Ήταν βράδυ, 17 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν ο Παύλος Φύσσας, ένας 34χρονος μουσικός και γιος εργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, πηγαίνει στην καφετέρια Κοράλι στο Κερατσίνι με τη σύντροφό του και έναν ακόμη φίλο τους για να παρακολουθήσουν τη μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Στην καφετέρια βρίσκεται ακόμη μια παρέα, όπως αναφέρθηκε αργότερα στις καταθέσεις, άγνωστη στον Φύσσα και τους φίλους του, μέλη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα στις δύο παρέες δημιουργείται ένταση προς στιγμήν, χωρίς όμως να δοθεί έκταση, όπως αργότερα θα καταθέσει η φίλη του Παύλου Φύσσα: "Κάποια στιγμή, και ενώ βλέπαμε τον αγώνα, άκουσα τον Δ.(σ.σ.φίλο τους) να λέει μεγαλόφωνα, χωρίς να απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα «καλύτερα να έχω φίλο ένα σκουλήκι, παρά έναν χρυσαυγίτη». Δεν ξέρω αν το άκουσαν κάποιοι άλλοι εκτός από εμάς, πάντως κανείς μας δεν το συνέχισε. Ο Παύλος ήταν αφοσιωμένος στον αγώνα."
Μέσα σε λίγα λεπτά, η παρέα με την οποία είχε δημιουργηθεί ένταση, ξεκινάει τηλεφωνικές συνομιλίες οργανώνοντας, όπως αποδείχθηκε, ένα στυγερό έγκλημα.
Η παρέα του Παύλου Φύσσα και ο ίδιος βγαίνουν από την καφετέρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι ήδη ηλεκτρισμένη. Η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι στις 23:57:42, δέχθηκε κλήση στην οποία αναφερόταν πως μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθύνονταν σε καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΡΑΛΙ». Στις 23:59:19, ανατέθηκε σε μια ομάδα 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να πάνε στο σημείο. Έξω από το Κοράλι, βρισκόταν πλήθος 30 ατόμων, κάποια από τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα.
"Ξαφνικά στην Κεφαλληνίας βγήκαν 7 με 8 άτομα, ηλικίας 35 με 40 ετών περίπου, όλοι εύσωμοι, φορούσαν μαύρα ρούχα, κάποιοι με ξυρισμένα κεφάλια, κάποιοι όχι. Δεν είδα αν κρατούσαν κάτι στα χέρια τους. Με δυνατές φωνές κατευθύνθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς τα αγόρια της παρέας. Τότε εγώ γύρισα πίσω να κοιτάξω τι συνέβαινε. Κατάλαβα ότι κατευθύνονταν προς τα παιδιά, γύρισα πίσω και πήγα τρέχοντας στους αστυνομικούς που βρισκόντουσαν στην Κεφαλληνίας. Ούρλιαζα λέγοντας πως οι φίλοι μας κινδυνεύουν και τους παρακαλούσα να έρθουν να μας βοηθήσουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν αστυνομικό ψηλό και πολύ σωματώδη, άγρια φυσιογνωμία, τετράγωνο πρόσωπο να μου λέει «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πάρα πολλοί». Μόνο μία κοπέλα αστυνομικός και ένας άνδρας αστυνομικός, πολύ νεαρός ήταν οι μόνοι από την αστυνομική δύναμη που κινήθηκαν πεζή προς το σημείο που βρίσκονταν οι φίλοι μου και κινδύνευαν. Ταυτόχρονα, πήγα και εγώ προς το σημείο που είχα αφήσει τον Παύλο. Δεν ξέρω τι έκαναν στη συνέχεια οι δύο αστυνομικοί, γιατί τότε ήταν που είδα τον Παύλο μαχαιρωμένο" περιγράφει στην κατάθεσή της η σύντροφος του Παύλου Φύσσα.
Κατά την επέμβαση των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός μουσικός ήταν αιμόφυρτος και έφερε τραύματα από μαχαίρι. Ενώ διατηρούσε ακόμα τις αισθήσεις του υπέδειξε ως δράστη τον Γ. Ρουπακιά. Ο άνεργος οδηγός φορτηγού και μέλος της Χρυσής Αυγής, μόλις είχε μαχαιρώσει εν ψυχρώ τον 34χρονο, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε για "υποστήριξη". Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, διέσχισε αντίθετα το δρόμο, άφησε το αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς τον Παύλο Φύσσα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Ρουπακιά και κατέσχεσαν το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του.
Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του. Οι γιατροί θα μιλήσουν για χτύπημα από επαγγελματία, που δεν είχε σκοπό απλώς να τον τραυματίσει, αλλά να του στερήσει τη ζωή.
Άν και είχε την ευκαιρία να φύγει, να τρέξει, να κρυφτεί, ο Παύλος Φύσσας έμεινε εκεί. Οπως είχε πει, "κανείς δεν θα με διώξει από τη γειτονιά μου". Ο θάνατός του προκάλεσε ένα κύμα αντιφασιστικών διαδηλώσεων σε όλη την χώρα. Την επόμενη μέρα της δολοφονίας έγιναν 35 διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά την δολοφονία υπήρξε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία των μελών της Χρυσής Αυγής με τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ίδιος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν.
Ο 34χρονος Παύλος Φύσσας ήταν μέλος οικογένειας εργατών με αντιφασιστική ιδεολογία και γνωστός στο χώρο της ραπ μουσικής ως Killah P. (Κill the Past)
Ο Παύλος Φύσσας όπως και ο πατέρας του, ήταν μέλος του συνδικάτου μετάλλου. Ήταν ενεργό μέλος της RAP σκηνής από το 1997 ξεκινώντας την μουσική διαδρομή από το κίνημα του LOW BAP. Είχε συμμετάσχει σε αρκετές δισκογραφικές συλλογές της hiphop σκηνής, είχε εμφανιστεί σε όλα τα μεγάλα live stages όπως και σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας, δίπλα σε πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής hiphop σκηνής. Η μουσική του διαδρομή βασίζεται στην μη δισκογραφική κουλτούρα και η διάδωση των δουλειών του βασίζεται στο διαδίκτυο.
_______
Πρίν λίγες μέρες, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου:
_________
©LIFO 2014
σχόλια