5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Το κρασί είναι πάνω απ' όλα επικοινωνία, όχι "μνήμες της Ελένης από το Κωσταλέξι". Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ποιοτική αναβάθμιση που έχει γίνει στα κρασιά της Κρήτης είναι ραγδαία και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δοκιμάζουμε ολοένα και πιο συχνά τοπικές ποικιλίες σε διαφορετικά στυλ οινοποίησης.

Η λευκή ποικιλία Βιδιανό είναι μία από τις πρώτες που τράβηξε το ενδιαφέρον μας πριν από μία δεκαετία. Τότε συναντούσαμε ελάχιστες μονοποικιλιακές προτάσεις στις προθήκες των καταστημάτων, ενώ σήμερα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολυάριθμες, κάποιες εκ των οποίων δεν προέρχονται από την Κρήτη.

Το Βιδιανό έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Αν και συχνά το κρασί χαρακτηρίζεται από στοιχεία έντονου τοπικισμού, κατά τη γνώμη μας είναι ευλογία να δοκιμάζουμε μια ποικιλία προερχόμενη και από άλλα μικροκλίματα. Η φήμη του Ασύρτικου δεν θα ήταν ποτέ η ίδια εάν δεν είχε φυτευτεί όχι απλώς παντού στην Ελλάδα, μα και από την Καλιφόρνια έως την Αυστραλία. Το κρασί είναι, πάνω απ' όλα, επικοινωνία.

Το Βιδιανό λένε ότι προέρχεται από την περιοχή του Ρεθύμνου, όμως τις περισσότερες φυτεύσεις σήμερα τις συναντάμε από παραγωγούς του Ηρακλείου. Έχει φρουτώδη χαρακτήρα, με τα πυρηνόκαρπα να ξεχωρίζουν, και απολαυστική επίγευση, με φινέτσα και φρεσκάδα.

Ξεχωρίσαμε πέντε εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ποικιλίας, προκειμένου να δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας ταιριάζει.

ΑΣΠΡΑ ΧΑΡΑΚΙΑ

Οινοποιείο Στραταριδάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης, γύρω από τον ενιαίο αμπελώνα της οικογένειας Στραταριδάκη, δεσπόζουν μοναστηριακά κτήματα και άσπρα βράχια ή, αλλιώς, χαράκια, σύμφωνα με τους Κρητικούς. Εκεί οφείλει το όνομά της μία από τις πιο αγαπητές ετικέτες της λευκής ποικιλίας. Κομψά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, ώριμων εσπεριδοειδών και διακριτικές ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση, με ισορροπημένη οξύτητα και καλής διάρκειας επίγευση.

VORINOS

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχει παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια από τον Μεσοπόλεμο. Η 3η γενιά, πλέον, έχει επενδύσει στη βιοδυναμική καλλιέργεια και παράγει κρασιά με χαρακτήρα. Το Βιδιανό της έχει κρυστάλλινη καθαρότητα, έντονα φρουτώδη διάσταση με νύξεις λευκών ανθέων και ευχάριστη, μακρά επίγευση.

3,14

Κτήμα Πατεριανάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λένε ότι στο κρασί αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του οινοποιού. Αν είναι έτσι, τότε τι συμβαίνει σε ένα οινοποιείο που το «τρέχουν» τέσσερις δυναμικές γυναίκες; Μετά τον επιτυχημένο Μελισσόκηπο, τολμούν μια σειρά κρασιών ήπιας οινοποίησης σε περιορισμένο αριθμό φιαλών με τίτλο «3,14». Ντελικάτα αρώματα πυρηνόκαρπων και αχλαδιού με νύξεις εσπεριδοειδών. Στόμα ζουμερό, με φρουτώδη επίγευση.

ΑΜPHΟRΑ

Οινοποιείο Δουλουφάκη

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο καταξιωμένος οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης, με σημαντική εμπειρία στη βόρεια Ιταλία, έχει ήδη στο portfolio του δύο δημοφιλείς προτάσεις Βιδιανού: το Δάφνιο και τον Άσπρο Λαγό. Αυτήν τη φορά μάς παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή της ποικιλίας, αφού η οινοποίηση έγινε με τη χρήση πήλινων κρητικών αμφορέων 300 lt. Ξεχωριστός αρωματικός χαρακτήρας γλυκών εσπεριδοειδών με νύξεις μελιού και μπαχαρικών. Εντυπωσιακό στόμα με τονισμένη οξύτητα, γήινες νότες και διακριτικές τανίνες. Μοναδικό αποτέλεσμα.

OENOPS

Κρασιά Oenops

5 εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Βιδιανό Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο οινολόγος Νίκος Καρατζάς καταπιάνεται με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Για το Βιδιανό επέλεξε σταφύλια από ορεινά αμπελοτόπια του Ηρακλείου και τα οινοποίησε με χρήση τριών διαφορετικών δοχείων (δεξαμενή inox, αμφορέας και βαρέλι). Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, με νότες βοτάνων. Στο στόμα η λιπαρή υφή εξισορροπείται από τη δροσερή οξύτητα, προσδίδοντας διάρκεια στην επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM