10 πράγματα που σε μαθαίνουν τα πάρτι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

10 πράγματα που σε μαθαίνουν τα πάρτι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Οι άνθρωποι συνήθως είναι οι ιδιότητές τους. Χωρίς αυτές είναι χειρότερα κι από γυμνοί. Σπανίως, θα δεις εν μέσω του χορού και του χαμού κάποιον να ξεχνά τον τίτλο του.
0

1. Είναι κάπως αλαζονικό, σχεδόν βλάσφημο να είσαι ο τελευταίος νηφάλιος σε μια παρέα που έχει πιει τ' άντερά της. Μηχανικά κανονίζεις να μπουν όλοι σε ταξί –ή κάνεις το «σχολικό»-, κάποιοι κλαίνε επάνω σου, θυμούνται τα χειρότερα του χρόνου, θέλει εκπαίδευση για να μη σε πάρουν τα σκάγια, αν τα πράγματα είναι πολύ χάλια και τα Χριστούγεννα πολύ της εκτόνωσης.

Μετά θέλει τέχνη για να ξεχάσεις αυτά που άκουσες: ποιος τα 'χε με ποιον, γιατί πραγματικά χώρισαν, ποιος τράβηξε τελικά «πιστόλι». Αγάπα τους όλους, ξέχνα τα όλα. 

2.

Διπλή προσοχή: Είναι μύθος ότι ο μεθυσμένος δεν θυμάται τίποτα. Ακόμη κι έτσι να 'ναι, θυμάται πάντα πού εκτέθηκε και ίσως μόλις έχασες έναν φίλο ή ακόμη χειρότερα, έκανες έναν εχθρό.

3.

Οι άνθρωποι συνήθως είναι οι ιδιότητές τους. Χωρίς αυτές είναι χειρότερα κι από γυμνοί. Σπανίως, θα δεις εν μέσω του χορού και του χαμού κάποιον να ξεχνά τον τίτλο του. Είναι διευθυντής; Είναι προϊστάμενος Α'; Είναι χασοδίκης; Το κινεί και το περιφέρει χωρίς κανένα γάρμπος και φυσικά παρά τα γέλια, τα χάχανα, την ξενοιασιά και το ξεμούδιασμα απαιτεί να το θυμάσαι. Ειδικά, τις στιγμές που ετοιμάζεται να κάνει τεράστια χοντράδα.

Αν το σαλόνι είναι η κεντρική σκηνή, στην κουζίνα συμβαίνουν τα καλύτερα. Φιλίες ετών, έρωτες μεγάλοι, σοβαρές συνεργασίες σφραγίστηκαν έτσι στο πρόχειρο, πάνω από τον νεροχύτη με τα άπλυτα και τα ταψιά με τα τυροπιτάκια – ρεζέρβα.

4.

Μη γελαστείς από το κλίμα και δημοσιεύσεις μία selfie χωρίς να τσεκάρουν όλοι -και κυρίως όλες- το καλό τους προφίλ (και ανφάς). Στην εποχή της εικόνας, ο αυθορμητισμός είναι η αρετή – άλλοθι των μη φωτογενών, όλοι –μα, όλοι- είναι κινητές διαφημίσεις του εαυτού τους, οπότε προσοχή στα φίλτρα και στο χέρι που τρέμει. Για μια εικόνα ζούμε, περισσότερο από ποτέ.

5.

Ειλικρίνεια, αυτή η υπερτιμημένη, ανόητη αρετή. Τι κοστίζει ένα ψέμα –για το φαγητό, τα πολιτικά, το αγαπημένο βιβλίο του καθενός που μπορεί να 'ναι και χάλια- την ώρα της γιορτής; Τι τη θέλεις την αλήθεια; Σε 20 χρόνια από τώρα θα σε θυμούνται για κακό, για party pooper, όχι για ειλικρινή. Χαμογέλα και ευχήσου. Σε 2 ώρες από τώρα, στην καλύτερη περίπτωση ο ορεξάτος να ακούσει το ψέμα του, θα φτύνει πικρές αλήθειες την ώρα που τον βάζεις με ειλικρινή φροντίδα στο ταξί (δες Νο 1).

6.

Αν θες να αποφύγεις το Νο1 και το Νο5, φτάσε αργά και φύγε νωρίς. Χωρίς δικαιολογίες. Είσαι ο πρέσβης της νηφαλιότητας, λίγο Δαλάι και λίγο ιδανικό. Είσαι και λίγο συνταξιούχος και λίγο βολεψάκιας. Χάνεις το καλύτερο και το χειρότερο μαζί. Χάνεις το bonding και το gossip της ιστορίας. Εσύ ξέρεις τι αντέχεις.

7.

Αν το σαλόνι είναι η κεντρική σκηνή, στην κουζίνα συμβαίνουν τα καλύτερα. Φιλίες ετών, έρωτες μεγάλοι, σοβαρές συνεργασίες σφραγίστηκαν έτσι στο πρόχειρο, πάνω από τον νεροχύτη με τα άπλυτα και τα ταψιά με τα τυροπιτάκια – ρεζέρβα. Το αντίστοιχο των μπαρ είναι το «πάω έξω για τσιγάρο». Οι τουαλέτες δεν ενδείκνυνται για σχέσεις τέτοιας διάρκειας, ο νοών νοείτω (και ουαί τω ανοήτω).

8.

Είναι η χρυσή στιγμή για να προστατεύσεις τους φίλους και να εκθέσεις τους εχθρούς. Τους μεν πρώτους απλώς βουτώντας το (8ο) ποτό από το χέρι –με χορευτικές κινήσεις, πάντα- και πηγαίνοντας τους για «βρώμικο». Τους μεν δεύτερους απλώς ενθαρρύνοντάς τους να είναι ο εαυτός τους. Χορευτικά, όλα αυτά, χωρίς γκριμάτσες, poker face.

9.

Γιορτάζεις, δεν γιορτάζεις, μέρες ευχών είναι, ετοιμάσου για τα πιο παράλογα. Θα τηλεφωνήσει κόσμος που σου 'χε βγάλει το μάτι (καλά – καλά για να χωράει το γυάλινο), θα σ' έχει πεθυμήσει ο τελευταίος στον οποίο θα περίμενες ποτέ ότι θα λείψεις, θα πέσει στην αγκαλιά σου το πιο απολωλός των απολωλότων. Εδώ εκτίμα την ειλικρίνεια, όσων επιδεικτικά δεν μπήκαν στη διαδικασία. Κι αυτοί κάτι σου λένε και φυσικά «απαντάς» εν ευθέτω. Ή και όχι. Κάποιες ευχές θα σε τσακίσουν, κλάψε. Είναι ειλικρινείς και «πιάνουν».

10.

Δεν πίνεις (Νο1), εκτός κι αν έχεις φίλους σαν κι εσένα. Αλλά και πάλι - δεν πίνεις. Είναι αλαζονικό, είναι ασεβές, είναι σωτήριο και διδακτικό, είναι ο μόνος τρόπος να είσαι παρατηρητής. «Διαβάζεις» όσα προσπερνούν οι άλλοι που βιάζονται να φτάσουν στην τελευταία σελίδα.

Περνάς καλά, κρατάς τα κλειδιά και το στόμα σου κλειστό, έχεις παίξει ωραία και δεν μπορεί κανείς να σου πει τίποτα. Την παροιμία για τον λύκο και τον σβέρκο του που τον έχει χοντρό, επειδή τις δουλειές του τις κάνει μόνος του, την ξέρεις.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ