Ξεκινάω με μερικά καλά νέα της πρώτης Κυριακής των εκλογών:
1) Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού τάχθηκε το 98% όσων συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης έξω από 181 εκλογικά κέντρα. Ψήφισαν 218.002 πολίτες. Κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/άκυρα. Την παραμονή των εκλογών η κυβέρνηση κήρυξε τη διαδικασία παράνομη και ο εισαγγελέας απείλησε με συλλήψεις, αλλά η ψηφοφορία έγινε κανονικά και η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα σχέδιά της, κόντρα σε μια λαϊκή πλειοψηφία τύπου... Βόρεια Κορέα.
2) Ανατροπή στις Σκουριές, καθώς ο πρώην δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Πάχτας ηττήθηκε από την πρώτη Κυριακή από τον Γιάννη Μίχο. Ο τελευταίος, που εκπροσωπεί το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, συγκέντρωσε το 51,13% έναντι του Πάχτα, που πήρε 46,95% και υποστηρίχθηκε από την εταιρεία-πέτρα του σκανδάλου. Η τρίτη υποψηφιότητα του Γιάννη Τρικαλιώτη (ΚΚΕ – θα μπορούσε να ονομάζεται και «Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια») συγκέντρωσε 1,92%. Ο νέος δήμαρχος είχε επιλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες από τους κατοίκους. Πώς θα συνεχιστεί η επένδυση, όταν αποδοκιμάζεται και εκλογικά;
3) Δήμαρχος στον ακριτικό Άι-Στράτη του Β. Αιγαίου εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο η 27χρονη Μαρία Κακαλή, κατακτώντας παράλληλα και τον τίτλο της νεότερης δημάρχου της χώρας. Είναι πολύ θετικά, και από αυτή την άποψη, τα αποτελέσματα του Σακελλαρίδη στην Αθήνα και της Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, ο Σακελλαρίδης ξεκίνησε τελείως άγνωστος, οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν τρίτο ή τέταρτο, αλλά τελικώς διεκδίκησε την πρώτη θέση. Είναι καιρός να πάρουν οι νέοι στα χέρια τους την υπόθεση της χώρας.
Τα κακά νέα τώρα:
1) Μετά από σκηνές Μεσοπολέμου στα εκλογικά κέντρα του Πειραιά, που θύμιζαν κάτι μεταξύ καταγώγιου της νύχτας, υποκόσμου και φανατισμένης ποδοσφαιρικής θύρας, ο Γιάννης Μώραλης, υποψήφιος του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, κέρδισε την πρώτη θέση με 33%. Στο πλαίσιο του τίμιου εκλογικού αγώνα θύμα τραμπουκισμών έπεσε ακόμα και ο υποψήφιος της ΝΔ (31%). Αντίθετα με τις ενέργειες του εισαγγελέα της Θεσσαλονίκης όσον αφορά το δημοψήφισμα για το νερό, ο συνάδελφός του στον Πειραιά δεν βρήκε τίποτα μεμπτό σε όλα αυτά. «Ο Πειραιάς γυρίζει την πλάτη του στο χθες» δήλωσε ο κ. Μώραλης. Μόνο που με τέτοιο αύριο νιώθεις ένα ρίγος στη πλάτη.
2. Η διαδικασία «χαζοποίησης» του πληθυσμού μέσω του ποδοσφαίρου –στις καφετέριες ανά την Ελλάδα βλέπεις ανθρώπους που κοιτάνε σαν υπνωτισμένοι ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, ανεξαρτήτως αγώνα– εκφράστηκε και στον Βόλο, όπου ο τέως μεγαλομέτοχος του τοπικού Ολυμπιακού συγκέντρωσε ποσοστό 38,13% και πήρε την πρώτη θέση.
Σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου εκκρεμεί δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ ο ίδιος, έπειτα από πολύμηνη προφυλάκιση στις φυλακές Ναυπλίου, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στην εκστρατεία του χρησιμοποίησε εκφράσεις Χρυσής Αυγής, του στυλ «ντρέπομαι που η μάνα μου με γέννησε σε αυτή την πόλη», ενώ οι νεοναζί δεν κατέβασαν δικό τους υποψήφιο.
3) Η αγάπη μερίδας των Ελλήνων ψηφοφόρων προς ποινικούς, καταδικασμένους και άλλες συμπαθείς ομάδες εκφράστηκε και στη Ζαχάρω της Ηλείας. Ο Πανταζής Χρονόπουλος, καταδικασμένος και υπόδικος για πλήθος υποθέσεων, εκλέχθηκε δήμαρχος για τέταρτη φορά, και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Χρονόπουλος έγινε γνωστός από την εισαγωγή Ρωσίδων, τις οποίες ζευγάρωνε με γεροντοπαλίκαρα της περιοχής.
4) Το αποκορύφωμα των κακών νέων είναι η σταθεροποίηση της Χρυσής Αυγής σε ένα ποσοστό υψηλότερο από το 7% που πήρε στις βουλευτικές εκλογές του 2012. Διαψεύσθηκαν όσοι ήλπιζαν ότι μετά τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της τα ποσοστά της θα άρχιζαν να πέφτουν, ενώ η «συνταγή» της υιοθέτησης μέρους του προγράμματός της από την κυβέρνηση –όπως έγινε πρόσφατα και από τον υποψήφιο της ΝΔ Άρη Σπηλιωτόπουλο–, αντί να της αφαιρεί ψήφους, τη «νομιμοποιεί» ακόμα περισσότερο. Το χειρότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τους νεοναζί γνωρίζουν πλέον καλά περί τίνος πρόκειται, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, δεν τους νοιάζει.
Ο κοινός παρανομαστής είναι ότι όταν οι πολίτες προβληματίζονται και κινητοποιούνται, όπου παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, τα νέα είναι καλά. Πάνε άσχημα εκεί όπου οι εξελίξεις καθορίζονται από το χρήμα, το lifestyle -(άραγε, με τι πρόγραμμα ο κ. Ψινάκης εκλέχθηκε δήμαρχος Μαραθώνα;), την τηλεοπτική αποχαύνωση, τους ποινικούς και τις εγκληματικές οργανώσεις. Από τα φαινόμενα, δηλαδή, που μας αφήνει βαριά κληρονομιά το καταρρέον σύστημα. Και αυτός είναι ένας βασικότατος λόγος να καταψηφίσουμε την Κυριακή όλους αυτούς που έκαναν τόσο κακό στη χώρα, αλλά επιμένουν να μας κυβερνούν.
σχόλια