[ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΣΤΑΒΕΡΗ]
1930. Φωτ. Getty Images / Hulton Archive.
"Είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν πως η επιστήμη έχει μεγάλη ομορφιά.'Ενας επιστήμονας στο εργαστηριό του δεν είναι μόνο ένας τεχνικός, είναι καί ένα παιδί που βρίσκεται μπροστά σε φυσικά φαινόμενα που τον εντυπωσιάζουν όπως τα παραμύθια. Δεν θα έπρεπε να αφήσουμε να εννοηθεί πως οποιαδήποτε επιστημονική πρόοδος ισοδυναμεί μόνο με μηχανισμούς, με μηχανές και με γρανάζια, όσο κι αν έχουν κι αυτοί οι ίδιοι οι μηχανισμοί την ομορφιά τους. Δεν πιστεύω επίσης πως το πνεύμα της περιπέτειας θα χαθεί από τον κόσμο μας. Αν θεωρώ κάτι ζωτικό γύρω μου, είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα της περιπέτειας που μου φαίνεται πως δεν θα εκλείψει ποτέ γιατί έχει να κάνει με την περιέργεια. Τι θα ήμασταν χωρίς την πνευματική περιέργεια ; Αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά και η ευγένεια της επιστήμης : η επιθυμία να διευρύνουμε συνεχώς τα όρια της γνώσης, να ανακαλύπτουμε τα μυστικά της ύλης και της ζωής χωρίς να έχουμε συλλάβει εκ των προτέρων τις ενδεχόμενες συνέπειες". (Από το βιβλίο « Marie Curie » της Eve Curie. Εκδ. Da Capo, Series in Science).
Φωτ. Granger.
Pierre Curie, Marie (Salomea Skłodowska) Curie.
Η Marie Curie με τις κόρες της, την Irène και την Ève. Η μεγαλύτερη, η Irène, θα στραφεί κι αυτή στην επιστήμη των γονιών της, σε αντίθεση με την αδερφή της που θα προτιμήσει ν' ακολουθήσει μία κλασική και μουσική κατεύθυνση. Η Irène έγινε βοηθός της μητέρας της από τα 17 της. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την ακολουθούσε στο μέτωπο μέσα στα ειδικά οχήματα -ονομάστηκαν μικρά Curie- όπου οι τραυματίες έβγαζαν ακτινογραφίες. Η Irène διακρίθηκε στην επιστήμη της και βραβεύτηκε μαζί με τον άντρα της Frédéric Joliot με το Νόμπελ Χημείας. Η συνεχής εκθεσή της όμως στη ραδιενέργεια θα γίνει η αιτία να αρρωστήσει και να πεθάνει, όπως και η μητέρα της, από λευχαιμία. Οι γαλλικές εκδόσεις Pygmalion δημοσίευσαν τα γράμματα της Marie Curie προς τις κόρες της.
Παρ' ότι βραβευμένη με δύο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας, απορρίφθηκε από τη συντηρητική και ξενοφοβική γαλλική Ακαδημία των Επιστημών.
Η Marie Curie στο Παρίσι, στο εργαστηριό της, και στη μικρή φωτογραφία στο τιμόνι ενός απο τα ειδικά οχήματα εξοπλισμένα με ακτινογραφικά μηχανήματα για την περίθαλψη των τραυματιών πολέμου.
Αριστ. : Φωτογραφία γάμου του Pierre και της Marie Curie. Δεξ. : Με τα ποδηλατά τους μπροστά στο σπίτι τους στο Sceaux το 1895.
Το σπίτι στο Sceaux. Οι νέοι ιδιοκτήτες ανακάλυψαν σε ένα δωμάτιο που πιθανόν να ήταν το γραφείο της Marie Curie υπολείμματα ραδιενέργειας ! Δεν ήξεραν ότι είχε μείνει εκεί η οικογένεια Curie μέχρι που βρήκαν μία αναμνηστική πινακίδα κάτω από τον κισσό.
(Φωτ. via Rosefirerisin).
Η Marie Curie στο γραφείο της, περιτριγυρισμένη από αμερικανούς στρατιώτες που είχε αναλάβει να εκπαιδεύσει (φωτ. via Rosefirerisin).
Εξαγωγή του ραδίου (φωτ. via Rosefirerisin).
Το ταξίδι στην Αμερική το 1921 για την αγορά ενός γραμμαρίου ραδίου. Η αμερικανίδα δημοσιογράφος Marie Mattingly Meloney (αριστερά στη φωτογραφία, δίπλα στη Marie και τις κόρες της) κατάφερε να συγκεντρώσει 100.000 δολλάρια για να μπορέσει η Marie Curie να αγοράσει ένα γραμμάριο ραδίου για το Ινστιτούτου του Ραδίου. Στον έρανο συμμετείχαν κυρίως γυναίκες.
Η υποδοχή από τον αμερικανό Πρόεδρο Warren G. Harding στο Λευκό Οίκο στις 20 Μαίου του 1921.
Eπίσκεψη στο εργοστάσιο της Standard Chemical στο Canonsburg (Pennsylvania), συνοδευμένη από τους Louis F. Vogt, μάνατζερ του εργοστασίου, και James C. Gray, πρόεδρο της εταιρείας. Φωτ. Historical Society of Western Pennsylvania.
Η Marie Curie επισκέφτηκε το εργοστάσιο για να προμηθευτεί με τα χρήματα του εράνου το γραμμάριο ραδίου που χρειαζόταν για να συνεχίσει τις ερευνές της. Οκτώ χρόνια αργότερα, η γυναικεία αλληλεγγύη θα της προσφέρει ένα ακόμη γραμμάριο. Τα στιγμιότυπα της επίσκεψης τράβηξε η Mary Anne Dickson, που ήταν πιθανόν η γραμματέας του διευθυντή του εργοστασίου.
Με τον Albert Einstein.
1922. "Radium-Girls" στην Αμερική. Έτσι ονομάστηκαν οι νεαρές εργάτριες που έβαφαν με ραδιενεργές ουσίες δείκτες ρολογιών για να φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, χωρίς να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για τους κινδύνους που διέτρεχαν από τη διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του εργοστασίου όπου δούλευαν, και μολύνθηκαν πολύ σοβαρά καθώς έβαζαν στα χείλη τους τα πινέλα για να τα κάνουν πιο μυτερά. Παρά της προσπάθειες της διεύθυνσης του εργοστασίου (United States Radium Corporation) να αποδώσει τις αρρώστειες και τους θανάτους σε άσχετες αιτίες, οι εργάτριες πέτυχαν τελικά, με τη συνδρομή του τύπου, να αναγνωριστεί η επαγγελματική φύση των ασθενειών στις οποίες ήταν εκτεθειμένες.
Ράδιο παντού ! Στις αλοιφές, τις καραμέλες, τα εσώρουχα, τις πούδρες, στη σοκολάτα, στα μάλλινα του μωρού ! Καπότε ήταν συνώνυμο με ελιξίριο νεότητας...
Το ραδιούχο χώμα θα έκανε καλό και στα φυτά, όπως υποστήριζαν τα εργοστάσια !
Το χέρι της Marie Curie επέλεξε να δείξει ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία ενάντια στην Ιονίζουσα Ακτινοβολία (AIPRI) σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τους κινδύνους ραδιενεργούς μόλυνσης.
Madame Curie (1943), ταινία για τη ζωή της Marie Curie, σε σκηνοθεσία Mervyn LeRoy. Στο σενάριο συνεργάστηκε ο συγγραφέας Aldous Huxley.
Μέχρι τη δεκαετία του '50, η Kodaκ κυκλοφορούσε στο εμπόριο ένα uranium toner (Kodak T-9) που έδινε μία σέπια απόχρωση στις φωτογραφίες.
Η Marie Curie σε σπάνια πλάνα λίγων δευτερολέπτων.
σχόλια