10 σημάδια που στέλνει το σώμα μας και δεν πρέπει να αγνοούμε

10 σημάδια που στέλνει το σώμα μας και δεν πρέπει να αγνοούμε Facebook Twitter
Όλα έχουν τη σημασία τους, όταν μιλάμε για την κατάσταση της υγείας μας και γι' αυτό σίγουρα αξίζει να είμαστε πιο παρατηρητικοί... Eικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
0

Το σώμα μας ξέρει πότε κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ακόμη κι αν δεν το αισθανόμαστε, ακόμη κι αν επιμένουμε να αδιαφορούμε για συμπτώματα ή ενδείξεις, κάθε σημείο του κορμιού μας, από την κορφή ως τα νύχια, έχει κάτι να μας πει, αρκεί να ξέρουμε πώς να το "ακούσουμε".


Από μία αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, μέχρι ένα παροδικό πόνο που πηγαινοέρχεται, όλα έχουν τη σημασία τους, όταν μιλάμε για την κατάσταση της υγείας μας και γι' αυτό σίγουρα αξίζει να είμαστε πιο παρατηρητικοί. 

Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, ή αν το έχετε ήδη παρατηρήσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και μην ξεχνάτε το τακτικό τσεκ απ. 

1.

Ροζ πατούσες

Τα πόδια μας συνήθως έχουν το χρώμα της επιδερμίδας που εντοπίζεται σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Αν, όμως, παρατηρείτε ότι οι πατούσες σας έχουν μια ροδαλή απόχρωση, ίσως πιο ροζ απ' ό,τι συνήθως, ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξετε το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη. Γενικά, το έντονο χρώμα στις πατούσες μαρτυρά παθήσεις του κυκλοφορικού ή προβλήματα με τον μεταβολισμό, γι' αυτό μην αγνοείται τη διαφοροποίηση του χρώματος στα πόδια, ειδικά σε στιγμές που είστε ξεκούραστοι και δεν φοράτε παπούτσια. 

2.

Άβολες αγκαλιές

Υπάρχουν φορές που έχετε αισθανθεί εξαιρετικά δυσάρεστα, όταν σας αγκαλιάζουν και μάλιστα αγαπημένα σας πρόσωπα; Που νιώθετε, όχι απλώς σα να σας έσφιξαν πολύ, αλλά σα να σας έδεσαν με σκοινιά και σας σέρνουν; Ίσως πρέπει να ελέγξετε μήπως πάσχετε από Σύνδρομο Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ως άλλο σύμπτωμα αναφέρονται τα βαριά κουρασμένα άκρα -σα να φοράτε γάντια ή να έχετε βαρίδια στα πόδια- και η επίσκεψη σε νευρολόγο κρίνεται απαραίτητη. 

3.

Αραίωση φρυδιών

Αν παρατηρείτε ότι το σχήμα των φρυδιών σας λεπταίνει και οι τρίχες στο συγκεκριμένο σημείο ολοένα και αραιώνουν, ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν αυτό συνοδεύεται από μόνιμο αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους, θα ήταν σοφό να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο. 

4.

Πρησμένα μεγάλα δάχτυλα ποδιών

Αν το μεγάλο δάχτυλο κάθε ποδιού είναι δυσανάλογα πρησμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα δάχτυλα, για τους ειδικούς αυτή είναι μία πρώτη ένδειξη ψωριασικής αρθρίτιδας. Δερματολόγος και ρευματολόγος είναι οι δύο γιατροί στους οποίους θα πρέπει να απευθυνθείτε, ειδικά στην περίπτωση που η περιοχή εμφανίζει ευαισθησία σε παροδικούς πόνους και αλλοιώσεις στο δέρμα γύρω από τα νύχια. 

5.

Απώλεια όρεξης 

Αν δεν εμπλέκεται ο ψυχολογικός παράγοντας, ωστόσο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα βλέπετε την όρεξη σας για φαγητό να εξαφανίζεται -μαζί με αρκετά από τα κιλά σας- καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο για να διαπιστώσει την υγιή κατάσταση του πεπτικού σας συστήματος ή την ύπαρξη κάποιας φλεγμονής στο έντερο. Ακόμη κι αν η απώλεια βάρους σας ικανοποιεί, μην αγνοείτε αυτό το σημάδι. 

6.

Ενοχλητικός κνησμός

Το να σας "τρώει" ένα σημείο του σώματός σας, χωρίς να σας έχει τσιμπήσει κάτι, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι (μία τροφή ή ένα προϊόν καθαρισμού ή ακόμη και ένα ύφασμα). Καλό είναι να ανακαλύψετε σε τι είστε αλλεργικοί με ένα σχετικό τεστ. Ωστόσο, το αίσθημα του κνησμού μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη, οπότε ο ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε για αρχή, τουλάχιστον. 

7.

Ανάγκη για ανοιχτά παράθυρα 

Αν είστε από εκείνους που στα ΜΜΜ ζητάτε να ανοίξει κάποιος το παράθυρο ή που όπου κι αν βρίσκεστε θέλετε να υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή (και αν δεν έχετε κλειστοφοβία), τότε ένας καλός έλεγχος του αναπνευστικού είναι απαραίτητος. Αν κάθε φορά που μπαίνετε σε χώρο χωρίς παράθυρα, αισθάνεστε την καρδιά σας να σκαρφαλώνει στο στόμα, τότε η επίσκεψη σε καρδιολόγο κρίνεται απαραίτητη. Αν μονίμως νιώθετε "ζεστοί" με μία κάποια δυσανεξία στην θερμότητα, αυτό είναι και ένα πρώιμο σημάδι υποθυρεοειδισμού, με το σώμα σας να αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, αν δεν βρίσκεται σε ανοιχτό περιβάλλον. 

8.

...και ανάγκη για κλειστά παράθυρα

Και πάλι, αν κρυώνετε ακόμη και το καλοκαίρι, και δεν θέλετε ούτε υποψία δροσερού αέρα στο δωμάτιο και πάλι ο θυρεοειδής ίσως λειτουργεί μη φυσιολογικά. Ο ενδοκρινολόγος θα δώσει και πάλι τη σωστή διάγνωση. 

9.

Κλεπτομανία

Δυστυχώς, είναι ένα πρώιμο σημάδι άνιας και γενικότερα εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν κάποιος συγγενής σας -και μάλιστα ευυπόληπτος- ξαφνικά βρίσκει χαρά στο να κλέβει μικροαντικείμενα από καταστήματα, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν νευρολόγο.

10.

Αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα και την υφή των νυχιών

Αν παρατηρείτε αλλαγές στο χρώμα και τη σκληρότητα των νυχιών σας, συνήθως αυτή σχετίζεται με τους πνεύμονες και παθήσεις που αφορούν το αναπνευστικό ή τη λειτουργία της καρδιάς. Μην αγνοείτε τις εμφανείς αλλαγές στο χρώμα, το σχήμα και την υφή των νυχιών και συμβουλευτείτε έναν καρδιολόγο για τις εξετάσεις που χρειάζονται. 

Με στοιχεία από MayoClinic, Healthline.com, MensHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ