LIVE!

Να περιμένουμε ανασχηματισμό τελικά; Το ρεπορτάζ και τα ονόματα

Να περιμένουμε ανασχηματισμό τελικά; Το ρεπορτάζ και τα ονόματα Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να εκφράζει τις σκέψεις του για τους υπουργούς στο περιβάλλον του, οπότε μόνο ο ίδιος και οι δυο-τρεις ξέρουν πάλι τι ακριβώς σκέφτεται για τον καθέναν τους.
0



ΑΝΕΚΡΟΥΣΑΝ ΠΡΥΜΝΑΝ
όσοι παρουσίαζαν ως βέβαιο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες μετά και τη διάψευση του Μεγάρου Μαξίμου. Πολλοί έδιναν και τα ονόματα, «ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν» και «ποιοι έρχονται». Ο ανασχηματισμός, όπως και οι εκλογές, είναι από τα αγαπημένα θέματα στη χώρα μας, στα οποία αναλώνονται πάρα πολλά δημοσιεύματα κάθε τόσο, συχνά χωρίς αντίκρισμα. Φυσικά, κάποια στιγμή γίνονται, και όλοι αισθάνονται δικαιωμένοι.


Όσον αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε πρόκειται για ανασχηματισμό είτε για εκλογές, τη συζήτηση αυτή ο πρωθυπουργός θα την έκανε με δύο, το πολύ τρία άτομα του στενού και έμπιστου κύκλου του. Κανένας άλλος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις του. Ούτε οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν. Και οι δυο-τρεις που ξέρουν, δεν μιλάνε.


Φυσικά, οι ανασχηματισμοί συνήθως δεν προαναγγέλλονται. Πολλές φορές έχουν διαψευστεί και έχουν γίνει, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό συμβαίνει σπάνια. Ο λόγος που δεν προαναγγέλλονται, όπως ούτε οι εκλογές, είναι για να μη χαλαρώνουν οι ρυθμοί στην κυβέρνηση και για να μη σταματούν το έργο οι υπουργοί, προκειμένου να αρχίσουν την προεκλογική εκστρατεία και τις εκπτώσεις. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει, όμως, μια ιδιαιτερότητα, το «επιτελικό κράτος», που εν πολλοίς μεταφράζεται σε ένα συγκεντρωτικό πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κρύψει ούτε προεκλογικά ότι ήθελε να φτιάξει ένα κυβερνητικό επιτελείο στα πρότυπα του Λευκού Οίκου.


Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες πολιτικές τις αποφασίζει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή ο πρωθυπουργός με τους συμβούλους και τους συνεργάτες του, και οι υπουργοί υλοποιούν αυτά που τους αναθέτει. Σημαίνει επίσης ότι όπως πιστώνεται τα θετικά, χρεώνεται και τα αρνητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κρύψει ούτε προεκλογικά ότι ήθελε να φτιάξει ένα κυβερνητικό επιτελείο στα πρότυπα του Λευκού Οίκου.


Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, απέκλεισε τον ανασχηματισμό γι' αυτή την εποχή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τα πάει πολύ καλά και, όταν μια κυβέρνηση τα πάει καλά, δεν χρειάζεται να κάνει αλλαγές. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν πρέπει να γίνεται ανασχηματισμός σε περίοδο κρίσης.


Ο πρωθυπουργός, πάντως, εδώ και λίγο καιρό ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του τουρισμού. Ιδιαίτερες εντάσεις μεταξύ υπουργών και Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχουν. Υπάρχει μεγαλύτερη και μικρότερη ικανοποίηση του πρωθυπουργού για ορισμένους, υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες, συμμαχίες και αντιπαλότητες, κύκλοι που στηρίζουν τον έναν ή τον άλλον, όπως συμβαίνει με την εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να εκφράζει τις σκέψεις του για τους υπουργούς στο περιβάλλον του, οπότε μόνο ο ίδιος και οι δυο-τρεις ξέρουν πάλι τι ακριβώς σκέφτεται για τον καθέναν τους.


Για παράδειγμα, για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κανένας δεν γνωρίζει, σε περίπτωση ανασχηματισμού, αν θα φύγει ή θα μείνει. Παλιότερα δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε γνώριζε τα διπλωματικά όταν ανέλαβε. Λέγεται, όμως, ότι δεν του έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα και ότι λόγω της γενικότερης πολιτικής κουλτούρας του έχει καταφέρει να σταθεί στο υπουργείο. Δεν έχει κάποια επιτυχία να επιδείξει, αλλά δεν του χρεώνουν και κάποια αποτυχία, απ' ό,τι φαίνεται.


Με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρότι στην αρχή είχε κάνει κάποιες γκάφες, τις οποίες στο Μαξίμου δικαιολογούν λόγω απειρίας, εμφανίζονται ευχαριστημένοι, καθώς θεωρούν ότι τα πήγε καλά στον Έβρο. Το ίδιο λένε και για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όμως έχει αρκετούς εχθρούς στη ΝΔ και κάποιες επιλογές του έχουν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς προκαλούν αντιδράσεις στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος. Για τον Λευτέρη Οικονόμου, στο ίδιο υπουργείο, λένε ότι είναι μετριοπαθής και έμπειρος, ότι ξέρει τα θέματα και ότι έχει προστατεύσει πολλές φόρες την κυβέρνηση από κακοτοπιές.
Ευχαριστημένος φαίνεται ο πρωθυπουργός και από τον Κωστή Χατζηδάκη. «Πέρασε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, πέρασε και τον λιγνίτη, όπως ακριβώς ήθελε το Μαξίμου, χωρίς προβλήματα» λένε γι' αυτόν στη ΝΔ.


Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει καταφέρει να στρέψει τον κόσμο της τέχνης εναντίον της κυβέρνησης, παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται το Μαξίμου να τη θεωρεί επιτυχημένη. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τη Νίκη Κεραμέως, που έχει εναντιώσει εκπαιδευτικούς, φοιτητές και γονείς, χωρίς να έχει παρουσιάσει κανένα έργο και καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικοί οι ατυχείς χειρισμοί της στο θέμα των Προτύπων, με τους οποίους έχει απογοητεύσει και όσους είναι υπέρ και όσους είναι κατά. Το ίδιο συμβαίνει και με το άσυλο, που ήταν από τις βασικές και ιδιαίτερου συμβολισμού δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Η κυβέρνηση το κατάργησε μεν, θυμώνοντας όσους το υπερασπίζονταν, αλλά «στην πράξη είναι σαν να μην καταργήθηκε», διαμαρτύρονται στη βάση της ΝΔ, καθώς υποστηρίζουν ότι «τα πανεπιστήμια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με μαθήματα να χάνονται και καταλήψεις να επιβάλλονται από μειοψηφίες».

Να περιμένουμε ανασχηματισμό τελικά; Το ρεπορτάζ και τα ονόματα Facebook Twitter
Η υπουργός Παιδείας είναι από εκείνους που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας. Φωτο: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Η υπουργός Παιδείας είναι από εκείνους που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας, απλώς έβαλε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τα συστήματα της εκπαίδευσης, παρά την αντίθετη εικόνα που δίνει το υπουργείο, είχαν πάρα πολλά προβλήματα και δεν λειτούργησαν παντού, αλλά στους δύο μήνες που είχε στη διάθεσή της δεν έκανε τίποτα για να τα βελτιώσει.


Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, θεωρείται «εργάτης» που υλοποιεί τις πολιτικές της κυβέρνησης, χωρίς να κάνει παιχνίδια, όπως λένε. Στην κατηγορία των εργατικών εντάσσεται και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αν και δεν αποκλείεται να του χρεωθεί το φιάσκο με την επιδοτούμενη κατάρτιση των ΚΕΚ, κι ας μην ήταν δική του η πρόταση.

Καλή γνώμη φαίνεται να υπάρχει και για τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για τον οποίο κυριαρχεί η άποψη ότι τον αδικεί η επικοινωνιακή του εικόνα. Παρά την αντίθετη εντύπωση που υπάρχει επίσης, λέγεται ότι πολιτικά δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και εξαδέλφου του.

Καλή γνώμη έχουν και για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τον οποίον λένε ότι «έχει καταφέρει να μην υπάρχουν εντάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης». Στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν πολλά παράπονα από τις ακτοπλοϊκές τελευταία και ενδέχεται, σε περίπτωση ανασχηματισμού, να «θυσιαστεί» ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αν και είναι από τους υπουργούς που συμπαθούν σχεδόν όλοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

 
Από τους νέους, καλή εικόνα υπάρχει για τον Χρήστο Δήμα, για τον οποίον λένε ότι είναι εργατικός, σοβαρός και σεμνός, παρότι «γόνος». Άλλες επιλογές νέων, όπως η Δόμνα Μιχαηλίδου, δεν τα έχουν πάει τόσο καλά, με πολλές γκάφες την πρώτη περίοδο, που στοίχισαν στην κυβέρνηση.


Υπάρχει και η κατηγορία των «αδιάφορων», για τους οποίους δεν υπάρχει ούτε ενθουσιασμός ούτε δυσαρέσκεια, αλλά για διάφορους λόγους ισορροπιών βρίσκονται και ίσως συνεχίσουν να είναι στην κυβέρνηση πολιτικοί όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, των οποίων η δουλειά περιορίζεται σε ένα είδος δημοσίων σχέσεων.

Να περιμένουμε ανασχηματισμό τελικά; Το ρεπορτάζ και τα ονόματα Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείται από τους πετυχημένους. Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται πάντα χρήσιμος, αν και ο τομέας του εν πολλοίς είναι στις αρμοδιότητες του Μαξίμου. Ο Μάκης Βορίδης είναι σε ένα υπουργείο, το Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου δεν θα ήθελε να είναι, αλλά δεν διαμαρτύρεται και έχει την εμπιστοσύνη του Μαξίμου, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα τον μετακινήσουν αν κρίνουν ότι πρέπει.


Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείται από τους πετυχημένους, όπως και ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι είναι αυτοί που κυρίως αναδείχθηκαν από την πρόσφατη κρίση, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρότι έρχεται πρώτος σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να μην έχει μόνο φίλους στο Μαξίμου.

Για τον Τάκη Θεοδωρικάκο δεν ακούγονται παράπονα, για τον Χάρη Θεοχάρη τελευταία υπάρχει μια γκρίνια, όχι όμως μεγάλη, ενώ μεγάλα ερωτήματα για πολλούς και εντελώς διαφορετικούς λόγους υπάρχουν για τους υφυπουργούς Αλκιβιάδη Στεφανή και Γιώργο Ζαββό.


Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός που τα έχει πάρει σχεδόν όλα πάνω του και έχει δει πού υπάρχουν κενά και αδυναμίες, τουλάχιστον όπου έχει καθαρή εικόνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Στήλες
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ