Αλλεργίες και οθόνες ταλαιπωρούν τα μάτια μας
Αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ξηροφθαλμία, ακόμα και κίνδυνος κερατόκωνου για τα παιδιά και τους εφήβους που τρίβουν διαρκώς τα μάτια τους, με συνέπεια να εκλύεται μεγάλη ποσότητα ισταμίνης, είναι λίγα από τα προβλήματα που φέρνει μαζί της η άνοιξη.

Αλλεργίες και οθόνες ταλαιπωρούν τα μάτια μας

Η όραση είναι η πιο απαραίτητη από τις πέντε αισθήσεις και κάθε ενόχληση, ακόμα κι αν δεν την απειλεί, γίνεται πηγή ταλαιπωρίας. Η πιο συχνή είναι η ξηροφθαλμία, οπότε τα μάτια τσούζουν και χειροτερεύουν όταν τα τρίβουμε, με τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και την κόπωση από τις οθόνες να εντείνουν τα συμπτώματα.

H αφρικανική σκόνη μαζί με τη γύρη από τα δέντρα και τους θάμνους δημιουργούν ένα ανοιξιάτικο κοκτέιλ αλλεργιογόνων που ταλαιπωρεί τα μάτια μας – και όχι μόνο. Αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ξηροφθαλμία, ακόμα και κίνδυνος κερατόκωνου για τα παιδιά και τους εφήβους που τρίβουν διαρκώς τα μάτια τους, με συνέπεια να εκλύεται μεγάλη ποσότητα ισταμίνης, είναι λίγα από τα προβλήματα που φέρνει μαζί της η άνοιξη. Σε αυτά προστίθεται η ψηφιακή κόπωση από την εργασία και την ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες και από το blue light που εκπέμπουν οι οθόνες LED. 

 

Τα αλλεργιογόνα της ατμόσφαιρας πυροδοτούν τις ανοιξιάτικες αλλεργίες που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Η ατοπία συνήθως υποχωρεί με την ηλικία – τα παιδιά είναι γενικώς πιο ευάλωτα. Επιπλέον, αλλεργία σε κάτι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και αν έχουμε έναν ή δύο γονείς με αλλεργίες η πιθανότητα να αναπτύξουμε κι εμείς αυξάνει σημαντικά, γιατί σε ποσοστό 80% οι αλλεργίες έχουν κληρονομικό υπόβαθρο. 

 

Στα συνήθη αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, προστίθεται η αφρικανική σκόνη που συχνά πυκνά κάνει αισθητή την παρουσία της ειδικά στο νότιο τμήμα της πατρίδας μας, ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επίδραση των οικιακών αλλεργιογόνων (σκόνες, ακάρεα, ισχυρά πτητικά καθαριστικά της κουζίνας και του μπάνιου όπως η χλωρίνη, οι λιποκαθαριστές κ.λπ.). 

 

Σε αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί η επίδραση του τριψίματος των ματιών, ειδικά στην παιδική και εφηβική ηλικία, που οδηγεί σε μεγάλη έκκριση ισταμίνης και αυξάνει τον κίνδυνο για μια διαταραχή του κερατοειδούς που λέγεται κερατόκωνος. Δημιουργείται μια ασυμμετρία στον κερατοειδή που αν αφεθεί στην τύχη της μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη μεταμόσχευσης κερατοειδούς. Η διαταραχή αφορά 1 στα 10 παιδιά και θεραπεύεται εύκολα με μια τεχνική που ανέπτυξε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, η οποία ονομάζεται «Πρωτόκολλο της Αθήνας» και πλέον εφαρμόζεται παντού στον κόσμο. 

 

Οι χρήστες φακών επαφής αντιμετωπίζουν κι αυτοί πρόβλημα ξηροφθαλμίας, ενώ η εργασία σε κομπιούτερ και η ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες προκαλούν κόπωση στα μάτια, εντείνοντας την ανάγκη για ανακούφιση. Όλοι μας έχουμε δει τα μάτια μας κόκκινα, ταλαιπωρημένα, τα έχουμε νιώσει να τσούζουν, να μας προκαλούν φαγούρα και να μας ενοχλούν. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική η ενυδάτωση με προϊόντα σε σταγόνες που συνήθως αποκαλούμε «τεχνητά δάκρυα», τα οποία λιπαίνουν και καθαρίζουν τα μάτια. Τέλος, είναι πολύ σημαντική η υγιεινή των φακών επαφής και η σωστή και επιμελής αφαίρεση του μακιγιάζ στο τέλος μιας ημέρας, αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε πληθώρα προβλημάτων όπως η κόπωση των ματιών, το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα, η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια και η μόλυνση των ματιών, που ίσως προκαλέσουν δυσφορία, φωτοφοβία, πόνους και μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon