Ηδιαφθορά υπάρχει σ' αυτήν τη χώρα επειδήεκείνοι που συνθέτουν το κυρίαρχοπολιτικό της σύστημα μπορούν εύκολα ναπροσποιούνται ότι ενδιαφέρονται γιατην πάταξη του προβλήματος.
Τηνεβδομάδα αυτή έγινε ένα σεμινάριο-συνέδριουπό την αιγίδα της οργάνωσης «ΔιεθνήςΔιαφάνεια», στο οποίο έγινε και τοεξής ενδιαφέρον: ανακοινώθηκαν στοιχείαγια τις ιλιγγιώδεις διαστάσεις που έχειπάρει η διαφθορά στη χώρα μας (διαφθοράστην οποία πρωταγωνιστούν κρατικοίαξιωματούχοι και φορείς του Δημοσίουσε όλα τα επίπεδα), και στη συνέχειαμίλησαν γι' αυτή, με την ίδια, άδειαγλώσσα που καλά κατέχουν, οι «κορυφαίοιεκπρόσωποι» των δύο, μοναδικών,κομμάτων που έχουν διοικήσει αυτήν τηχώρα τα τελευταία 34 χρόνια, της ΝέαςΔημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Οπρωθυπουργός επέμεινε ότι παραμένει«αταλάντευτος στη γραμμή της μηδενικήςανοχής». Ο αρχηγός της αξιωματικήςαντιπολίτευσης απλώς επισήμανε τοπασίγνωστο, όσο και αυτονόητο, ότι «ησημερινή κρίση του πολιτικού συστήματοςείναι κυρίως κρίση των πελατειακώνσχέσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται».
Μαπώς μιλάνε έτσι, που να πάρει η ευχή; Σαννα ζούνε αλλού. Και ακαδημαϊκά μόνο ναπροσεγγίζουν το πρόβλημα, που ξέρουνπάρα πολύ καλά όλοι τους πώς δημιουργήθηκε,από ποιους και πώς μπορεί να «διορθωθεί».
Ηδιαφθορά δεν «γεννιέται» μόνο τηστιγμή που ένας πολίτης, προκειμένουνα γίνει η δουλειά του πιο γρήγορα καιπιο εύκολα, θα ενδώσει στο απλωμένο χέρικαι θα δώσει το κατιτίς του, αλλά τη κάθεστιγμή που ο όποιος πολιτικός αρχηγόςή αξιωματούχος θα αποδεικνύεται ασυνεπής.
Πιοκραυγαλέο παράδειγμα από την αστεία,κάθε φορά, και από κάθε κυβερνών κόμμα,δικαιολογία για πρόωρη προσφυγή στιςκάλπες, δεν μπορεί να υπάρξει.
Αυτότο ψέμα δεν είναι όσο «αθώο» μερικοίθέλουν να το εμφανίζουν. Κάνει πολύμεγάλο κακό στο ίδιο το πολιτικό σύστημα,αφού σαφώς στέλνει στον κόσμο το μήνυμαότι για την κάστα της σύγχρονης πολιτικήςμας η νομή της εξουσίας προέχει τηςχρηστής άσκησης κυβερνητικού έργου.
Ξέρειπολύ καλά ο κάθε πολίτης (μα και καλύτεραακόμα το κάθε λαμόγιο που κατέχει«ευαίσθητο» πόστο - εφοριακός,πολεοδόμος, ιατρός, καθηγητής κ.λπ.κ.λπ.), ότι η «προσωρινότητα τωνπραγμάτων και των προσώπων» στηνιεραρχία της πολιτικής είναι ό,τι πιοπρόσφορο υπάρχει για να καλλιεργηθείκαι να φουντώσει η διαφθορά.
Τοτρομακτικό στοιχείο που άκουσαν οιΚαραμανλής και Παπανδρέου στο συνέδριοτης «Διεθνούς Διαφάνειας» δενήταν ότι 613 εκατομμύρια ευρώ ξόδεψαν οιΈλληνες το 2007 για «λάδωμα» διαφόρωνκρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων.
Τρομακτικόείναι το στοιχείο που δεν θέλουν ναακούσουν: ό,τι και οι λιγοστές ακόμαυποθέσεις που φτάνουν στη Δικαιοσύνηκαι αντέχουν ώσπου να τελεσιδικήσουνμπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 8-10 χρόνια.
Η«πληροφορία» είναι λουκούμι γιατο θύτη. Και για το θύμα, βεβαίως, ανάθεμακαι δυστυχία.
Ηβεβαιότητα του απλού πολίτη ότι το δίκιοσου δύσκολα το βρίσκεις σ' αυτό τοντόπο έχει την ίδια ακριβώς εμβέλεια μετη βεβαιότητα του διεφθαρμένου πολίτηότι αυτό το ίδιο «αξίωμα» (το λέωμε μαθηματικούς όρους) είναι ο δικόςτου παράδεισος.
Ποιοςενέσπειρε, λοιπόν, αυτή την αρρώστιαστις φλέβες των Ελλήνων, παραμυθιάζοντάςμας ταυτόχρονα ότι τάχα μου έχουμε τημπαγαποντιά μέσα στα γονίδιά μας - άρα,θέλουν να πουν, ωραιοποιώντας την, αςζήσουμε μαζί της;
Απάντηση:Μόνο αυτοί που, και σήμερα ακόμα, σφυράνεκλέφτικα! Που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουνπόσο γελοίοι γίνονται όταν, φερ' ειπείν,μιλάνε για διαφάνεια και την ίδια στιγμήδεν έχουν ποτέ εξηγήσει στον κόσμο πώςγίνεται, π.χ., η διανομή της κρατικήςδιαφήμισης στα ΜΜΕ - κλασική περίπτωσηδημιουργίας και συντήρησης πελατειακώνσχέσεων, και μάλιστα με εκείνο το«κομμάτι» που υποτίθεται πωςπρέπει να ελέγχει την εξουσία, και όχινα ταΐζεται από αυτήν.
Πόσεςφορές δεν έχει αναρωτηθεί ο απλόςπολίτης, «καλά, πώς γίνεται νακυκλοφορούν τόσες εφημερίδες, ακόμακαι εκείνες που εμφανίζονται ότι πωλούνδυο-τρεις εκατοντάδες φύλλα;»
Πόσεςφορές δεν έχουν απορήσει απλοί συνάνθρωποίμας, που ξέρουν πως ένα και ένα μόνο δύομπορεί να κάνει, πώς μπορεί να επιβιώνουνακόμα γιγαντιαίες ραδιοτηλεοπτικέςεπιχειρήσεις που κάθε χρόνο εμφανίζουνεξίσου γιγαντιαίες ζημιές;
Οικονομικέςεφημερίδες; Μετρήστε τις, και θα γελάσετε.Δεκάδες. Περισσότερες ακόμα και απόεκείνες που κυκλοφορούν σε Αμερική,Αγγλία και Γερμανία μαζί - τρειςοικονομικές υπερδυνάμεις.
Όλααυτά τα... ανάκατα, έτσι ακριβώς, ανάκατα,είναι στο μυαλό των απλών ανθρώπων. Καισου λένε, «κάτι δεν πάει καλά εδώ».Και όσο βλέπουν πως πράγματι «κάτιδεν πάει καλά εδώ», και πως αντί νακλείσει μια επιχείρηση που ζημιώνεισυνεχώς, αυτή διαρκώς εμφανίζεται«μεγάλη και τρανή», αρχίζει νααναθαρρεύει και λέει «γιατί όχι καιεγώ;»
Ερώτημα,που συνοδεύεται από ένα άλλο, γνωστό,συμπληρωματικό ερώτημα, που λέει «μαλάκαςείμαι;», και πού είναι, δυστυχώς, ηαπάντηση στο γιατί είμαστε, ακόμα, η πιοδιεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη.
σχόλια