5 επικίνδυνα πράγματα στο μπάνιο- που, όμως, τα θεωρούμε βολικά

1

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό -ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα- από ένα ζεστό, καυτό μπάνιο. Ή μήπως όχι; Υπάρχει κάτι στην ιεροτελεστία μιας τέτοιας απόλαυσης που μπορεί να πηγαίνει λάθος; Οι αισθήσεις μας τι λένε μετά από μισή ώρα σε περιβάλλον που θυμίζει σάουνα; Και όσα περιβάλλουν αυτή την απόλαυση -σαπούνια, αφρόλουτρα, σφουγγάρια, πετσέτες- βρίσκονται στο επίπεδο υγιεινής που δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο σώμα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τουλάχιστον 5 πράγματα ακριβώς σ' αυτή την ιεροτελεστία, που μπορούν να πάνε στραβά. 

1.

Η θερμοκρασία του μπάνιου 

Κάποιοι αντέχουν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα για περισσότερα από 5-10 λεπτά που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Πολύ συχνά, ωστόσο, μετά από 20-30 λεπτά της ώρας μέσα σε μία μπανιέρα με καυτό νερό είναι πολύ πιθανό ο ανθρώπινος οργανισμός να εμφανίσει αδυναμία ή ακόμη και τάσεις λιποθυμίας. Επίσης, η εναλλαγή της θερμοκρασίας από το καυτό νερό στη θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη χειρότερα στη θερμοκρασία που επικρατεί έξω, μπορεί να είναι η αιτία ενός σοβαρού κρυολογήματος, ακόμη και πνευμονίας. Προσοχή με την ώρα που μένετε στο καυτό νερό, λοιπόν. 

2.

Η ποσότητα του αφρόλουτρου 

Οι περισσότεροι αγαπούν τις γενναίες ποσότητες σαμπουάν, σαπουνιού, αφρόλουτρου. Ωστόσο, το αλκοόλ και οι χημικές ουσίες που περιέχουν τα περισσότερα καθαριστικά, αφυδατώνουν το δέρμα και καταστρέφουν το pH, αφήνοντας το εκτεθειμένο σε δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις και ευπάθεια ειδικά στα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Συνήθως, τα καπάκια των συσκευασιών είναι οι ιδανικοί δοσομετρητές για τη σωστή ποσότητα του κάθε προϊόντος. 

3.

Προσοχή με τα σφουγγάρια 

Ένα σύνηθες επιχείρημα που υπερασπίζεται την καθυστερημένη αντικατάσταση των σπόγγων μπάνιου είναι ότι αφού, αναγκαστικώς είναι κάτω από το νερό και μέσα στο σαπούνι, άρα είναι καθαροί, άρα δεν χρειάζεται να τους αντικαθιστούμε συχνά. Αυτό είναι ένα κλασικό λάθος που επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και μικρο-οργανισμών στον σπόγγο, καθώς και το σημείο από το οποίο τον κρεμάμε ή τον αποθέτουμε. Η αλλοίωση της μυρωδιάς και του σχήματος τους είναι μία πρώτη σαφής προειδοποίηση ότι το προϊόν έκανε τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί. 

4.

Προσοχή, επίσης, και με τις πετσέτες και τα μπουρνούζια 

Ότι ισχύει παραπάνω, ισχύει και τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε για το σκούπισμα του σώματος μας και για τα μπουρνούζια. Οι κανόνες υγιεινής επιμένουν ότι μία εβδομάδα πλήρους χρήσης του μπουρνουζιού είναι υπεραρκετή για να βρεθεί στον κάδο με τα άπλυτα, ενώ για τις πετσέτες 2 με 3 χρήσεις αρκούν, για να τις αντικαταστήσουμε. Επίσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε την ίδια πετσέτα για όλα τα σημεία του σώματος κι ας επικρατεί η άποψη ότι ένα σώμα που βγήκε από το μπάνιο είναι παντού καθαρό.

5.

Ξυράφια, βούρτσες μαλλιών και οδοντόβουρτσες δεν "ζουν" για πάντα

Υπάρχει ένας μύθος που αφορά τη διάρκεια ζωής των ξυριστικών, της χτένας για τα μαλλιά και της οδοντόβουρτσας. Ας τεθεί απλά: τα ξυράφια, για λόγους υγιεινής, καλό να μην χρησιμοποιούνται πάνω από 2 φορές. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούνται άπαξ. Οι βούρτσες και χτένες μαλλιών δεν έχουν λόγο ύπαρξης όταν έχουν χάσει "δόντια" ή έχει αλλοιωθεί το σχήμα τους. Το ίδιο ισχύει και για τις οδοντόβουρτσες. Τρίχες και δόντια της επιφάνειας που έχουν στραβώσει ή φύγει από τη θέση τους, δίνουν το σύνθημα ότι το προϊόν πρέπει να αντικατασταθεί. 

Με στοιχεία από StepToHealth.com, Women's Health 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ