4 φράσεις για να κερδίσεις αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων

4 φράσεις για να κερδίσεις αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων Facebook Twitter
Αν θέλουμε να μας εμπιστευθούν, πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι ξέρουμε να εμπιστευόμαστε. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε με μεγάλες υποθέσεις, τονίζει η Edmondson
3

Δεν είναι εύκολο να κινείται κανείς στο εργασιακό του περιβάλλον με ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης που συνήθως χαρακτηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι το πρώτο – και βασικό – εμπόδιο που ο «νεοσύλλεκτος» πρέπει να περάσει με επιτυχία. Ωστόσο, από την ίδια καχυποψία χαρακτηρίζονται και εν γένει οι ανθρώπινες σχέσεις. Όσο εξωστρεφής κι αν είναι κάποιος, όσο κι αν καταφέρνει να γίνεται συμπαθής με την πρώτη, πάντα – στην πορεία – εμφανίζεται ένας τοίχος που πάνω του γράφει: «Δεν σε ξέρω. Κι αν οι προθέσεις σου είναι απολύτως κακές;».

Σύμφωνα με την Amy Edmondson, καθηγήτρια οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ, υπάρχουν 4 μαγικές φράσεις που μπορούν να αλλάξουν άρδην αυτό το κλίμα και να γίνουν έδαφος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ συναδέλφων, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες φράσεις έχουν αποτελέσματα και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Από τη στιγμή βέβαια που συνοδεύονται και από πραγματικά καλές προθέσεις και δεν είναι απλώς λόγια του αέρα.

«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»

Ακόμη κι αν η απάντηση στην καλοπροαίρετη ερώτηση μας είναι «τίποτα, ευχαριστώ πολύ», έχουμε ήδη κάνει ένα βήμα που μας «παρουσιάζει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απάντηση μπορεί να είναι αρνητική, ωστόσο, η προσφορά μας έχει «κλειδώσει» στο μυαλό αυτού, στον οποίο την κάναμε. Την επόμενη φορά, μπορεί όντως να ζητήσει τη βοήθεια μας, όμως με κάποιον τρόπο έχουμε κατοχυρωθεί ως άνθρωποι καλής θέλησης και με διάθεση συνεργασίας.

«Εμπιστεύομαι τις κινήσεις σου»

Αν θέλουμε να μας εμπιστευθούν, πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι ξέρουμε να εμπιστευόμαστε. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε με μεγάλες υποθέσεις, τονίζει η Edmondson. Αρκεί να δώσουμε τα εύσημα, για μία μικρή δουλειά που κάποιος συνεργάτης μας έφερε ή θα φέρει εις πέρας. Είναι μία μαγική κουβέντα που γεμίζει τον απέναντι με ίσιες δόσεις αυτοπεποίθησης, αλλά και ευθύνης. Το περιθώριο λάθους, με μία τόση δα ενθαρρυντική κουβέντα, θα είναι μικρό.

«Πώς μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά;»

Να μια φράση, που αμέσως σκορπάει έμπνευση. Αν έχετε αναλάβει κάτι τετριμμένο, κάτι που δεν είναι ακριβώς... παρθενογένεση, μπορείτε να το μετατρέψετε από αγγαρεία σε κάτι σπουδαίο, μόνο και μόνο επειδή θα το κάνετε με τον τρόπο σας. Πόσω μάλλον, αν «πετάξετε» την ιδέα, τη στιγμή που όλοι σκέφτονται πώς μπορούν να απεμπλακούν από το βαρετό project. Το να «εμπνέεις», από τη γάτα σου, μέχρι μια ομάδα ανθρώπων, θεωρείται σημαντικό προσόν τόσο στην επαγγελματική αρένα, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Τι θα ήταν το καλύτερο για εμάς;»

Μυστικό Νο 1: Αποφεύγουμε να επισημάνουμε σε συνεργάτη ή συνάδελφο ότι αυτό που λέει ή ότι ο δρόμος που επέλεξε είναι λάθος. Μυστικό Νο 2: Χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό. Και στις δύο περιπτώσεις η εμπιστοσύνη κερδίζεται τόσο από τη λεπτότητα μας να μην «επιτεθούμε», υπογραμμίζοντας μία λάθος απόφαση, όσο και από το κλίμα ομάδας, που επιχειρούμε να εμπνεύσουμε. Γενικώς, σε κάθε συζήτηση και κάθε σχέση, το να μην αφήνεις τον άλλο να νιώσει μόνος και ανυπεράσπιστος, έχει οφέλη. Αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.  Και κυρίως, κάπως έτσι, αργά, αλλά σταθερά – όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος – «χτίζονται» συμμαχίες από το πουθενά. 

Με στοιχεία από το Inc.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ