4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram

4 λόγοι για να μη συγκρίνετε τη ζωή σας με τη ζωή των άλλων στο instagram Facebook Twitter
1

Τα social media εκτός από εμμονή και παγίδα μπορούν να γίνουν ένας πρώτης τάξεως παραμορφωτικός καθρέφτης μέσα από τον οποίο αντικρίζουμε τόσο τη ζωή των φίλων μας, όσο και τη δική μας. Πέρα από το κομμάτι των σχέσεων (των άλλων) και την τάση μας να κοιτάζουμε από την κλειδαρότρυπα το τι κάνουν, με ποιους βγαίνουν και το είδος των επαφών που αναπτύσσουν, δυστυχώς, τείνουμε να συγκρίνουμε και το lifestyle, αλλά και την οικονομική μας κατάσταση με τη δική τους. Οι φωτογραφίες δίπλα σε ακριβά αυτοκίνητα, σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων, το πού πέρασαν τις διακοπές ή τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, το αν φόρεσαν ρούχα ή κοσμήματα κάποιου επώνυμου οίκου φαίνεται ότι διαφεντεύει τη ζωή μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κυρίως, όμως, φαίνεται ότι μας βάζει σε διαδικασία μόνιμης σύγκρισης, τη στιγμή που αγνοούμε κάποια αρκετά βασικά στοιχεία - και για τη ζωή των άλλων και για τη δική μας. To Business Insider σε ένα άρθρο του, μάλλον αφιερωμένο σ' αυτούς που δουλεύουν ή πνίγονται από υποχρεώσεις και deadlines, ενώ οι άλλοι γλεντούν στο πνεύμα των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, επισημαίνει κάποιες από αυτές τις λεπτομέρειες. 

1.

Συγκρίνοντας, δεν θα φτάσετε ποτέ στον δικό σας στόχο 

Το να ζει κανείς μήνα με το μήνα, με ένα πολύ μικρό εισόδημα ή έναν πενιχρό μισθό, δεν είναι ακριβώς ευτυχισμένη ζωή. Ούτε, όμως, το να ενδίδει σε προκλήσεις και απολαύσεις που ένας φίλος φαίνεται να απολαμβάνει στο Facebook. Μη χρεώσετε την πιστωτική με το άλλοθι ότι και σ' εσάς αξίζει ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια ή ένα ακριβό δείπνο με φίλους σε ένα φημισμένο εστιατόριο. Δεν είναι ευχάριστο να ζει κανείς συνετά και πάντα με υπολογισμούς, αλλά αν έχετε έναν στόχο -π.χ., να κάνετε οικονομίες για ένα ταξίδι ή για έναν κύκλο σπουδών που θα σας εξελίξει επαγγελματικά- απλώς σκεφτείτε ποιος είναι ο πραγματικά κερδισμένος, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή μέρα.

2.

Θα καταλήξετε να ζείτε τη ζωή των άλλων 

Ναι, δια των συγκρίσεων πάμε μπροστά, αλλά δείτε το ως εξής: θέλατε μία ακριβοπληρωμένη δουλειά, όπως αυτή ενός φίλου σας. Και -ας πούμε- ότι την βρήκατε. Και βγάζετε τα χρήματα που θέλετε. Αν όμως, το όνειρο σας ήταν άλλο, είστε ευτυχείς; Το ότι θα καταφέρετε να αποκτήσετε όσα κι οι φίλοι σας, δεν σημαίνει ότι θα ευτυχήσετε κιόλας. Η αίσθηση ολοκλήρωσης, καλώς ή κακώς, έρχεται με την επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι με το να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο (και ποιο πραγματικά είναι αυτό) με όσους μας περιτριγυρίζουν. Η ευτυχία είναι κάτι που πηγάζει από το να ζούμε τη δική μας ζωή, όχι τις ζωές των άλλων.

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα.

3.

Κι αν οι φίλοι σας είναι ήδη φτωχοί; 

Πέρα από το "φαίνεσθαι" υπάρχει η πραγματικότητα. Η ακριβή ζωή των φίλων μας συνήθως μεταφράζεται σε βαθύ χρέος, παραφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, δανεικά και αγύριστα. Το ότι ξεγελούν τους άλλους -μεταξύ των οποίων και εσείς- δεν σημαίνει ότι ξεγελούν και τις πραγματικές δυνατότητες της τσέπης τους. Και κυρίως: δεν μπορείτε να ξέρετε σε τι υποχωρήσεις και συμβιβασμούς έχουν προχωρήσει για να προβάλλουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο;  

4.

Άλλες προτεραιότητες, άλλη ποιότητα ανθρώπων 

Ναι, το να περνά κάποιος το Σαββατοκύριακο του σε κάποιο ορεινό θέρετρο -ανεβάζοντας τη μία selfie πίσω από την άλλη στα social media- τη στιγμή που εσείς πνίγεστε στη δουλειά και τα deadlines, δεν είναι ακριβώς διασκεδαστικό. Και θεωρητικά, θα μπορούσατε να φορτώσετε όλη αυτή τη δουλειά σε κάποιον άλλον και να ακολουθήσετε την παρέα στα χιόνια. Το θέμα είναι τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Παρά τις γκρίνιες και τη μουρμούρα, αναλάβατε κάποιες ευθύνες, γιατί ελπίζετε σε μελλοντική ανταμοιβή, είτε αυτό λέγεται προαγωγή, είτε αύξηση. Συγκεντρωθείτε, στον στόχο σας. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν γίνεται, χωρίς να υπάρξει στο τέλος, αποτέλεσμα. 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια