¨H τελευταία αποκάλυψη για τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς του (σ.σ. του γάλλου Προέδρου François Mitterrand) αφορά τη βύθιση του Rainbow Warrior, του πλοίου της Greenpeace. Την κυριακή, ακριβώς 20 χρόνια από την επίθεση εναντίον του, στις 10 ιουλίου 1985 στο Oakland της Nέας Zηλανδίας, αποκαλύφθηκε αναφορά του ναυάρχου Pierre Lacoste, τότε αρχηγού της γαλλικής υπηρεσίας κατασκοπείας DGSE, σύμφωνα με την οποία τη βύθιση του ιστιοφόρου είχε διατάξει ο Mitterand. Στο πλαίσιο της «επιχείρησης σατανικός», τρεις ομάδες πρακτόρων χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να βυθίσουν το Rainbow Warrior, ενώ το πλοίο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει για να παρακολουθήσει τις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Mururoa στον Ειρηνικό. Από την έκρηξη είχε σκοτωθεί ο πορτογάλος φωτογράφος Fernando Pereira. Ο ναύαρχος γράφει πως ζήτησε επιβεβαίωση από τον Mitterand ότι η επικίνδυνη επιχείρηση είχε την έγκρισή του. Ο πρόεδρος τον δέχθηκε στις 15 μαΐου. «Τον ρώτησα αν εγκρίνει να προχωρήσω στο σχέδιο εξουδετέρωσης. Απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έδινε στις πυρηνικές δοκιμές», γράφει ο ναύαρχος. «H έγκρισή του ήταν επαρκώς κατηγορηματική" (πηγή: εφημερίδα Le Monde). Aναδημοσίευση από chimeres.info).
Φωτ. Gil Hanly. Auckland Museum New Zealand.
Το πλήρωμα του Rainbow Warrior Ι. Βλ. greenpeace.org.
Ο πορτογάλος φωτογράφος Fernando Pereira, μέλος της Greenpeace. Παγιδεύτηκε στο πλοίο και πνίγηκε, καθώς είχε επιστρέψει μετά την πρώτη έκρηξη να πάρει τις μηχανές του. Το υπόλοιπο πλήρωμα εγκατέλειψε σώο το πλοίο πριν τη δεύτερη έκρηξη που το βύθισε. Βλ. Wikimedia Commons.
Ο Fernando Pereira με την κόρη του Marelle. Βλ. Marelle Pereira/ greenpeace.org.
Peace Squadron (περιπολίες ενάντια στις γαλλικές πυρηνικές δοκιμές) στο λιμάνι του Auckland τον Μάρτη του 1984. Φωτ. Gil Hanly. Auckland Museum New Zealand .
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Auckland μπροστά στο αμερικανικό προξενείο. Φωτ. Gil Hanly. Auckland Museum New Zealand.
"'Ενα πτώμα στην πισίνα" ("πισίνα" ονομάζαν μεταξύ τους οι γάλλοι πράκτορες την υπηρεσία τους). Στο πρωτοσελίδο της γαλλικής εφημερίδας Le Quotidien, οι πρώτες αποκαλύψεις για το ρόλο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Δεξ., το ζευγάρι των "ελβετών τουριστών Turenge". Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψε σύντομα πως επρόκειτο για τους πράκτορες της γαλλικής Γενικής Διέυθυνσης Ασφαλείας (DGSE) Alain Mafart και Dominique Prieur. Βλ. news.fr.msn.com.
Βλ. greenpeace.org.
Βλ.lust4rust.com, panicmanual.com, news.yahoo.com και Te Ara Encyclopedia of New Zealand.
Φωτ. Gil Hanly. Auckland Museum New Zealand.
Βλ. atcloud.com.
Βλ. masasoft.com.
Δύο από τις τέσσερις ταινίες που αναφέρθηκαν στην ανατίναξη του Rainbow Warrior Ι : The Rainbow Warrior Conspiracy (1989), δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Chris Thomson, και Operation Rainbow Warrior (2006), τηλεταινία της Charlotte Brandstrom.
Το Rainbow Warrior ΙI. Βλ. greenpeace.org.
Rainbow Warrior ΙI. Βλ. L. Fernando.flickr.
To Rainbow Warrior ΙI στο Βόσπορο. Βλ. Wikimedia Commons.
Rainbow Warrior ΙI. Βλ. greenpeace.org.
Το Rainbow Warrior ΙII, η νέα ναυαρχίδα της Greenpeace. Ενώ τα δύο προηγούμενα Rainbow Warrior ήταν μετασκευασμένα αλιευτικά πλοία, το τρίτο και τελευταίο της σειράς ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου για να ανταποκριθεί με τον πιο λειτουργικό τρόπο στις καμπάνιες της οργάνωσης. Βγήκε από τα ναυπηγεία του Bremerhaven (Γερμανία) το 2011, τη χρονιά που η Greenpeace γιόρταζε τα 40α γεννεθλιά της.
σχόλια