Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Συνήθως, τέτοια εποχή κάνουμε απολογισμό των καλύτερων εμπειριών του έτους που πέρασε. Σε ό,τι αφορά τα κρασιά που δοκιμάσαμε τον περασμένο χρόνο, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Οι περισσότερες ελληνικές ετικέτες είναι κατά γενική ομολογία αναβαθμισμένες.

Αντί, όμως, να κάνουμε απολογισμό, εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε κρασιά που δοκιμάσαμε τις τελευταίες εβδομάδες του 2018, μας εξέπληξαν ευχάριστα και θα τα απολαύσουμε το έτος που μόλις ξεκίνησε.


Οι παρακάτω ετικέτες είναι είτε πρωτοεμφανιζόμενες στην αγορά είτε νέας εσοδείας.

Ασύρτικο Αριούσιος Βροντάδος, Χίος

Αριούσιος Οινοποιητική / Ασύρτικο / 2016

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η μυθολογία θέλει τον θεό Διόνυσο να ευλογεί το νησί της Χίου, στέλνοντας τον γιο του Οινοπίωνα να μάθει στους κατοίκους της να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν κρασί. Το αμπελοοινικό παρελθόν του νησιού αναβιώνει σήμερα από την Αριούσιος Οινοποιητική.

Επιλέξαμε το Ασύρτικο, που προορίζεται για την ιταλική αγορά κρασιών Triple A (έτσι ονομάζουν στην Ιταλία τα κρασιά ήπιας οινοποίησης) με μέθοδο ερυθράς οινοποίησης (orange wine). Διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νύξεις καραμελωμένων φρούτων, ξηρών καρπών και αποξηραμένων ανθέων, με τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.

Νάουσα Δαλαμάρα, Νάουσα, Ημαθία

Οινοποιείο Δαλαμάρα / Ξινόμαυρο / 2017

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Οινοποιείο Δαλαμάρα είναι συνέχεια μιας σπουδαίας οινικής παράδοσης, καθώς το 1840 ο Ιωάννης Γ. Δαλαμάρας δημιούργησε τον πρώτο του αμπελώνα στη Νάουσα. Από τότε μέχρι σήμερα η οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Τη σκυτάλη παίρνει πλέον η 5η γενιά οινοποιών, δίνοντας στο Ξινόμαυρο έναν χαρακτήρα πιο νεανικό. Αρώματα κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου και πελτέ ντομάτας. Γεμάτο στόμα με αισθητές τανίνες, τονισμένη οξύτητα και μπαχαρένια επίγευση.

Λημνιό Τάτση Γουμένισσα, Κιλκίς

Κτήμα Τάτση / Λημνιό / 2017

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι αδελφοί Τάτση από τη Γουμένισσα «έχουν επενδύσει» στη βιολογική καλλιέργεια από το 2002. Εφαρμόζουν βιοδυναμικές πρακτικές και κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις στην οινοποίηση. Το Λημνιό είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ποικιλίες στον κόσμο και η πρότασή τους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων με νύξεις φυτικότητας και γλυκές μπαχαρένιες νότες. Στο στόμα πλούσιο και ζουμερό, με στιβαρές τανίνες και επίγευση ηδύποτου βύσσινου. Ερυθρό για μακρά οινοποσία!

Λημνιώνα A-GRAFO Κοντοζήση Κανάλια, Καρδίτσα

Οργανικοί Αμπελώνες Κοντοζήση / Λημνιώνα / 2017

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η αρχαία θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα αναβιώνει στις ανατολικούς πρόποδες των Αγράφων, στο ιδιόκτητο μοναδικό αμπελοτεμάχιο της οικογένειας Κοντοζήση. Κλήματα 35 ετών, βιολογική καλλιέργεια, χαμηλή στρεμματική απόδοση (350 κιλά/στρέμμα), απόλυτα φυσική οινοποίηση χωρίς χρήση βαρελιού, προκειμένου να νιώσουμε στο έπακρο την αρχετυπική έκφραση της ποικιλίας.

Αριστοκρατική μύτη με κυρίαρχα το δαμάσκηνο και το βύσσινο, με ανθικές νότες. Μέτριο σώμα, μαλακές τανίνες, κοφτερή οξύτητα και φινετσάτη επίγευση. Μια σπάνια ελληνική ετικέτα που κέρδισε πρόσφατα τις εντυπώσεις στην έκθεση «Raw» (Νέα Υόρκη).

Φελλόη Τετράμυθου Άνω Διακοπτό, Αχαΐα

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαυροδάφνη - Μ. Καλαβρυτινό - Αγιωργίτικο / 2015

Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019 Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περιορισμένης κυκλοφορίας γαστρονομικό ερυθρό από την αρχαία Φελλόη (σημερινή Σελιάνα), οικισμό που ο Παυσανίας στα «Πελοποννησιακά Περιηγητικά» χαρακτήριζε «επιτήδειο εις την φύτευσιν της αμπέλου».


Στη θέση Μετόχι της ιεράς βυζαντινής μονής του 16ου αιώνα οι πρόγονοι του οινολόγου Παναγιώτη Παπαγιανόπουλου, όπως και οι άλλοι ακτήμονες του χωριού, καλλιεργούσαν τους αμπελώνες της μονής, αποδίδοντας αναλογικά κάποια σταφύλια στους μοναχούς.

Όλα τα σταφύλια (συνολικά μόνο 3 στρέμματα) τρυγούνται μαζί και συνοινοποιούνται. Αρωματικό προφίλ λεπτών ανθέων και ξηρών αρωματικών βοτάνων, νύξεις άγριου τσαγιού και φρούτων του δάσους. Γεύση ισορροπημένη με ένταση, φρεσκάδα και ορυκτότητα. Βελούδινο στο στόμα, με δαντελένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT