Πίσω στο 5000 π.Χ. και στην αρχαία Αίγυπτο τα νύχια βάφονταν χρυσά με χένα, με αυτόν τον τρόπο έβαφαν τα νύχια τους και στην Ινδία, ενώ οι Βαβυλώνιοι άντρες χρησιμοποιούσαν kohl για να τους δώσουν χρώμα. Ήδη από το 3000 π.Χ. φαίνεται να είχαν δημιουργηθεί τα πρώτα βερνίκια στην Κίνα από ασπράδια αυγών, λαχανικά και κερί μελισσών.
Τα έντονα κόκκινα νύχια υπήρξαν δείγμα στάτους, αυτό το χρώμα επέλεγαν τα μέλη της δυναστείας των Μινγκ, η βασίλισσα Νεφερτίτη και η Κλεοπάτρα για να ξεχωρίζουν από τις ανοιχτές αποχρώσεις που χαρακτήριζαν τον ρουχισμό των υπηκόων τους. Μέχρι που το 1975 ο πρόεδρος της αμερικανικής Orly Nails Τζεφ Πινκ εφηύρε το γαλλικό μανικιούρ και γύρισε ο τροχός ως προς το χρώμα επιλογής της ελίτ. Στα ’20s, μια Γαλλίδα μακιγιέζ δημιούργησε το πρώτο βερνίκι νυχιών από μια ουσία παρόμοια με το σμάλτο που χρησιμοποιείται για τη βαφή αυτοκινήτων, απ’ όπου υποτίθεται ότι προήλθε η έμπνευσή της. Το 1932, η Revlon κυκλοφόρησε μαζικά αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως βερνίκι νυχιών.
Βρισκόμαστε στην εποχή που, στο εξωτερικό τουλάχιστον, είναι σύνηθες όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, να βάφουν τα νύχια τους. Ακόμα και ελληνικές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει χρωματικές παλέτες μανό gender neutral, αν και για μένα τα χρώματα έτσι κι αλλιώς δεν έχουν φύλο.
Όταν ακόμα δεν υπήρχε το Ιnstagram, η μουσική, τηλεόραση και κινηματογραφικοί χαρακτήρες όπως η Μία Γουάλας από το Pulp Fiction καθόριζαν τις τάσεις. Όταν η Ούμα Θέρμαν φόρεσε την απόχρωση rouge noir της Chanel, το προϊόν εξαντλήθηκε, δημιουργήθηκε δωδεκάμηνη λίστα αναμονής γι’ αυτό, ενώ εξακολουθεί να είναι ο πιο ευπώλητος κωδικός της εταιρείας. Aπό το μανικιούρ της Lil’ Kim, που απεικονίζει δολάρια μέχρι τα νύχια της Lizzo στα περσινά Brit Awards, που έμοιαζαν και μύριζαν σοκολάτα, και τα τύπου Βurberry της βασίλισσας του ακρυλικού και τεραστίων διαστάσεων μανικιούρ Μπίλι Άιλις, από τα μισοβαμμένα και απεριποίητα του Κερτ Κομπέιν μέχρι τα πάντα πολύχρωμα και λιμαρισμένα του Χάρι Στάιλς, κάποια βαμμένα νύχια τραβούν τα βλέμματα, αποτελούν δήλωση και συχνά trend.
Πριν από μερικά χρόνια οι «New York Times» είχαν δημοσιεύσει ένα άρθρο που καταδείκνυε το γεγονός πως οι εταιρείες καλλυντικών αναπαράγουν και ενισχύουν σεξιστικά, πατριαρχικά στερεότυπα, δίνοντας στα προϊόντα τους ονομασίες όπως «Show me the ring», «Trophy Wife», «Before he cheats», «Daddy’s credit card», «I only eat salads», «Lost without my GPS». Δεν ξέρω αν και κατά πόσο ένα μανό επηρέασε ποτέ κάποια κάτοχό του, σίγουρα όμως τα συγκεκριμένα δεν προωθούν τη γυναικεία χειραφέτηση.
Στις παλέτες που δίνονται στα nail studios της Αθήνας συνήθως οι αποχρώσεις είναι βαπτισμένες με αριθμούς, για να μπορούν οι τεχνίτριες να τις βρίσκουν εύκολα. Σε ένα από τα νέα και εναλλακτικά nail salons όλα τα cruelty free βερνίκια που παραλάμβανε η ιδιοκτήτρια την ώρα της φωτογράφισής μας είχαν γυναικεία ονόματα. Τα νυχάδικα που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη δεν ανταποκρίνονται έτσι κι αλλιώς στη στερεοτυπική εικόνα που τα θέλει να είναι απλώς μια γραμμή παραγωγής ομορφιάς. Έχουν συγκεκριμένη πρόταση για τα νύχια μας, τα απασχολεί το design τους, φροντίζουν να νιώσουμε οικεία, σερβίρουν και ποτά, απευθύνονται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες, ενώ σε ένα από αυτά συζητήσαμε την επιθυμία του να ανταποκρίνεται στην εποχή και στο gender fluidity.
Another nail studio
«Βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα λειτουργίας. Στόχος μου ήταν η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς όλα τα φύλα που θέλουν να περιποιηθούν τα άκρα τους, δεν ήθελα να απευθυνόμαστε αποκλειστικά και στερεοτυπικά σε γυναίκες. Στο παρελθόν ασχολήθηκα με τη μικροβιολογία τροφίμων για αρκετά χρόνια, αλλά δεν ήμουν ποτέ ικανοποιημένη. Έμενα χρόνια στο Κουκάκι, το είδα να αλλάζει και να αναπτύσσεται. Ο συγκεκριμένος δρόμος διατηρεί με τον τρόπο του τον χαρακτήρα της γειτονιάς κι αυτός ήταν ένα από τους λόγους που το επέλεξα. Το συγκεκριμένο κατάστημα κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Ήταν το μπαρ Strass, στο οποίο σύχναζαν γκέι και τρανς άτομα τις δεκαετίες του ’80 και των ’00.
Βρισκόμαστε στην εποχή που, στο εξωτερικό τουλάχιστον, είναι σύνηθες όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, να βάφουν τα νύχια τους. Ακόμα και ελληνικές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει χρωματικές παλέτες μανό gender neutral, αν και για μένα τα χρώματα έτσι κι αλλιώς δεν έχουν φύλο.
Σίγουρα το neutral pink, είτε με dots είτε σκέτο, έχει κερδίσει πολύ κόσμο. Ωστόσο χρώματα όπως το pumpkin spice, οι σκούρες αποχρώσεις του καφέ αλλά και το κυπαρισσί έχουν μεγάλο κοινό εδώ. Προσωπικά, θεωρώ ότι το τετράγωνο μανικιούρ με στρογγυλεμένες άκρες σε μπορντό τόνους παραμένει διαχρονικό και εντυπωσιακό.
Το Ιnstagram και το Ρinterest κινούν τα νήματα, οι πελάτες θα μας δείξουν μια φωτό και θα μας πουν “είδα αυτό, μπορούμε να το κάνουμε;”. Πάντα έχουν κάνει την έρευνά τους πριν μας επισκεφθούν, σίγουρα όμως εμπιστεύονται και τους τεχνίτες/-τριες που έχουν απέναντί τους». — Νεφέλη Λυσιμάχου
Οδυσσέα Ανδρούτσου 32, Κουκάκι, 210 9237974
Nail Job
«Ανοίξαμε το καλοκαίρι του 2015. Ήθελα να δημιουργήσω έναν όμορφο χώρο, διαφορετικό από τα τυπικά μαγαζιά περιποίησης άκρων, με ρετρό ατμόσφαιρα και τζαζ μουσική, χαλαρό, που θα μπορεί να υποδέχεται και γυναίκες και άντρες.
Προσωπικά, δεν ξέρω να κάνω νύχια. Είμαι καθηγήτρια αγγλικών, έχω υπάρξει δασκάλα σε διάφορα σχολεία των βορείων προαστίων. Όταν ένιωσα ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε για μένα, μια και πάντα μου άρεσε να έχω περιποιημένα άκρα, είπα να το ρισκάρω και να φτιάξω το δικό μου μαγαζί. Όταν το άνοιξα, η Αρχελάου δεν ήταν τόσο γνωστή και δημοφιλής όσο είναι τώρα, καμία σχέση. Αλλά μου άρεσε πάρα πολύ ο δρόμος και ο κόσμος της γειτονιάς αυτής.
Οι τάσεις στα νύχια αλλάζουν σχεδόν κάθε σεζόν. Φέτος ήταν πολύ δημοφιλή τα neon χρώματα, τα χαρούμενα και τα φωσφοριζέ. Όσο για τις τάσεις στο μήκος και στο nail art, τα νύχια που φτιάχνουμε εδώ είναι μίνιμαλ γιατί δεν κάνουμε τεχνητά, ακρυλικό και τζελ. Οι πελάτισσές μας προτιμούν τα κοντά, κομψά, περιποιημένα νύχια με χρώματα που ταιριάζουν στο στυλ τους.
Αυτό τον χειμώνα κυριαρχούν τα γήινα χρώματα, το σοκολατί, το κεραμίδι, το κροκί και όλα τα μπεζ. Αν μια μέρα δεν μπορείτε να αποφασίσετε, μπορείτε να κάνετε το κόκκινο, αλλά και το μαύρο, που είναι πλέον εξίσου διαχρονικό. Προσπαθούσα εξαρχής οι κρέμες και τα βερνίκια μας είναι cruelty free και vegan και πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα.
Το Ιnstagram έχει κάνει τον κόσμο μας τόσο μεγάλο και μικρό ταυτόχρονα. Έχει φέρει την τεχνίτρια νυχιών από τη Ρωσία, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη μπροστά μας, στην οθόνη μας. Μας βοηθάει, μπορούμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας μέσα από αυτό.
Τα περιποιημένα νύχια, τα χρώματα που μας αρέσουν, μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση. Είναι ένας εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε όμορφα, πρόκειται για μια προσιτή πολυτέλεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας». — Κίρκη Φωτοπούλου
Αρχέλαου 32, Παγκράτι, 211 4073346
Bowie
«Δραστηριοποιούμαι στον χώρο της ομορφιάς εδώ και δεκαέξι χρόνια, ενώ παράλληλα ασχολούμαι με το interior design. Όταν ανοίξαμε πριν από επτά χρόνια σκεφτόμουν τι έψαχνα εγώ από ένα nail studio. Έτσι διαμόρφωσα τον χώρο ώστε να αποπνέει την οικειότητα και τη φιλόξενη διάθεση ενός σπιτιού, κάνοντάς τον ιδανικό για χαλάρωση.
Όπως και στη μόδα, έτσι και οι τάσεις στην περιποίηση των νυχιών αλλάζουν διαρκώς. Ωστόσο η φιλοσοφία του Bowie εστιάζει στα όμορφα, υγιή και δυνατά νύχια, αποφεύγοντας τα εκάστοτε trends και τις τεχνικές που τα βλάπτουν.
Τον φετινό χειμώνα πρωταγωνιστούν τα γήινα χρώματα σε σκούρες αποχρώσεις. Το γαλλικό έκανε την επανεμφάνισή του, ανανεωμένο, σε διάφορες παραλλαγές. Tο κόκκινο μανικιούρ είναι αναμφίβολα διαχρονικό. Κι αυτό που δεν ζητούν οι γυναίκες πλέον είναι τα πολύ μακριά και τετράγωνα νύχια. Επιλέγουν πώς θα φτιάξουν τα νύχια τους βάσει του προσωπικού τους στυλ, της διάθεσής τους άλλα και του εργασιακού τους περιβάλλοντος.
Ο David Bowie είναι ένας πολύ αγαπημένος μου καλλιτέχνης με ανδρόγυνο alter ego και πολυδιάστατο στυλ. Επέλεξα να δώσω στον χώρο το όνομά του γιατί ήθελα να αισθάνονται εξίσου άνετα σε αυτόν και άντρες και γυναίκες. Κομμάτια του ακούγονται εδώ κάθε μέρα». — Μαρία Νούση
Βουκουρεστίου 40, Κολωνάκι, 210 6447100
Misfit nails & cocktails
«Ανοίξαμε το 2018, θέλοντας να πάμε κόντρα στην παραδοσιακή εικόνα ενός nail salon. Εδώ ο χώρος είναι πολύ μεγάλος, άνετος, χωρίς ακρυλικές μυρωδιές. Μπορείς να κάτσεις να δουλέψεις με το laptop σου, να διαβάσεις ένα βιβλίο παρέα με ένα ποτήρι κρασί, περιμένοντας να ξεκινήσεις το μανικιούρ σου και ακούγοντας feelgood μουσικές. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το κοκτέιλ σας, ενώ φτιάχνετε τα νύχια σας. Τίποτα δεν γίνεται γρήγορα και πρόχειρα και, κυρίως, τίποτα δεν είναι στριμωγμένο. Δίπλα μας βρίσκεται και το καφέ-εστιατόριο Facce Strane, με το οποίο κάνουμε και διάφορα events, όπως μια βραδιά “pizza & nails” για όλη την ομάδα ενός αρχιτεκτονικού γραφείου.
Μέχρι να γίνει το misfit και για τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, δούλευα σε διαφημιστικές εταιρείες και πλέον, ταυτόχρονα με το μαγαζί, αναλαμβάνω κάποια μικρότερα projects ως κειμενογράφος.
Τα τελευταία χρόνια βλέπω να έχει διαδοθεί το nail art. Όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται στο ημιμόνιμο μανικιούρ, καθώς βλέπουν αναλλοίωτο αποτέλεσμα και λάμψη με διάρκεια και θέλουν όλο και περισσότερο μήκος. Εμείς προτείνουμε φυσικές ενισχύσεις, έτσι ώστε το επιθυμητό μήκος να επιτυγχάνεται σταδιακά, αντί για μια δραματική επιμήκυνση που μπορεί και να επιβαρύνει τα νύχια.
Διαχρονικά χρώματα είναι σίγουρα το φλογερό κόκκινο και το total μαύρο. Το clean look, ενώ θεωρείται η μινιμαλιστική τάση της εποχής, για μένα είναι ένα αξεπέραστο και φίνο μανικιούρ. Επιτυγχάνεται με σχολαστική, άψογη περιποίηση, ενυδάτωση και μια διάφανη, θεραπευτική βάση. Ανθεκτικό στον χρόνο είναι το γαλλικό, καθώς, ενώ όλο και λιγότερες γυναίκες το προτιμούν στην κλασική του μορφή, έχει την ικανότητα να επαναπροσδιορίζεται διαρκώς. Το rainbow french manicure, που είναι από τα αγαπημένα μου, ή το γαλλικό με half moon ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Φέτος έχουν σαρώσει τα καφέ και τα πράσινα. Eίναι απόλυτα λογικό το Ιnstagram να επηρεάζει τα νύχια μας, όπως συμβαίνει και με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειές μας. Άλλωστε, μαζί με το Ρinterest, είναι και για εμάς πηγή έμπνευσης.
Ευτυχώς, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την περιποίηση των άκρων έχει αλλάξει. Αυτό το καταλαβαίνω και από τους πολλούς άνδρες πελάτες που έχουμε στο Μisfit, οι οποίοι κατανοούν τη σημασία του σωστού μανικιούρ και πεντικιούρ ως μιας απαραίτητης υπηρεσίας που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσωπικής υγιεινής (self-care). Έρχονται οδοντίατροι, κομμωτές, αρχιτέκτονες και πολλές φορές μου λένε ότι θέλουν να είναι τα χέρια τους περιποιημένα, καθώς οι δικοί τους πελάτες τα κοιτάνε συνέχεια. Πρέπει να δίνουμε την ίδια σημασία στα νύχια μας όπως στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας, η σωστή φροντίδα τους χαρίζει ευεξία, σε πολλές περιπτώσεις ανακούφιση και, αναμφίβολα, στιγμές ικανοποίησης και αποσυμπίεσης. Παράλληλα, τα άκρα μας μπορεί να αποτελούν fashion statement». — Γιολίνα Μπρούσαλη
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 5-7, Ιλίσια, 210 7210270
Πόσο κοστίζουν τα περιποιημένα νύχια
Μανικιούρ εξπρές: Κόψιμο, λιμάρισμα, γυάλισμα με buffer και απλό βερνίκι. Χρειάζεται 15 λεπτά, κοστίζει 5-7 ευρώ.
Απλό μανικιούρ: Κόψιμο, λιμάρισμα και σχήμα, γυάλισμα με buffer, περιποίηση και απομάκρυνση παρανυχίδων και επωνυχίων, ενυδάτωση. Χρειάζεται 30 λεπτά, διαρκεί 5-7 μέρες και κοστίζει 11-16 ευρώ.
Ημιμόνιμο μανικιούρ: Το βερνίκι «ψήνεται» σε φουρνάκια με λάμπες UV ή UV/LED. Χρειάζεται περίπου 45 λεπτά, διαρκεί από 15 μέρες έως και τρεις εβδομάδες και κοστίζει 17-25 ευρώ.
Απλό πεντικιούρ: Κόψιμο νυχιών, λιμάρισμα και σχήμα, γυάλισμα buffer, ράσπα για να απομακρυνθούν οι σκληρύνσεις και να λειανθεί η επιδερμίδα των ποδιών, ενυδάτωση και απλό βερνίκι. Χρειάζεται 45 λεπτά, κοστίζει 17-20 ευρώ.
Ημιμόνιμο πεντικιούρ: Χρειάζεται περίπου 1 ώρα, διαρκεί τρεις εβδομάδες και κοστίζει 23-26 ευρώ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.