Το Μέγα Τζαμί Χασάν Β΄σχεδιάστηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα Michel Pinseau. Αποτελεί ένα θρησκευτικό και πολιτιστικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει ένα χώρο προσευχής, ένα χώρο για το "γουντού" (χώρος καθαριότητας), χαμάμ, ένα μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) μια βιβλιοθήκη και ένα μουσείο. Το τζαμί μπορεί να φιλοξενήσει 105.000 προσκυνητές και η αίθουσα για τις προσευχές 25.000 πιστούς. Σε μέγεθος, είναι το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο. Για την κατασκεύη του, που διήρκησε επτά χρόνια, δαπανήθηκαν 50 εκατομμύρια ώρες εργασίας με τη συμβολή 35.000 εργατών και τεχνιτών. Το τζαμί διαθέτει και ένα λέιζερ που δείχνει προς τη Μέκκα και φτάνει τα 30χμ. Βλ. fotopedia.com.
Βλ. allofan.com.
Βλ. worldalldetails.com.
Βλ. igaptravelguide.com.
Βλ. notripod.wordpress.com.
Ο μιναρές του, ύψους 210μ., είναι ο ψηλότερος στον κόσμο. Φωτ. amerune.flickr.
Φωτ. amerune.flickr.
Η αίθουσα προσευχής. Φωτ. mararie.flickr.
Φωτ. ActiveSteve.flickr.
Τεχνίτες επιστρατευμένοι από όλες τις πόλεις του Μαρόκου επιχρωμάτισαν κεραμικά πλακάκια ( zellige) συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ.Φωτ. Phil Marion.flickr.
Το βασιλικό χαμάμ. Βλ. amoment.ws.
Φωτ. mararie.flickr.
Ο χώρος για το "γουντού" (καθαριότητα). Βλ. cuentosdelcamino123.blogspot.
Αριστ., βουτιές από το τζαμί (2006). Φωτ. Eric T. Gunther. Βλ. Wikimedia Commons. Δεξ., βλ. My Casablaca.
Η παραλία κοντά στο τζαμί. Φωτ. amerune.flickr.
Αριστ., φωτ. amerune.flickr. Δεξ., συγκέντρωση πιστών στο περίβολο του τζαμιού Χασάν Β' για την προσευχή Salat al-Eidain με την οποία λήγει το Ραμαζάνι. Φωτ. A.P. Βλ. deseretnews.com.
Iftar στο τζαμί. Διακόπτοντας τη νηστεία που τήρησαν κατά τη διάρκεια της μέρας, οι πιστοί μπορούν να μοιραστούν ένα βραδινό γεύμα (Iftar) σπίτι τους ή και στο τζαμί. Βλ. riceabdou.com.
Laylat al-Qadr (η Νύχτα του Πεπρωμένου), μία από τις τελευταίες νύχτες του Ραμαζανιού που θεωρείται ιερή από τους Μουσουλμάνους επειδή τότε αποκαλύφθηκε το Κοράνι στον προφήτη Μωάμεθ. Φωτ. Reuters.
Προσευχή Tarawih, καθημερινή βραδινή προσευχή κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Φωτ. Reuters (27.07.2012).
Εγκαίνια στην πόλη Larache του Μαρόκου του "μεντρεσέ" Sharif Al Wazzani, ενός ιεροσπουδαστηρίου που απευθύνεται σε νέα κορίτσια από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Βλ. madrassasharifalwazzani.wordpress.com.
Τα ίδια εγκαίνια από την πλευρά των γυναικών. Φωτ. Salsabil Morrison. Βλ. madrassasharifalwazzani.wordpress.com.
Οι "σπουδάστριες" επισκέπτονται το τζαμί Χασάν Β'. Φωτ. Salsabil Morrison (2011). Βλ. madrassasharifalwazzani.wordpress.com.
Φωτ. Salsabil Morrison (2011). Βλ. madrassasharifalwazzani.wordpress.com.
Βλ. madrassasharifalwazzani.wordpress.com.
Εκδρομή με το ταξί στη γειτονική πόλη Kasr al Kabir. Φωτ. Salsabil Morrison (2011). Βλ. madrassasharifalwazzani.wordpress.com.
σχόλια