Σαν σήμερα το 1946 έρχεται στον κόσμο ο Τζιάνι Βερσάτσε. Παιδί ένός πωλητή κάρβουνου και μιας μοδίστρας. Μια χαρισματική προσωπικότητα που ξεχώρησε πολύ γρήγορα από τα δύο του αδέλφια και ταυτίστηκε ιδιαίτερα με τον ενθουσιασμό της μητέρας του όταν αυτή έκοβε πατρόν και γάζωνε τα φορέματα των (λίγων) πλούσιων κυριών του υπανάπτυκτου ιταλικού νότου.
"Υπήρχαν ποταμοί χρημάτων από ναρκωτικά, εκβιασμούς, προστασία, δάνεια και έπρεπε να ξεπλυθούν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μπαρ, εστιατόρια, πολυτελή ακίνητα αλλά και καθαρές επιχειρήσεις όπως αυτή του Βερσάτσε"
Άρχισε να δουλεύει με τη μητέρα του όταν τελείωσε το λύκειο και το 1972, έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Μιλάνο, όπου σχεδίαζε ρούχα, για διάφορες βιομηχανίες ενδυμάτων.
''Όταν γεννιέσαι σε ένα μέρος όπως η Καλαβρία και υπάρχει παντού γύρω σου ομορφιά, από ένα ρωμαϊκό λουτρό, μέχρι τα ελληνικά ερείπια, δεν μπορείς παρά να επηρεαστείς από το κλασικό παρελθόν'' είπε κάποτε. Θέματα όπως η ιταλική μπαρόκ, τα ελληνικά μοτίβα και τα σύμβολα των Ετρούσκων, μπήκαν γρήγορα στις συλλογές του, συνδυασμένα με τις απαιτήσεις της κάθε εποχής. Ήταν αναμφισβήτητα ο άνθρωπος του οποίου το ενδυματολογικό όραμα βοήθησε στη διαμόρφωση της σκηνής στη μόδα τον 90s.
''Ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία του να φορούν τα ρούχα του διάσημοι αλλά και supermodels. Αυτός έκανε τη μόδα κουλτούρα και την εκτόξευσε με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης'' είπε για τον Τζιάνι Βερσάτσε η διευθύντρια της Vogue, Anna Wintour.
Ο Τζιάνι Βερσάτσε έχτισε μια αυτοκρατορία με σήμα του τη μέδουσα. Το χρώμα κυριάρχησε στις κολεξιόν του κι έγινε σήμα κατατεθέν στα ρούχα που δημιουργούσε. Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Όταν ήταν μικρός η μητέρα του, του έκλεινε τα μάτια κάθε φορά που περπατούσαν στο δρόμο, καθώς εκείνη την εποχή και στη συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας άνθιζε η πορνεία. Οι πολύχρωμες πόρνες εντυπωσίαζαν τον μικρό Τζιάνι, που έβρισκε τρόπο να τις χαζεύει κοιτώντας ανάμεσα από τα δάχτυλα της μητέρας του.
Στις 24 Ιουλίου του 1997 ξημέρωνε μια θλιβερή μέρα για τον κόσμο της μόδας. Ο 27χρονος Andrew Cunanan, σε ένα δολοφονικό παραλήρημα που ξεκίνησε από τη Μινεάπολη, πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζιάνι Βερσάτσε έξω από το σπίτι του στο Μαϊάμι. Ο Βερσάτσε επέστρεφε εκείνη την ώρα από το μαγαζί,απ' όπου είχε αγοράσει τον καφέ και τις εφημερίδες του. Έβαλε το κλειδί στην εξώπορτα, για να ανοίξει και τότε ο άγνωστος άνδρας που τον ακολουθούσε για αρκετή ώρα, στάθηκε πίσω του, σήκωσε το όπλο που κρατούσε και πυροβόλησε δύο φορές.
Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη δολοφονία δεν υπήρξε κίνητρο. Ο 27χρονος Cunanan αυτοπυροβολήθηκε σε ένα κοντινό πλωτό σπίτι οκτώ ημέρες αφού είχε ρίξει νεκρό τον σχεδιαστή. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ο Cunanan είχε γνωρίσει τον Βερσάτσε, θα πουν οι αστυνομικοί μετά τις έρευνες.
Την κηδεία του Βερσάτσε θα παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Έλτον Τζον, Ναόμι Κάμπελ και της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία θα βρει τραγικό τέλος μετά από λίγους μήνες.
Kαι παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είχε μπει στο συρτάρι, σύμφωνα με το βιβλίο του Giuseppe Di Bella, καθηγητή και πρώην μέλους της μαφίας της Καλαβρίας γνωστή και ως N'drangheta, ο Βερσάτσε φέρεται να σκοτώθηκε για τα χρέη που είχε στους Νονούς.
Στο βιβλίο Μetastasi, o Di Bella ισχυρίζεται ότι ο Βερσάτσε είχε χρησιμοποιηθεί από το Νονό Paolo De Stefano για ξέπλυμα χρημάτων. Ο Di Bella μάλιστα, μίλησε ανοιχτά στον ερευνητή δημοσιογράφο Gianluigi Nuzzi: "Υπήρχαν ποταμοί χρημάτων από ναρκωτικά, εκβιασμούς, προστασία, δάνεια και έπρεπε να ξεπλυθούν. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν μπαρ, εστιατόρια, πολυτελή ακίνητα αλλά και καθαρές επιχειρήσεις όπως αυτή του Βερσάτσε".
Ο συγγραφέας μάλιστα στο βιβλίο του περιγράφει πώς τα μέλη της N'drangheta σχεδίαζαν να κλέψουν τις στάχτες του Βερσάτσε από το κοιμητήριο κοντά στο σπίτι του στη λίμνη Κόμο, κάτι όμως που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν.
Ο Giancarlo Capaldo, από το τμήμα κατά του ογανωμένου εγκλήματος και της μαφίας στη Ρώμη είπε στους δημοσιογράφους "Έχουμε ανοίξει ξανά το αρχείο και αυτή τη φορά ψάχνουμε στοιχεία για τα όσα μας είπε ο Di Bella. Οι πληροφορίες του στο παρελθόν ήταν πάντα σωστές".
Σε δήλωσή της η οικογένεια του Βερσάτσε κατήγγειλε τους ισχυρισμούς ως "ψευδείς και επαίσχυντους".
"Διατηρούμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τη μνήμη και τη φήμη του Τζιάνι Βερσάτσε σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια", ανέφερε η δήλωση.
Μετά τη δολοφονία του Τζιάνι Βερσάτσε, η αδελφή του, Ντονατέλα πήρε τον έλεγχο του οίκου μόδας και αύξησε θεαματικά τα έσοδά του.
σχόλια