Δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Paris-Charles De Gaulle, το Concorde της πτήσης Air France με προορισμό τη Νέα Υόρκη τυλίγεται στις φλόγες και συντρίβεται μετά από δύο λεπτά.
Η παρθενική πτήση του Concorde έγινε το Μάρτιο του 1969, αλλά δεν του χάρισε την πρωτιά στον τομέα των εμπορικών υπερηχητικών αεροσκαφών. Είχε προηγηθεί κατά δύο μήνες το ρώσικο Tupolev TU 44 εν μέρει χάρη, όπως φημολογείται, στην βιομηχανική κατασκοπεία εις βάρος του αγγλο-γαλλικού κονσόρτσιουμ που είχε αναλάβει την κατασκευή του νέου επαναστατικού αεροσκάφους. Αντίθετα όμως με τους ρώσους ανταγωνιστές του, που είδαν το 1975 στο Σαλόνι του Bourget να υποθηκεύεται σοβάρα το μέλλον του Tupolev όταν στη διάρκεια μιας επίδειξης καρφώθηκε στο έδαφος, το Concorde απέκτησε και κατοχύρωσε γρήγορα τη φήμη του ασφαλέστερου αεροπλάνου όλων των εποχών. 'Εγινε ένα ισχυρό πολιτιστικό, οικονομικό, αλλά και πολιτικό σύμβολο μιας ευρωπαικής συνεργασίας ικανής για τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα. Μέχρι να φανερωθεί με τον πιο δραματικό τρόπο το πιο τρωτό του σημείο : το σύστημα τροχών του. Είχαν προκύψει κάποιες βελτιώσεις μετά από μία σειρά από περιστατικά, αλλά η σοβαρότητα του προβλήματος υποτιμήθηκε. 'Ο, τι δεν κατάφεραν η πετρελαική κρίση, οι οικολογικές διαμαρτυρίες και οι διακρατικοί ανταγωνισμοί το κατάφερε ένα κομμάτι σίδερο μερικών εκατοστών που είχε μείνει στην πίστα. Μετά το δυστύχημα και τον τραγικό απολογισμό των 113 θυμάτων, η British Airways και η Air France θα αποφασίσουν από κοινού να σταματήσουν όλες τις πτήσεις το 2003 επκαλούμενες τη μείωση του αριθμού των επιβατών και το αυξημένο κόστος συντήρησης.
Διαφημιστικό της British Airways του 1996.
'Εξι Concorde παρκαρισμένα στο αεροδρόμιο του Heathrow.
Pink Concorde. Ναυλωμένο για να ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ των Καννών τα διεθνή σουπερμοντέλα της Victoria's Secret.
Εικόνες από τα πρώτα ταξίδια του Concorde πάνω από τη Βηρυτό, το Τόκιο, τη Σιγκαπούρη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο...
Δεξιά, το μεταλλικό εξαρτημα που ξεκόλλησε από ένα προπορευόμενο αεροσκάφος της Continental Airlines και προκάλεσε τη ζημιά στα λάστιχα και ακολούθως τη φωτιά στην ουρά του Concorde.
'Ενα Concorde σπάει το φράγμα του ήχου.
Αφίσες του Roger Bezombes για την Air France (1981).
Το βίντεο που έλειπε... Δείτε το στο YouTube.
σχόλια