Τίποταδεν μου είναι πιο απεχθές από τον τύποπου έρχεται κοντά, σε κοιτάει με νόημακαι σου λέει: «Τα έλεγα εγώ!».
Όμωςαυτή τη φορά θα μεταβληθώ σε τέτοιοντύπο. Δεν αντέχω άλλο. Δεκαπέντε χρόνιαεξορίας είναι πολλά.
Διαβάζωσε πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής»(9/11/07): «Όλα τα κόμματα της Βουλής,πλην του ΛΑΟΣ, υπέρ της σύνθετηςονομασίας».
Στις10/9/1992 αρθρογραφούσα στον «ΟικονομικόΤαχυδρόμο»: «Αν από την αρχήείχαμε ξεχωρίσει την ιστορική Μακεδονία-την πατρίδα του Φίλιππου και τουΑλέξανδρου- από τη γεωγραφική, θα είχαμεμια πιο στέρεη βάση επιχειρηματολογίας.
Ηπρώτη Μακεδονία, η ιστορική, είναιαμετάκλητα δική μας (και ποιος θα τοαμφισβητούσε;). Η δεύτερη, η γεωγραφική,μπορούσε να μοιραστεί -όπως η Θράκη. Με κάποιο επίθετο βέβαια - Νέα, Βόρεια,Σλαβική κ.λπ.».
Ήδηνωρίτερα, το Μάρτιο του '92, είχα γράψειγια την υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τοναυτοπροσδιορισμό του άλλου (για ναγίνεται σεβαστός κι ο δικός μας):«Χειρότερα γίνονται τα προβλήματαμε τον αυτοπροσδιορισμό, αν κάποιοςνιώθει Μακεδόνας. Το θέμα αν είναιαπόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι(επιστημονικά) ανύπαρκτο. Δυόμισιχιλιάδες χρόνια μετά, είμαστε όλοιαπόγονοι όλων. Αφήστε που αυτά ταεπιχειρήματα με την καθαρότητα τηςφυλής θυμίζουν επικίνδυνα ναζισμό».
Κιάλλα τέτοια έγραφα όλα αυτά τα χρόνια,εξηγώντας ότι ουδείς έθιξε τη δική μαςεθνική ταυτότητα (Έλληνες) υπερασπιζόμενοςμία αμιγή ή και σύνθετη ονομασία (άλλωστεκαι η «πΓΔΜ» σύνθετη είναι - περιέχειτη λέξη Μακεδονία). Με αποτέλεσμα ναεισπράξω ύβρεις και απειλές, να ονομαστώανθέλληνας και προδότης. Και να τώρα,έρχονται όλα τα κόμματα (πλην Λακεδαιμονίων,φυσικά) και αποδέχονται τη σύνθετηονομασία.
Τηνοποία μας είχαν προσφέρει τότε και τηναπορρίψαμε! Χάσαμε δεκαπέντε χρόνια,τους αναγνώρισε όλη η υφήλιος και τώραχρειάζεται να καταφύγουμε στον εκβιασμόγια να πετύχουμε κάτι (αν το πετύχουμε)που φιλικά και άνετα θα είχε συμφωνηθεί...
...πρινδεκαπέντε χρόνια.
σχόλια