Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία.

Facebook Twitter
0

Tartan Ribbon. Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία αποτέλεσε την πρακτική εφαρμογή και το επιστέγασμα των ερευνών του φυσικού και εφευρέτη James Clerk Maxwell γύρω από την οπτική θεωρία και την ανάλυση των χρωμάτων. Η λήψη έγινε από τον άγγλο φωτογράφο (...και εφευρέτη) Thomas Sutton κάτω από τις οδηγίες του Maxwell. Βλ. Wikimedia Commons.

O James Clerk Maxwell. Εκτός από τη συμβολή του στην οπτική θεωρία, ο James Clerk Maxwell υπήρξε καινοτόμος σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, και ιδιαίτερα στη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού. Θεωρείται από πολλούς φυσικούς ως ο επιστήμονας του 19ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα. Ο ίδιος ο Einstein, παρουσιάζοντας το έργο του Maxwell το 1931 στην επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του σκωτσέζου φυσικού, το παρουσίασε σαν " το πιο βαθύ και το πιο γόνιμο από την εποχή του Newton". Βλ. adelaide.edu.au και oxlaashyex.com.

Η επιστημονική εταιρεία  Royal Institution of Great Britain όπου έγινε η παρουσίαση της έγχρωμης φωτογραφίας. Bλ. Wikimedia Commons.

 

Η βιβλιοθήκη της Royal Institution of Great Britain.
Bλ. Wikimedia Commons.

 

Αριστ., οι χρωματιστοί δίσκοι του James Clerk Maxwell, απλά εργαλεία που χρησίμευαν για την παρατήρηση και τη σύγκριση της ανάμειξης των τριών βασικών χρωμάτων. Δεξ., ο ίδιος, φοιτητής στο Trinity College του Cambridge, κρατώντας ένα χρωματιστό δίσκο δικής του κατασκευής. Βλ. engineeringhistory.tumblr.

 

Για τη δημιουργία της φωτογραφίας με την κορδέλα έγιναν τρεις ίδιες ασπρόμαυρες λήψεις, τρεις διαφάνειες, που χρωματίστηκαν μέσω φίλτρων με τα τρία βασικά χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε. Στη συνέχεια, η προβολή τους τις συνέπτυξε σε μία μοναδική έγχρωμη σύνθετη εικόνα. Βλ. odec.ca.

Ο Thomas Sutton, ο φωτογράφος που πραγματοποίησε τις λήψεις της πρώτης έγρωμης φωτογραφίας. Σε αυτόν οφείλουμε και την εφεύρεση της πρώτης μονοοπτικής φωτογραφικής μηχανής. Βλ. spiracollection.com και historiccamera.com.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ