5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Το κρασί είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία, όχι "μνήμες της Ελένης από το Κωσταλέξι". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ποιοτική αναβάθμιση που έχει γίνει στα κρασιά της Κρήτης είναι ραγδαία και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δοκιμάζουμε ολοένα και πιο συχνά τοπικές ποικιλίες σε διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Η λευκή ποικιλία Βιδιανό είναι μία από τις πρώτες που τράβηξε το ενδιαφέρον μας πριν από μία δεκαετία. Τότε συναντούσαμε ελάχιστες μονοποικιλιακές προτάσεις στις προθήκες των καταστημάτων, ενώ σήμερα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολυάριθμες, κάποιες εκ των οποίων δεν προέρχονται από την Κρήτη.

Το Βιδιανό έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Αν και συχνά το κρασί χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντονου τοπικισμού, κατά τη γνώμη μας είναι ευλογία να δοκιμάζουμε μια ποικιλία προερχόμενη και από άλλα μικροκλίματα. Η φήμη του Ασύρτικου δεν θα ήταν ποτέ η ίδια εάν δεν είχε φυτευτεί όχι απλώς παντού στην Ελλάδα, μα και από την Καλιφόρνια έως την Αυστραλία. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, επικοινωνία.

Το Βιδιανό λένε ότι προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου, όμως τις περισσότερες φυτεύσεις σήμερα τις συναντάμε από παραγωγούς του Ηρακλείου. Έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Ξεχωρίσαμε πέντε εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ποικιλίας, προκειμένου να δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει.

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης, γύρω από τον ενιαίο αμπελώνα της οικογένειας Στραταριδάκη, δεσπόζουν μοναστηριακά κτήματα και άσπρα βράχια ή, αλλιώς, χαράκια, σύμφωνα με τους Κρητικούς. Εκεί οφείλει το όνομά της μία από τις πιο αγαπητές ετικέτες της λευκής ποικιλίας. Κομψά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ώριμων εσπεριδοειδών και διακριτικές ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση, με ισορροπημένη οξύτητα και καλής διάρκειας επίγευση.

VORINOS

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια από τον Μεσοπόλεμο. Η 3η γενιά, πλέον, έχει επενδύσει στη βιοδυναμική καλλιέργεια και παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Το Βιδιανό της έχει κρυστάλλινη καθαρότητα, έντονα φρουτώδη διάσταση με νύξεις λευκών ανθέων και ευχάριστη, μακρά επίγευση.

3,14

Κτήμα Πατεριανάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λένε ότι στο κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του οινοποιού. Αν είναι έτσι, τότε τι συμβαίνει σε ένα οινοποιείο που το «τρέχουν» τέσσερις δυναμικές γυναίκες; Μετά τον επιτυχημένο Μελισσόκηπο, τολμούν μια σειρά κρασιών ήπιας οινοποίησης σε περιορισμένο αριθμό φιαλών με τίτλο «3,14». Ντελικάτα αρώματα πυρηνόκαρπων και αχλαδιού με νύξεις εσπεριδοειδών. Στόμα ζουμερό, με φρουτώδη επίγευση.

ΑΜPHΟRΑ

Οινοποιείο Δουλουφάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καταξιωμένος οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης, με σημαντική εμπειρία στη βόρεια Ιταλία, έχει ήδη στο portfolio του δύο δημοφιλείς προτάσεις Βιδιανού: το Δάφνιο και τον Άσπρο Λαγό. Αυτήν τη φορά μάς παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της ποικιλίας, αφού η οινοποίηση έγινε με τη χρήση πήλινων κρητικών αμφορέων 300 lt. Ξεχωριστός αρωματικός χαρακτήρας γλυκών εσπεριδοειδών με νύξεις μελιού και μπαχαρικών. Εντυπωσιακό στόμα με τονισμένη οξύτητα, γήινες νότες και διακριτικές τανίνες. Μοναδικό αποτέλεσμα.

OENOPS

Κρασιά Oenops

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς καταπιάνεται με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Για το Βιδιανό επέλεξε σταφύλια από ορεινά αμπελοτόπια του Ηρακλείου και τα οινοποίησε με χρήση τριών διαφορετικών δοχείων (δεξαμενή inox, αμφορέας και βαρέλι). Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, με νότες βοτάνων. Στο στόμα η λιπαρή υφή εξισορροπείται από τη δροσερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT