ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Δημοψήφισμα: τι σημαίνει για την κυβέρνηση και τι για τη χώρα

Δημοψήφισμα: τι σημαίνει για την κυβέρνηση και τι για τη χώρα Facebook Twitter
SOOC
14

 

Τα σενάρια για δημοψήφισμα τέθηκαν και επισήμως (δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου) στην πολιτική ατζέντα.  Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο για τη χώρα συνολικά, όσο και για την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο.

Καταρχάς να εξετάσουμε το πλαίσιο του δημοψηφίσματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό δεν θα αφορά στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή», αλλά στο αν θέλουμε ή όχι τη δέσμη μέτρων, σε περίπτωση μη-συμφωνίας με τους εταίρους. Με τη διαφορά όμως ότι το Σύνταγμα (άρθρο 44, παρ.2) αναφέρει ρητώς, ότι δημοσιονομικά ζητήματα ΔΕΝ τίθενται σε δημοψήφισμα. Άρα μια πιθανή συμφωνία (πρόγραμμα, μνημόνιο, όπως θέλετε πέστε το) η οποία αυτονόητα θα έχει δημοσιονομικές αναφορές, δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ούτε προς έγκριση, ούτε προς απόρριψη. Καλώς ή κακώς, το Σύνταγμα αυτό προβλέπει.

Από την ώρα που θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα η χώρα θα εισέλθει σε ένα νέο κύκλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Τα πάντα θα παγώσουν, θα μιλάμε για ένα διάστημα απόλυτης ακινησίας και νευρικότητας το οποίο θα πάει την αγορά και την οικονομία ακόμα πιο πίσω, ασχέτως τελικής έκβασης.

Το ερώτημα, συνεπώς, θα πρέπει να αφορά κάτι ευρύτερο, το οποίο, όμως, όπως και αν είναι διατυπωμένο ουσιαστικά θα καταλήγει στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Διότι αυτό που θα κληθούμε επί της ουσίας να απαντήσουμε (ασχέτως τελικής διατύπωσης) είναι αν δεχόμαστε ή αν απορρίπτουμε κάποιες δεσμεύσεις προκειμένου να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στήριξης της χώρας ώστε να μην χρεοκοπήσει και να μην αναγκαστεί να βγει εκτός ευρωζώνης.

Ας παραβλέψουμε, χάριν συζήτησης, τις όποιες συνταγματικές δυσκολίες υπάρχουν για την υλοποίηση του δημοψηφίσματος και τη διατύπωση του σχετικού ερωτήματος και ας δούμε τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει τόσο για τη χώρα, όσο και για την Κυβέρνηση μια τέτοια πρωτοβουλία.

Καταρχάς από την ώρα που θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα η χώρα θα εισέλθει σε ένα νέο κύκλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Τα πάντα θα παγώσουν, θα μιλάμε για ένα διάστημα απόλυτης ακινησίας και νευρικότητας το οποίο θα πάει την αγορά και την οικονομία ακόμα πιο πίσω, ασχέτως τελικής έκβασης. Αν το δημοσιονομικό κενό αυξήθηκε κάμποσα δις την προεκλογική περίοδο του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, προσθέστε και κάτι ακόμα.  Παράλληλα το κλίμα αυτό θα μεταφερθεί και στο εξωτερικό, θα δημιουργήσει τριγμούς σε όλη την ευρωζώνη και ασφαλώς δεν θα βελτιώσει τη διεθνή θέση και εικόνα της χώρας.

Εν μέσω προδημοψηφισματικής περιόδου έχουμε δύο ενδεχόμενα. Είτε να προηγείται το ερώτημα που θα μεταφράζεται ως «όχι μέτρα, ακόμα και αν σημαίνει έξοδο από το ευρώ», είτε να προηγείται το ερώτημα που μεταφράζεται «μέσα στο ευρώ, ακόμα και με μέτρα».

Αν προηγείται το «όχι μέτρα, ακόμα και αν βγούμε από το ευρώ», η χώρα πιθανότατα δεν θα φτάσει καν μέχρι το δημοψήφισμα. Θα καταρρεύσει στο δρόμο για το δημοψήφισμα, καθώς μπροστά στο ενδεχόμενο να επικρατήσει η έξοδος από το ευρώ ή να επέλθει άτακτη χρεοκοπία, δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες και ουδείς θα πληρώνει το παραμικρό, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην οικονομία. Προ του κινδύνου αυτού, οι τράπεζες είτε θα κλείσουν τελείως, είτε θα μπει capital control μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Πείτε μου εσείς πόσο πιθανό είναι να αντέξει η ελληνική κοινωνία και οικονομία ένα μήνα με κλειστές τράπεζες, παγωμένη αγορά και απόλυτη ανασφάλεια σε σχέση με το νόμισμά μας.

Εξυπακούεται ότι ακριβώς το ίδιο θα συμβεί αν τελικώς φτάσουμε (λέμε τώρα...) μέχρι το δημοψήφισμα και επικρατήσει η έξοδος από το ευρώ. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον κ Χατζηνικολάου, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε με μεγάλη σαφήνεια γιατί η έξοδος από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με απόλυτη καταστροφή (https://www.youtube.com/watch?v=hx0KpAYAhsI, στο 29’ και στο 46’). Τι θα είχαμε πετύχει λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση; Η κυβέρνηση για να αποφύγει το ενδεχόμενο λήψης δύσκολων μέτρων, θα είχε ανοίξει μόνη της την πόρτα του τρελοκομείου, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες διαχείρισης στη συνέχεια για την ίδια.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να φανεί εξαρχής ότι επικρατεί εύκολα το «μέτρα για να μείνουμε στο ευρώ», δεδομένου μάλιστα ότι αυτή φαίνεται να είναι (στην παρούσα φάση, τουλάχιστον) και η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο υποσενάρια. Αν η Κυβέρνηση έχει υποστηρίξει το «όχι στα μέτρα, ακόμα και αν βγούμε από το ευρώ», τότε είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα, καθώς θα έχει υποστηρίξει μια διαφορετική στρατηγική επιλογή από αυτή που θα έχουν κάνει οι πολίτες.

Αν, έχει υποστηρίξει το «μέτρα για να μείνουμε μέσα στο ευρώ», τότε ασφαλώς δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα. Θα υπάρχει το ερώτημα για ποιο λόγο προκήρυξε δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσει κάτι ήδη γνωστό (βάσει όλων των δημοσκοπήσεων), με αποτέλεσμα η οικονομία να έχει υποστεί περαιτέρω ζημιά, πολιτικό πρόβλημα, όμως δεν θα έχει, καθώς θα έχει ταυτιστεί με την πλειοψηφία. Δεν θα μπορεί όμως να το παρουσιάσει ως αποκλειστική δική της επιτυχία καθώς είναι βέβαιο ότι το «μέτρα και μέσα στην ευρωζώνη» θα έχουν υποστηρίξει και η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, καθώς μόνο ΚΚΕ και ΧΑ είναι επισήμως αντίθετες με τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη.

 

Δημοψήφισμα: τι σημαίνει για την κυβέρνηση και τι για τη χώρα Facebook Twitter
Sooc

Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν έχε πρόβλημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δημοφιλίας ή αποδοχής, ποιο λόγο έχει να μεταφέρει την αντπαράθεση από το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ (όπου στη φάση αυτή κυριαρχεί με άνεση ο ΣΥΡΙΖΑ) στο δίλημμα «Ευρώ ή Δραχμή» όπου κυριαρχεί το ευρώ; Γι αυτό και εκτιμώ ότι οι σχετικές αναφορές δεν αποτελούν παρά ένα ακόμα «όπλο» στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, μειωμένης ωστόσο ισχύος.

Αντιθέτως, μέσα από αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση θα έχει αναδείξει τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις (καθώς ένα σημαντικό κομμάτι στελεχών είναι εναντίον του ευρώ) και πιθανότατα θα έχει δημιουργήσει μια ισχυρή αντιπολίτευση στα αριστερά της. Είτε ενισχύοντας το ΚΚΕ, είτε μέσα από την αυτονόμηση δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ.

Το δημοψήφισμα (ή και οι εκλογές) στη φάση αυτή θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πολιτικά μόνο σε ένα σενάριο. Ο Αλέξης Τσίπρας να θελήσει να κάνει μια στροφή προς στο ρεαλισμό και να μην μπορέσει να το πετύχει λόγω εσωτερικών αντιδράσεων. Και επειδή δεν θέλει να συνεργαστεί ούτε με το Ποτάμι, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, δρομολογεί δημοψήφισμα ή εκλογές για να εγκλωβίσει ή να ξεφορτωθεί (αντίστοιχα) τους  δικούς του διαφωνούντες. Το ρίσκο όμως θα είναι μεγάλο, καθώς για να μην αναγκαστεί να αλλάξει ή να προσθέσει κυβερνητικούς συμμάχους, η χώρα θα έχει μπει σε μια περιπέτεια μέσα από την οποία η οικονομία μετά βεβαιότητας θα χειροτερέψει, οι σχέσεις με τους εταίρους πιθανότατα θα επιδεινωθούν και η ελληνική κοινωνία θα βγει ακόμα πιο διχασμένη μέσα από μια πολωτική διαδικασία που θα αφορά τον προσανατολισμό της.

Δεν ξέρω πώς σκέφτεται το επτελείο της κυβέρνησης, αλλά με βάση όλα τα παραπάνω βλέπετε εσείς πιθανό η κυβέρνηση να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, για τη χώρα και για την ίδια και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα; Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν έχε πρόβλημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δημοφιλίας ή αποδοχής, ποιο λόγο έχει να μεταφέρει την αντπαράθεση από το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ (όπου στη φάση αυτή κυριαρχεί με άνεση ο ΣΥΡΙΖΑ) στο δίλημμα «Ευρώ ή Δραχμή» όπου κυριαρχεί το ευρώ; Γι αυτό και εκτιμώ ότι οι σχετικές αναφορές δεν αποτελούν παρά ένα ακόμα «όπλο» στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, μειωμένης ωστόσο ισχύος.

Εξάλλου, ας μη γελιόμαστε. Ούτε το δημοψήφισμα, ούτε ο εκλογές δίνουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Ούτε το δημοσιονομικό κενό θα καλύψουν, ούτε τη ρευστότητα θα βελτιώσουν, ούτε επενδύσεις θα φέρουν. Εδώ και πολλούς μήνες ο δημόσιος διάλογος εξαντλείται στην επικοινωνιακή διαχείριση μας ζοφερής πραγματικότητας, που είναι ζοφερή ακριβώς επειδή τα προβλήματά της είναι πολύ συγκεκριμένα. Δεν είναι το πολιτικό κεφάλαιο που λείπει από την Κυβέρνηση σε αυτή τη φάση. Η αποφασιστικότητα να ληφθούν και στη συνέχεια να εφαρμοστούν δύσκολες αποφάσεις λείπει. Διότι εύκολη λύση σε ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα δεν υπάρχει. Τα υπόλοιπα είναι ντρίπλες γύρω από τον άξονά μας.

14

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Πρεπει να θεσουμε καποια πραγματικα στοιχεια επιγραμματικα,ωστε να εχουμε ξεκαθαρο νου:1)Δημοψηφισμα για δημοσιονομικα θεματα,απο το Συνταγμα,απαγορευεται.Οποτε οταν λεει η κυβερνηση οτι ισως κανει δημοψηφισμα για την αποδοχη ή οχι νέων μετρων,απλα λαικιζει,λεει ψεματα.2)Επομενως,η πραγματικη ερωτηση,ειτε ως διατυπωση είτε εμμεσα,θα ηταν η παραμονη της χωρας η οχι στο ευρω.3)Κανεις δεν γνωριζει αν φυγη απο το ευρω,σημαινει και φυγη απο την ΕΕ.Ο Βαρουφακης καποτε ειπε οχι,ευρωπαιοι αξιωματουχοι λενε διαρκως το αντιθετο.4)Σε περιπτωση εξοδου της Ελλαδας απο το ευρω τρεις σιγουρες καταστασεις θα υπαρξουν: -Η Ελλαδα για καποια πρωτα χρονια,αρκετα λογω της παθογενειας της,θα υποφερει και μαλιστα πολυ.Επιπλεον θεματα εθνικα,αμυνας,κοινωνικης και εθνικης συνοχης θα τεθουν επισης σε μεγιστη δοκιμασια. -Κυμα αμφισβιτησης κι απο αλλα κρατη σχετικα με την παραμονη τους στο ευρω και ιδιατερα των πιο αδυναμων (υπο την προυπθεση οτι αυτα τα κρατη δεν θα εχουν ορατη ανακαμψη). -στην αρχη,και αναλογα το ακολοθουμενο κινημα αμφισβητησης,το παγκοσμιο χρηματοοικονομικο συστημα θα κλονισθει αλλα θα βρει γρηγορα το βηματισμο του.Η Ελλαδα εχει εξαιρετικα χαμηλα μεγεθη και μολις σβηστει η σπιθα αμφισβητησης,οι συνεπειες θα ειναι μικρες εως μηδαμινες για τις περισσοτερες χωρες.5)Μετα απο καποια ετη μεγαλης φτωχειας,επικινδυνων εθνικων και κοινωνικων καταστασεων,διαφορων εντασεων και αβεβαιοτητας(ισως μετα απο περιπου 7-10 χρονια)θα μπορει η Ελληνικη οικονομια να γινει ισχυροτερη απο ποτε,αφου δεν θα εχει ουτε σκληρο νομισμα και πιθανον ουτε τους περιορισμους της ΕΕ,με την απαραιτητη προυποθεση οτι θα συμβουν οι καταλληλες κινησεις και οι συνεπειες δεν θα παρουν την χωρα για περισσοτερο στον βουρκο...
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σας κ. Βαρδουλάκη, θα κάνω μία μικρή επισήμανση στο ζήτημα της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος: το άρθρο 44 του Συντάγματος ΔΕΝ απαγορεύει γενικώς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για δημοσιονομικό ζήτημα, απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ νομοσχέδιο το οποίο αφορά σε δημοσιονομικό ζήτημα. Μπορεί όμως να διεξαχθεί δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό ζήτημα, στο οποίο ίσως να υπάρχουν και δημοσιονομικές παράμετροι. Πάντως, όπως και να τεθεί το ερώτημα, φρονώ ότι ουσιαστικά θα έχει ως αντικείμενο την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Πολύ σωστό το σχόλιο σου Διογένη, προσυπογράφω όπως το θέτεις.Αν και νομίζω πως ο συντάκτης , μάλλον επιθυμεί να επιχειρηματολογήσει κατά της ΙΔΕΑΣ του Δημοψηφίσματος. Βλέπεις, όταν ρωτάς κάποιον , πως ξέρεις τι θα απαντήσει;
Εγω πάλι , με το δημοψήφισμα ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ ... Ένα πολιτικό όπλο είναι και όποιος το χρησιμοποιεί πρέπει ξέρει τον τρόπο.Η ουσία είναι αλλού ... Το εθνικό νόμισμα έχει χρήσιμα πλεονεκτήματα όταν παράγεις κάτι. Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε να παράγουμε κάτι. Άμεσα έχουμε δύο τρόπους .. αγροτική οικονομία (που θα πρέπει να είναι μπροστά ) και τουρισμός (ελεγχόμενα ώστε να μην αλλοιώνεται το "προϊόν"). Σε αυτούς τους δύο τομείς το εθνικό νόμισμα είναι πολύ βοηθητικό και θα βοηθούσε και σε αήξηση του ΑΕΠ ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟΥΣΑΜΕ (ΕΥΡΩ Η ΔΡΑΧΜΗ) .Το θέμα είναι πως το εγχείρημα δεν τίθεται έτσι.Μα και η Ευρώπη έχει εκχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ τεράστια τμήματα της παραγωγής της και οι 'ισχυροί' παίκτες πάνε να καλύψουν το 'κενό' δια της τοκογλυφίας ('χρηματοπιστωτικός κλάδος'). Υπο αυτές τις συνθήκες τι μέλλον υπάρχει;Αρα με ένα δημοψήφισμα ούτε συμφωνούμε ούτε διαφωνούμε αν δεν δούμε τις συνθήκες!
Αφού εκθειάσω με τη σειρά μου την εξαιρετική ανάλυση του άρθρου, θα γράψω και πάλι ό,τι σχολίασα και όταν προέκυψε το θέμα: ο πρόεδρος της δημοκρατίας που θα πρέπει να το προσυπογράψει το θεωρούσε αντισυνταγματικό:"Αντισυνταγματική ακόμα και η σκέψη για δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά." - Προκόπης Παυλόπουλος "Κανάλι 1", 7 Ιουνίου 2011και πως ο Βαρουφάκης είχε εκτιμήσει για το δημοψήφισμα του '11 (αν και τώρα φαίνεται να έχει ξεχάσει εκείνη του την άποψη) ακριβώς ότι λέει και το άρθρο, δηλαδή και χωρίς ερώτημα για το ευρώ θα γινόταν το εξής:"Και τότε, όταν θα έρθει η ώρα του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου θα πει σε εμάς τους πολίτες: Είτε λέτε ναι στην Συμφωνία που σας έφερα είτε επιλέγετε μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης." - Γιάνης Βαρουφάκης, 2011 (πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=9896)Εγώ πάντως δεν βλέπω κανένα κέρδος που μπορεί να έχει ένα δημοψήφισμα είτε με ναι είτε με όχι, αφού με "ναι" χάνεις χρόνο για ένα ναι που θα μπορούσε να το πει και ο Τσίπρας από μόνος του. Κερδίζει βέβαια μόνο η κυβέρνηση πόντους νομιμοποίησης, τίποτα ο τόπος. Στο δε "όχι" απλά ο κόσμος θα έχει ψηφίσει ότι θέλει "τον σκύλο χορτάτο" έχοντας διαβεβαίωση από την κυβέρνηση για μια "πίτα ολόκληρη". Εξάλλου δεν θα βοηθήσει σε τίποτα το όποιο αδιέξοδο θα έχει προκύψει ενώ ούτε νομιμοποιεί την κυβέρνηση να βγει η χώρα από το ευρώ - θα χρειάζεται και δεύτερη ψήφος.
Εχει κανείς αμφιβολία οτι όποιος "κυβερνητικός" μιλάει για δημοψήφισμα έχει μελετήσει το θέμα τόσο, όσο και κάποιος άλλος πολιτικάντης όταν ωρύονταν "εμείς θα βαράμε τα νταούλια και αυτοί θα χορεύουν";
Το ερώτημα, συνεπώς, θα πρέπει να αφορά κάτι ευρύτερο, το οποίο, όμως, όπως και αν είναι διατυπωμένο ουσιαστικά θα καταλήγει στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Πηγή: www.lifo.grΌχι, εξακολουθείτε να είστε στην λογική του take it or live it όπως με την διαπραγμάτευση. Ένα ενδεχόμενο όχι θα σήμαινε περαιτέρω διαπραγμάτευση για αποδεκτή συμφωνία και όχι αυτόματη έξοδο.
Φυσικά, οι Ευρωπαίοι θα διαπραγματεύονται μέχρι Δευτέρας Παρουσίας επειδή το Δημοψήφισμα θα πει ''όχι'' στα μέτρα τους. Και στο μεταξύ θα τρέχει το χρήμα για να μπορούμε να δίνουμε αυξήσεις στους συνδικαλιστές και πρόωρες συντάξεις σε άτομα 45 ετών.
Και στο μεταξύ θα τρέχει το χρήμα για να μπορούμε να δίνουμε αυξήσεις στους συνδικαλιστές και πρόωρες συντάξεις σε άτομα 45 ετών. Πηγή: www.lifo.grΤι δουλειά έχει αυτό με το θέμα. Πως κρίνεις πως εγώ είμαι υπερ αυτών που αναφέρεις;Για το θέμα έχεις επιχείρημα; Λες κάτι πιασάρικο αλλά άσχετο.Δεν θα διαπραγματευτούν ως την δευτέρα παρουσία, αλλά με την λογική σου έπρεπε να ήμασταν ήδη εκτός ευρώ.Και το Δεκέμβρη το ίδιο λέγατε. Ότι θα ήμασταν εκτός από τον Γενάρη. Α)Έχουν και αυτοί να χάσουνΒ)Η αναφορά εναλλακτικών σε μια διαπραγμάτευση έχει προφανή χρησιμότητα, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν