4 τρόποι για να αποφύγετε την ναυτία του ταξιδιού

4 τρόποι για να αποφύγετε την ναυτία του ταξιδιού Facebook Twitter
Οι ζαλάδες και οι τάσεις εμετού είναι μερικά από τα συμπτώματα που μας επηρεάζουν και είναι αιτία πολλές φορές για να αποφεύγουμε τα μακρινά ταξίδια.
0

Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Είναι ένα ρητό σε όλους μας γνωστό, ωστόσο δεν εκφράζει και πολλούς από εμάς μια και συχνά ο ενθουσιασμός, η χαρά και η ανυπομονησία των διακοπών διακόπτεται από το άγχος και την αγωνία για το πώς θα καταφέρουμε να φτάσουμε εν τέλει στον προορισμό μας μια και η ναυτία του ταξιδιού μας δημιουργεί πρόβλημα.


Οι ζαλάδες και οι τάσεις εμετού είναι μερικά από τα συμπτώματα που μας επηρεάζουν και είναι αιτία πολλές φορές για να αποφεύγουμε τα μακρινά ταξίδια.


Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μπούσουλας και αν τα ακολουθήσουμε θα περιορίσουμε και θα μειώσουμε τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

H νικοτίνη χειροτερεύει την κατάσταση ζάλης όπως ακριβώς κάνει ένα γεύμα ή το αλκοόλ πριν από το ταξίδι.

 

Καθίστε στη σωστή θέση

Προτιμήστε τα μεγαλύτερα αεροπλάνα από τα μικρά καθώς η αίσθηση της ναυτίας είναι μικρότερη σε αυτά. Εάν ταξιδεύετε με καράβι, προσπαθήστε να επιλέγετε θέσεις στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση. Μέσα στο αυτοκίνητο προτιμήστε την θέση του συνοδηγού. Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να καθίσετε στα πίσω καθίσματα καθώς είναι πιο δύσκολο να κοιτάτε έξω από το παράθυρο.


Έχετε το βλέμμα σας στον δρόμο και στον ορίζοντα

Η ειδικός Louisa Murdin επισημαίνει ότι η απόσπαση της προσοχής και η ενασχόληση με διάφορα πράγματα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας, θα επιδεινώσει σημαντικά την ναυτία. Μην διαβάζετε βιβλία, ούτε να κοιτάτε το κινητά σας τηλέφωνα. Αντιθέτως, προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι σας σε μια ευθεία.


Επίσης, δεν είναι πάντα προφανές αλλά οι συζητήσεις με άλλα άτομα δεν βοηθούν, καθώς όταν μιλάμε, τείνουμε παράλληλα να κουνάμε το κεφάλι μας και να το στρέφουμε προς το μέρος του συνομιλητή μας. Η μουσική, έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών, ότι βοηθάει. Επίσης, η νικοτίνη χειροτερεύει την κατάσταση ζάλης όπως ακριβώς κάνει ένα γεύμα ή το αλκοόλ πριν από το ταξίδι.


Πάρτε τα κατάλληλα φάρμακα

Τα φάρμακα, τα οποία περιέχουν σκοπολαμίνη (φαρμακευτική ουσία) μπορεί να είναι αποτελεσματικά, όπως και τα αντισταμινικά, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση καθώς και υπνηλία. Δεν ενδείκνυνται προφανώς, ενώ οδηγείτε. Η κινναριζίνη που περιέχεται σε άλλα φάρμακα, τα οποία προτείνονται για την ζαλάδα των ταξιδιών, έχει λιγότερες παρενέργειες. Πάρτε το φάρμακο δύο ώρες πριν το ταξίδι σας. Κάποιοι προτείνουν ακόμη το τζίντζερ, ως λύση κατά της ζαλάδας, ωστόσο δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για την δράση του. Ομοίως, δεν υπάρχουν έρευνες για την αποτελεσματικότητα των περικαρπίων, που λένε ότι αποτρέπουν την ζαλάδα μέσω της πιεσοθεραπείας.

Ρυθμίστε την αναπνοή σας

«Ο έλεγχος της αναπνοής σας είναι όσο αποτελεσματικός όσο ένα φάρμακο» λέει ο Dr. Golding, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ. «Εάν εστιάζετε στην αναπνοή σας, είστε σε θέση να αποτρέψετε τον εμετό. Κρατήστε την αναπνοή σας σταθερή σε φυσιολογικούς ρυθμούς» προσθέτει.

Με πληροφορίες από την Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ