Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο θέμα Παπαγγελόπουλου

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο θέμα Παπαγγελόπουλου Facebook Twitter
Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού υποχώρησε ο κίνδυνος της δημιουργίας κουρδικού κράτους που φοβόταν, τώρα επιδιώκει την «εξουδετέρωση» και του κουρδικού στρατού, ζητώντας να ενταχθεί στον συριακό στρατό του Άσαντ... Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO
3

Οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθούν να αποτελούν τις σημαντικότερες ειδήσεις, καθώς είναι πάρα πολλά όσα εξαρτώνται από αυτές. Με την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει «αναστηθεί» και οι Κούρδοι, για την ώρα τουλάχιστον, αποχαιρετούν τα όνειρά τους για ανεξάρτητο κράτος, περιορίζοντας τις επιδιώξεις τους σε μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία εντός της Συρίας.


Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού υποχώρησε ο κίνδυνος της δημιουργίας κουρδικού κράτους που φοβόταν, τώρα επιδιώκει την «εξουδετέρωση» και του κουρδικού στρατού, ζητώντας να ενταχθεί στον συριακό στρατό του Άσαντ. Οι Κούρδοι, από την άλλη, από τη στιγμή που τους άφησαν ακάλυπτους οι ΗΠΑ, αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να συμμαχήσουν με τον Άσαντ, με τον οποίον όλο το προηγούμενο διάστημα (όσο υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ) ήταν απέναντι. Όσο κι αν δεν τον συμπαθούν, όμως, τον προτιμούν από τους Τούρκους και τους τζιχαντιστές που πολεμούν μαζί με τον τουρκικό στρατό εναντίον τους.

Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, ανησυχεί την Αθήνα, αφού επηρεάζει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ήταν έτσι διατυπωμένη ώστε σε περίπτωση που η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. δεν προχωρούσε, η γειτονική χώρα να μπορεί να αμφισβητήσει τις υποχρεώσεις της.

Κάτι που απασχολεί εντόνως αυτή την περίοδο είναι τι θα κάνει η Τουρκία μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων με τους ανακυκλωμένους τζιχαντιστές που χρησιμοποιεί αλλά και με όσους αιχμαλώτους του ISIS φαίνεται πως απελευθερώθηκαν. Ο φόβος είναι ότι κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να έρθουν στην Ευρώπη, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μη διστάζει να τους χρησιμοποιεί ως απειλή εναντίον της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το θέμα αυτό, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη βασική και ευκολότερη πύλη προς τη Δύση. Σύμφωνα με τον Bedri Elezi, πρώην τζιχαντιστή που πολέμησε στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας μαζί με άλλους τζιχαντιστές και σήμερα, ως διευθυντής ενός ινστιτούτου στο Κοσσυφοπέδιο, βοηθά στον επαναπατρισμό των τζιχαντιστών μαχητών από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, κάπου 25 γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών απέδρασαν από τα στρατόπεδα όπου φυλάσσονταν, με σκοπό να επιστρέψουν. Υπολογίζεται ότι πριν από την τουρκική εισβολή κρατούνταν στη Συρία σχεδόν 100 γυναίκες και παιδιά από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και αρκετοί μαχητές. Το Κοσσυφοπέδιο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, βοηθά όσους θέλουν να επαναπατριστούν και έχει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασής τους. Ένας από τους πιο γνωστούς αρχηγούς του ISIS, ο οποίος θεωρούνταν ο ηγέτης του βαλκανικού τάγματος των τζιχαντιστών, ο Lavdrim Muhaxheri, ήταν από το Κοσσυφοπέδιοκαι, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», είχε εμφανιστεί σε πολλά βίντεο με δολοφονίες, μεταξύ άλλων και σε ένα όπου αποκεφάλισε κάποιον από το Ιράκ για κατασκοπεία.

Κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές του άλλου μήνα θα έρθουν στην Ελλάδα στελέχη της Europol, ειδικευμένα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, και θα εγκατασταθούν στον Έβρο, ώστε να ελέγχουν τα σύνορα σε περίπτωση που επιχειρήσουν να μπουν ύποπτα άτομα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ενισχύσει το τμήμα της Αντιτρομοκρατίας. Βέβαια, τα ίδια λέγονται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σύστημα καταγραφής και ελέγχου στη χώρα μας έχει πολλά προβλήματα και κανένας δεν έχει πλήρη εικόνα, όχι μόνο για τους υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS αλλά ούτε για τον πραγματικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έχουν μπει στην Ελλάδα.

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο θέμα Παπαγγελόπουλου Facebook Twitter
Όπως η πλειοψηφία στην Ελλάδα δεν ήθελε να ονομάζονται καθόλου Μακεδονία, έτσι και η πλειοψηφία στη γειτονική χώρα δεν ήθελε κανένα συνθετικό. Φωτο: Eurokinissi

Σε περίοδο αστάθειας μπαίνει και η Βόρεια Μακεδονία μετά τις ενστάσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Δανίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδό της στην Ε.Ε., κάτι που στα Σκόπια θεωρήθηκε προσωπική αποτυχία του Ζόραν Ζάεφ. Έτσι, την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές που είχε αποφασίσει το προηγούμενο βράδυ θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είναι θύμα ενός ιστορικού λάθους της Ε.Ε., καθώς και ότι είναι εξοργισμένος και απογοητευμένος από αυτό. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, ήταν ελάχιστα δημοφιλής στη χώρα του. Για τον λόγο αυτόν είχε παρουσιάσει την υπογραφή της ως το κλειδί που θα άνοιγε την πόρτα της ένταξης στην Ε.Ε. Άλλωστε, αυτό του είχε υποσχεθεί και η ευρωπαϊκή ηγεσία.

Η Γερμανία, που μάλλον δεν επείγεται για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., για την ώρα κρύβεται πίσω από τις αντιρρήσεις της Γαλλίας. Οι ΗΠΑ, που επείγονταν για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ώστε να απομακρυνθεί από τη ρωσική επιρροή, πέτυχαν αυτό που ήθελαν, οπότε κανείς δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το παρακάτω, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να «αδειάσει» τον Ζάεφ πανηγυρικά. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, ανησυχεί την Αθήνα, αφού επηρεάζει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ήταν έτσι διατυπωμένη ώστε σε περίπτωση που η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. δεν προχωρούσε, η γειτονική χώρα να μπορεί να αμφισβητήσει τις υποχρεώσεις της. Όπως η πλειοψηφία στην Ελλάδα δεν ήθελε να ονομάζονται καθόλου Μακεδονία, έτσι και η πλειοψηφία στη γειτονική χώρα δεν ήθελε κανένα συνθετικό.Αυτός είναι και ο λόγος που Τσίπρας και Ζάεφ, συμφωνώντας στο συμβιβαστικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ήρθαν σε αντίθεση με την κοινή γνώμη των χωρών τους.

Πολλοί στα Σκόπια, πάντως, ειδικά στην αντιπολίτευση, δεν βλέπουν μόνο την αρνητική γι' αυτούς πλευρά, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει και η θετική. Στο άρθρο 1.10 της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ότι στο εσωτερικό θα αλλάξουν το όνομά τους σε Βόρεια Μακεδονία σταδιακά, με το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου για την ένταξή τους στην Ε.Ε., σε μια διαδικασία διάρκειας πέντε ετών. Άρα, επικαλούμενοι τη μη έναρξη της διαδικασίας, μπορούν να μεταθέσουν επ' αόριστον και την αλλαγή του ονόματος. Η εξέλιξη αυτή είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατηγορεί τους Τσίπρα και Κοτζιά για μια κακή συμφωνία που υποχρέωσε μόνο τη μία πλευρά, την Ελλάδα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σκωπτικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαλάει να μη χάσει τις εκλογές ο Ζόραν Ζάεφ (αφού οι αντίπαλοί του είναι σκληροί εθνικιστές).

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο θέμα Παπαγγελόπουλου Facebook Twitter
Στον ΣΥΡΙΖΑ, η γραμμή Τσίπρα (ο οποίος είναι εκείνος που διατηρούσε προσωπικές σχέσεις μαζί του πριν από την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ) είναι η απόλυτη στήριξη του Παπαγγελόπουλου. Φωτο: Eurokinissi

Στην εσωτερική επικαιρότητα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι ειδήσεις από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος έχει αρχίσει να αλλάζει όσα δήλωνε, ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν μιλούσε για πολιτικούς όταν αναφερόταν στα περί μεγαλύτερου σκανδάλου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του επανέλαβε το ερώτημα αν είναι τελικά σκευωρός ή ηλίθιος που εμπιστεύτηκε λάθος άτομα, εννοώντας προφανώς ότι είναι το δεύτερο – κάτι που είχε πει και στη Βουλή. Κανένας ως τώρα δεν τον έχει ρωτήσει ποιους εννοεί, καθώς οι μόνοι που έχουν μεταστραφεί ως τώρα είναι ο εισαγγελέας Ι. Αγγελής και ένας από τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες, ο Ν. Μανιαδάκης.


Στον ΣΥΡΙΖΑ, η γραμμή Τσίπρα (ο οποίος είναι εκείνος που διατηρούσε προσωπικές σχέσεις μαζί του πριν από την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ) είναι η απόλυτη στήριξη του Παπαγγελόπουλου. Κάποιοι, ωστόσο, θα το κάνουν με βαριά καρδιά, καθώς δεν ξεχνούν, όπως λένε, ότι «προέρχεται από τη δεξιά», και μάλιστα είχε τοποθετηθεί και διοικητής της ΕΥΠ από την κυβέρνηση της ΝΔ. Άλλοι, πάλι, εστιάζουν στο ότι το όνομά του έχει συνδεθεί με το «κουκούλωμα» πολλών υποθέσεων που βρήκαν κάθε δημοκρατικό πολίτη απέναντι, όπως η υπόθεση Τσαλικίδη, η υπόθεση των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών κ.ά. «Ευτυχώς που η ΝΔ δεν μας υπενθυμίζει τα ζητήματα αυτά, αφού τότε ήταν στην παράταξή της» αναφέρουν.


Στη ΝΔ, όσον αφορά την ηγεσία της, δεν φαίνεται να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή. Υπάρχει όμως στη βάση, καθώς και σε στελέχη που θεωρούν ότι κατηγορήθηκαν άδικα. Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι όλο αυτό θα καταλήξει κάπου, όσες αποκαλύψεις κι αν προκύψουν. Άλλωστε, οι πολίτες μάλλον έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Στήλες
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαγγελόπουλος: Να αποκαλυφθεί ο λογαριασμός του πολιτικού που πρότεινε το FBI στη Βιέννη

Πολιτική / Παπαγγελόπουλος: Να αποκαλυφθεί ο λογαριασμός του πολιτικού που πρότεινε το FBI στη Βιέννη

Να αποκαλυφθεί ο λογαριασμός του πολιτικού που πρότεινε το FBI στη Βιέννη ζητά μεταξύ άλλων στα αιτήματά του ενόψει της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ