Αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος, εγκατάλειψε το Facebook

4

Μία εξαιρετική έρευνα ισχυρίζεται ότι αρκεί μία εβδομάδα μακριά από το Facebook για να ξανανιώσει κάποιος αληθινά ευτυχισμένος. Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον απλούστατο τίτλο "Το πείραμα του Facebook", επικεφαλής της ήταν ο Morten Tromholt από τη Denmark και εκείνο που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές που έχουν γίνει για το ίδιο θέμα, ήταν η μεθοδολογία της.

 

Η μελέτη στηριζόταν στην τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή και έτσι, ήταν εφικτό, θεωρητικά τουλάχιστον, να καθοριστεί το αν το να εγκαταλείπει κάποιος το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο προκαλούσε θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει αρκετές έρευνες που διαπίστωναν συσχετισμούς ανάμεσα στην ευτυχία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ωστόσο, επρόκειτο για έρευνες που δεν εμβάθυναν στα αίτια αυτών των διαφορών. 

Για το συγκεκριμένο πείραμα, ο Tromholt "στρατολόγησε" κυρίως μέσω του Facebook 1095 Δανούς, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο κατηγορίες: το γκρουπ της αποθεραπείας από τα κοινωνικά δίκτυα είχε λάβει την οδηγία να μην κάνει χρήση του Facebook για μία εβδομάδα και φυσικά όφειλαν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή και από κινητά τους, στην περίπτωση που είχαν και εκεί σχετικό app.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ένα 87% του συγκεκριμένου γκρουπ ανέφερε ότι είχε καταφέρει να μείνει μακριά από το Facebook, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ την ίδια στιγμή το άλλο γκρουπ -αυτό που δεν είχε λάβει παρόμοια οδηγία- εξακολούθησε να επισκέπτεται το δίκτυο κανονικά. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το γκρουπ που είχε μπει σε διαδικασία αποθεραπείας από τα social media εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή του και περισσότερα θετικά συναισθήματα σε σχέση με το γκρουπ, το οποίο δεν απείχε από αυτά. Σαφώς και ο λόγος γίνεται για αμελητέες μετρήσεις, καθώς η μία εβδομάδα είναι μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο η διαφορά που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 0.37 και σε μία κλίμακα από το 1-10.

Σχολιάζοντας την έρευνα ο Tromholt κάνει λόγο για μια χιλιάδες χαμένες ώρες μπροστά στο Facebook, που ναι μεν εικονικά μας κρατούν συνδεδεμένους, ωστόσο μας στερούν πολλά από την κανονικότητα μιας ζωής που δεν είναι εγκλωβισμένη στα social media και μοιραία μας κάνει δυστυχείς. Ωστόσο, η έρευνα -και τα αποτελέσματα της- έχουν προβληματίσει τον ξένο online Τύπο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο κοινωνικό πείραμα, πρώτον ίσως ούτως ή άλλως επιθυμούσαν να 'αποτοξινωθούν' από αυτό και κατά δεύτερον, ακριβώς αυτό το γκρουπ ήταν ενήμερο για την οδηγία που όφειλε να ακολουθήσει.

Και το πιο σημαντικό; Το πείραμα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας. Πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα με ακόμη πιο αξιόπιστο επιστημονικό ενδιαφέρον -επισημαίνουν- οι επικριτές της έρευνας θα σημειώνονταν στην περίπτωση που το πείραμα είχε διάρκεια αρκετών μηνών... 

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Εγω δεν εχω φεησμπουκ συνειδητα,αλλα ειναι πολλες οι φορες που δεν μπορω να σχολιασω διαφορα θεματα σε πολλα σαιτ,εξ αιτιας του οτι πρεπει να συνδεθω μεσω φεησμπουκ για σχολιασμο.Αυτο πολλες φορες με εκνευριζει,αλλα δεν μπορω να κανω διαφορετικα,απο τη στιγμη που απεχω συνειδητα.Απο τους φιλους μου 4 κραταμε ακομα και μας κραζουν οι αλλοι οτι ειμαστε καχυποπτοι,κλπ κλπ.Δεν χαμπαριαζω και νομιζω οτι κρατω ενα καλο επιπεδο,ειδικα οσον αφορα τα συνεχομενα μπιπ μπιπ στα κινητα οταν βρισκομαστε σε κοινωνικες συναναστροφες που οι αλλοι σταματανε τα παντα για να δουνε τι εγινε,πολλες φορες χωρις να ζητησουν εστω και για τους τυπους ενα συγγνωμη ρε αδερφε.Αυτο το πραμα μου αγγιζει τα νευρα,κλειστο ρε φιλε,εισαι σε μια παρεα για καποιο λογο,διαφορετικα κατσε στο κουκουλι σου και μην κανεις τπτ αλλο.Να μην πω για τους πιτσιρικαδες που καθονται σε μια παρεα και επικοινωνουν μεσω κινητων στο ιδιο τραπεζι.Χαιρομαι οταν βλεπω μαγαζια που δεν εχουν free wifi.Καλη η τεχνολογια αλλα οι ανθρωποι πρεπει να ξανακοινωνονοιοποιηθουν χωρις την τεχνολογια,κατα την γνωμη μου.
Αυτό το κακό που περιγράφεις από τη μέση και προς στο τέλος του σχολίου σου κατά τη γνώμη μου καθόλου δεν είναι χούι, αλλά διαταραχή νευρικού τύπου. Μόνο που τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προσωπικής διαταραχής αποβαίνουν εις βάρος και των ατόμων που συναναστρέφονται το προβληματικό άτομο. Ακριβέστερα εις βάρος της ίδιας της σχέσης τους μαζί του. Εξού και δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται από εκείνους με κατανόηση και ανοχή. Έχω fb account από το 2007, αλλά την αρρώστια αυτή δεν την έχω κολλήσει και ούτε σκοπεύω. Επίσης, δεν αντέχω να την υφίσταμαι από τους άλλους. Τους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνω και ξεκινάνε αυτό το βιολάκι, τους ξεκόβω από παρέα μου αμέσως. Δεν τρελάθηκα ακόμα να σπαταλώ το χρόνο μου με κάτι απίθανους τύπους που, ανεξαρτήτως του προβλήματός τους ή εξαιτίας του, δεν στέκονται ικανοί να σεβαστούν την ανθρώπινη επαφή με άτομα της επιλογής τους (υποτίθεται) ούτε τον χρόνο που αυτά τα άτομα διαθέτουν για χάρη τους και που εμπράκτως (μέσα στα μούτρα σου) τα αξιολογούν χαμηλότερα από την σημασία τσεκαρίσματος στο fb. Ξεκόψτε τους είναι η συμβουλή μου. Και, αν έχουνε πρόβλημα, να τρέξουν να το λύσουν στην τελική, μπας και αποκαταστήσουν κάποτε την κοινωνική τους αγωγή. Εμείς οφείλουμε να τους θέσουμε στο περιθώριο (μας τουλάχιστον), μέχρι να συνειδητοποιήσουν από ποιούς όρους επιθυμούν να διέπονται οι δια ζώσης, και όχι μόνο, επαφές τους και τί είδους ποιότητας χρόνο είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν με τους non-fb-friends τους.
Nanina Zola συμφωνώ και μαζί σου και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που σκέπτονται έτσι.Η τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως πολλές φορές εκείνοι που ξεκόβουν πρώτοι είναι οι χρήστες του fb όσους δεν είναι χρήστες ή δεν το χρησιμοποιούν ως προέκταση του είναι τους, θεωρώντας πως κάνουν το σωστό, πως εκείνοι είναι οι σωστοί. Ή ακόμη χειρότερα, οι μη χρήστες είναι οι απολύτως λάθος.Αρκετές φορές, στην πρώτη επαφή με κάποιο πρόσωπο, επιδιώκοντας συνέχιση της γνωριμίας, όταν μου ζητάνε να «γίνουμε φίλοι» μέσω fb (ούτε καν μπαίνουν στη διαδικασία να ζητήσουν κινητό ή email) και αναφέρω πως δεν έχω λογαριασμό fb, νομίζουν πως κάνω πλάκα ή με κοιτάνε σαν εξωγήινο...
Μπράβο clerk, είσαι ωραίος!Συμφωνώ απολύτως με όλα, όσα γράφεις.Υπό διαφορετικές συνθήκες, αν σε γνώριζα από κοντά, θα επιδίωκα να γίνουμε (πραγματικοί) φίλοι.Χωρίς να είμαι συνομοσιολόγος, πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα έρθει εκείνη η στιγμή που για κάποιο περίεργο λόγο θα υπάρξει ανεπανόρθωτη-συλλογική ζημιά στους χρήστες του fa(k)ebook.Οπωσδήποτε, ανά περιστάσεις, κατά διαστήματα, πολλοί είναι όσοι, με τον έναν ή άλλο λόγο ή τρόπο, μεγάλο ή μικρό, εκτέθηκαν ή ζημιώθηκαν με αυτό το άρρωστο πράγμα. (Τα παραδείγματα πολλά).Στην τελική και για να μη παρεξηγούμαι, ακόμη και αν δεν γίνει τίποτα, όλο αυτό που συμβαίνει με την όλη αυτή την άρρωστη εμμονή συνεχούς παρακολούθησης μίας οθόνης κινητού ή υπολογιστή, είναι ένα εξαιρετικά ακραίο-αρνητικό φαινόμενο.