληθινό της όνομα, για το ποιος την έκανε να το αλλάξει, κλπ. 'Οσο για τους πάπες, έχετε δίκιο, θα κάνω τις διορθώσεις που μου υποδείξατε. Σας Ευχαριστώ και σας εύχομαι κι εγώ καλή χρονιά !
Είναι κρίμα με τέτοιο πλούτο εικόνων να υπάρχει τόση φτώχεια πληροφοριών, χρονολογική σύγχυση και λάθη...Αφήστε που μένουμε με την απορία: από το "γεννήθηκε" μέχρι το "παντρεύτηκε και δημιούργησε το τσίρκο..." δεν έκανε τίποτα η χρισιανή; (Είχε γονείς ρομά που δούλευαν σε τσίρκα, όπου μεγάλωσε. Το Moira Orfei είναι κατοπινό ψευδώνυμο κλπ κλπ).Κρίμα που μπερδέψατε και τους πάπες. H λεζάντα "Το τσίρκο Orfei επισκέπτεται τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'" λάθος μας πληροφορεί κάτω από την ασπρόμαυρη φωτογραφία άλλου Πάπα, του Ιωάννη ΚΓ'(Giovanni ΧΧΙΙΙ) που ποζάρει με την Moira παιδί και άλλα παιδιά (μάλλον του τσίρκου όπου δούλευαν οι γονείς της).Μόνο στις παρακάτω έγχρωμες φωτογραφίες η Moira, γραία πλέον, φωτογραφίζεται με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' (έχουν μεσολαβήσει εν τω μεταξύ άλλοι δυο πάπες)! Και κάτι ακόμα: "Gli Italini si voltano" δεν σημαίνει "Οι Ιταλοί κάνουν βόλτες"! "Si voltano" θα πει "στρέφουν το βλέμμα" (προφανώς για να κοιτάξουν έκθαμβοι τη Moira όπως υπαινίσσεται και η φωτογραφία"). Αυτό κάνουν οι Italiani με "a" (και όχι Italini).Λάθη πολλά και... Χρόνια Πολλά!