Σαν σήμερα το 1933, γεννιέται στο Στάλινγκραντ ο ρώσος σκηνοθέτης Έλεμ Κλίμοφ

Σαν σήμερα το 1933, γεννιέται στο Στάλινγκραντ ο ρώσος σκηνοθέτης Έλεμ Κλίμοφ Facebook Twitter
1

Τρέιλερ από την ταινία του Elem Klimov "Καλωσήλθατε, ή Η είσοδος απαγορεύεται στους ξένους" (1964), που σατιρίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στις ρωσικές κατασκηνώσεις.

Εργάστηκε για ένα διάστημα σαν μηχανικός αεροπλάνων πριν βγάλει το 1964 το Μοσχοβίτικο Ινστιτούτο Κινηματογραφικών Σπουδών με το ανώτερο δίπλωμα σκηνοθεσίας. Οι πρώτες του σατιρικές ταινίες δεν ενθουσίασαν τους γραφειοκράτες της κινηματογραφικής ιεραρχίας και ο Elem Klimov αναγκάστηκε να στραφεί στο ντοκιμαντέρ, όπου κι εκεί συνάντησε δυσκολίες. Η ταινία του για τη ζωή του Ρασπούτιν και το τέλος της δυναστείας των Romanoff που συνδυάζει ντοκουμέντα εποχής και σκηνές με ηθοποιούς, βγήκε στις οθόνες ύστερα από επτά χρόνια. Ανάλογα προβλήματα με τη ρωσική λογοκρισία θα συναντήσει και με την ταινία του "Έλα να δεις", που θεωρείται ως το ρωσικό "Apocalypse now''. Σ ' αυτήν την ταινία, ο Klimov βασίστηκε σε πλήθος μαρτυριών μεταφέροντας και δίκα του προσωπικά βιώματα από την πολιορκία της πόλης του Stalingrad, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σε ηλικία 9 ετών μαζί με τη μητέρα του, διασχίζοντας έναν φλεγόμενο Βόλγα. Τα εξουθενωτοικά γυρίσματα κράτησαν 9 μήνες σε ακραίες συνθήκες. Για περισσότερη "αυθεντικότητα" έλαβαν μέρος "κομπάρσοι" που είχαν γλιτώσει από γερμανικές εκτελέσεις και χρησιμοποιηθήκαν αληθινά πυρά. Ο αρχικός τίτλος του σεναρίου ήταν "Σκοτώστε τον Hitler που υπάρχει μέσα σας", αλλά δεν εγκρίθηκε, και χρειάστηκαν άλλα 7 χρόνια για να δοθεί στον Klimov η άδεια γυρίσματος χάρη στην επιμονή του σεναριογράφου Ales Adamovich που απέρριπτε κατηγορηματικά κάθε άλλον σκηνοθέτη. Ο Elem Klimov πέθανε το 2003 στη Μόσχα.

 Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ "Rasputin : The Agony" (1981).

Αφίσα της περίφημης αντιπολεμικής ταινίας του Elem Klimov "'Ελα να δείς" (1985).

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αριστούργημα το "come and see"! Μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών! Ανώτερο κι από το "Αποκάλυψη Τώρα",ως προς το αντιπολεμικό του μήνυμα. Στα υπέρ του(εκτός της ανυπέρβλητης,σχεδόν ποιητικής, κινηματογράφησης) είναι ότι διαθέτει και την καλύτερη σκηνή με χρήση steadycam μέχρι σήμερα. Είναι περίπου στο μέσο της ταινίας, όπου ένας ρώσος μαχητής κατεβαίνει την πλαγιά ενός λόφου,τρέχοντας,στην προσπάθειά του να αποφύγει τα πυρά των γερμανών. Ο εικονολήπτης,Radionov,αν θυμάμαι καλά,τον λένε,ακολουθεί τον ηθοποιό καθ' όλη την διάρκεια της κατάβασης με ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟ καδράρισμα, χωρίς να στραβώνει ούτε δευτερόλεπτο(ούτε σε τριπόδι να είχε τοποθετήσει την κάμερα,ένα πράμα). Έκτοτε, ο Radionov απολαμβάνει της καλλιτεχνικής αναγνώρισης των σινεφίλ, ως κάτι παραπάνω από ένας απλός οπερατέρ, νομίζω έχει βραβευθεί για την δουλειά του αυτή την συγκεκριμένη ή διδάσκεται στις σχολές, κάτι τέτοιο. Όπως και να χει, είναι μία ταινία-must για τους σινεφίλ.