Χωρίς ενοχές

Χωρίς ενοχές Facebook Twitter
6

Συχνά-πυκνά έχω ενοχές για το χρόνο που περνάω σερφάροντας στο διαδίκτυο και η μόνη περίπτωση που καθησυχάζω τις τύψεις μέσα μου είναι όταν συμβουλεύομαι αρχαιολογικά βιβλία.

Έτσι αποφάσισα να μοιράζομαι μαζί σας από καιρού εις καιρόν, αν σας ενδιαφέρει, μερικές πραγματικά θαυμάσιες εκδόσεις που είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Ξεφυλλίζονται χωρίς ενοχές, διότι απλούστατα υπάρχει το άλλοθι της μάθησης. 

Σήμερα σας συνιστώ τους περίφημους δεκατρείς καταλόγους ελληνικών μουσείων που έχει εκδόσει και διαθέτει ελεύθερα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σε σειρά με τίτλο "Ο Κύκλος των Μουσείων". Πρόκειται για εκδόσεις που δεν κυκλοφούν στο εμπόριο σε έντυπη μορφή. Τυπώνονται σε ελάχιστα αντίτυπα που διανέμει το ίδρυμα "δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες και διάφοροι φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό". Οι εκδόσεις αυτές συνοδεύονται από υψηλής ποιότητας κείμενα γραμμένα από ειδικούς και πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες και στ'αλήθεια αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να τις φυλλομετρήσετε. Σημειώστε ότι οι τόμοι είναι προσβάσιμοι μόνον διαδικτυακά και δεν μεταφορτώνονται στον υπολογιστή, υπάρχει όμως η δυνατότητα να εκτυπωθούν.

 

Προκειμένου να σας δελεάσω, διάλεξα μιά φωτογραφία από κάθε έναν από τους τόμους αυτούς. Πατώντας πάνω σε κάθε τίτλο, οδηγείστε απευθείας στο βιβλίο (σας παραπέμπω στην ελληνική έκδοση, αλλά υπάρχει και αγγλική) και αρχίζετε το φυλλομέτρημα. Με ένα κλικ στο σημείο που σας ενδιαφέρει έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μεγέθυνση στη σελίδα.

 

λεπτομέρεια πορτρέτου από την Αντινοόπολη, 3ος αι. μ.Χ.

 

Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη

 

***

ανάγλυφος πάνθηρας από τη ζωφόρο του Εκατόμπεδου

 

Το Μουσείο Ακροπόλεως

 

***

λεπτομέρεια του προσώπου του αρχαϊκού αγάλματος του Απόλλωνα από το θησαυρό χάλκινων αντικειμένων του Πειραιά

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

 

***

Πήλινος αναθηματικός πίνακας με τη Δήμητρα και την Κόρη, 6ος αι. π.Χ.

 

Ελευσίνα: Ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Μουσείο

 

***

Τοιχογραφία με παράσταση αρματοδρομίας

 

Δήλος

 

***

Χρυσό κλαδί μυρτιάς, πιθανόν από στεφάνι, 4ος αι. π.Χ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

***

λεπτομέρεια από την πώρινη επικονιαμένη σαρκοφάγο της Αγίας Τριάδας, περ. 1350 π.Χ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 

***

 

 χρυσελεφάντινη κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα, 6ος αι. π.Χ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

 

***

 Ο Έφηβος των Αντικυθήρων

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

 

***

 Χάλκινο έλασμα με δύο Κένταυρους που καταχώνουν στη γη τον Καινέα και τον χτυπούν με ξεριζωμένα δέντρα, 7ος αι. π.Χ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

 

***

Άγαλμα της Ίσιδας Αφροδίτης από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών

 

Ο Μαραθών και το Αρχαιολογικό Μουσείο

 

***

Πλακίδιο από ελεφαντόδοντο με παράσταση άρματος με δύο επιβάτες. Στο πλαίσιο κηνυγετικά σκυλιά και αμφίκοιλοι βωμοί, 13ος αι. π.Χ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

 

***

 

Πήλινο σύμπλεγμα Έρωτα και Ψυχής, 1ος αι. π.Χ.

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

 

***

Όστρεα τριδάκνης διαμορφωμένα σε γυναικείες κεφαλές με καλύπτρα, εισηγμένα από τη Φοινίκη ή την Παλαιστίνη, 8ος αι. π.Χ.

 

Σάμος: Τα αρχαιολογικά μουσεία

 

*****

Και κάτι τελευταίο: εκτός από τους 13 τόμους των αρχαίων ελληνικών μουσείων, η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λάτση διαθέτει και άλλες εξαιρετικές εκδόσεις. 

Αρχαιολογία & Ιστορία
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή

Ο σκελετός αποτελείται από οστά από τουλάχιστον οκτώ άσχετους άνδρες και γυναίκες - Το παλαιότερο κομμάτι είναι από άνθρωπο που πέθανε σχεδόν πριν από 4.445 χρόνια
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια