5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

5 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε Facebook Twitter
Λοιμώξεις από μύκητες, βακτηριακές κολπίτιδες, ακόμη και τριχομονάδες είναι όλα διαχειρίσιμα, αρκεί να ευαισθητοποιηθείτε εγκαίρως.
0

 Το καλοκαίρι είναι για το γυναικείο σώμα η χαρά της απελευθέρωσης από τα βαριά ρούχα και τις συνθετικές υφές τους, όμως, είναι και η εποχή κατά την οποία θεριεύουν οι μυκητιάσεις και τα μικρά (ή μεγαλύτερα) γυναικολογικά προβλήματα, γι' αυτό συνήθως οι γυναικολόγοι εκτός από αυξημένη προσοχή συνιστούν και παρατηρητικότητα. Οι μικρές ενοχλήσεις στην περιοχή, τα ασυνήθιστα σημάδια στο εσώρουχο, πόνοι και μικροενοχλήσεις, δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη τους, ειδικά αν οι επισκέψεις σε παραλίες και πισίνες είναι συχνές και αν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πιο έντονη απ' ό,τι συνήθως. Να, μερικά συμπτώματα, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε. 

1.

Ακανόνιστη αιμορραγία 

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να παρατηρείται αστάθεια στον κύκλο της περιόδου. Η ζέστη, οι εναλλαγές στην όρεξη και η σωματική κόπωση, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις ημερομηνίες τόσο της ωορρηξίας όσο και της περιόδου. Ωστόσο, αν η αστάθεια επιμένει και κυρίως αν παρατηρείται λεκέδες ή ασυνήθιστους πόνους στην πυελική περιοχή, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. 

2.

Κνησμός, ενοχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων 

Δυσφορία, κνησμός και γενικότερα αίσθημα ενόχλησης, κάποτε και πόνου στην περιοχή του κόλπου είναι μερικά σημάδια που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε. Είτε πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη μηκυτίαση ή είτε για μία αιδοιοκολπίτιδα, μόνο με τη σωστή διάγνωση και τη λήψη των σωστών αντιβιοτικών και φαρμάκων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν ο κνησμός δεν συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις, συνήθως είναι αποτέλεσμα χρήσης σαπουνιών και άλλων προϊόντων της ευαίσθητης περιοχής και πάλι, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν, ωστόσο, παρατηρείτε κολπικά υγρά σε συνδυασμό με αλλοιώσεις στην περιοχή του δέρματος της γύρω περιοχής, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγό σας. 

3.

Κολπική ξηρότητα 

Αν και συνήθως ταλαιπωρεί γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο ή στην εμμηνόπαυση, πολύ συχνά εμφανίζεται και σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ως αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- εκτεταμένης χρήσης σαπουνιών και προϊόντων που αφορούν την ευαίσθητη περιοχή. Μην αγνοήσετε το σύμπτωμα, όχι μόνο γιατί η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει εξαιρετικά επώδυνη τη σεξουαλική επαφή, αλλά και γιατί κάνει τον γυναικείο οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις. Συνήθως, η ξηρότητα υποχωρεί με την έναρξη της ωορρηξίας, ωστόσο μη βιαστείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με γιατροσόφια, τοπικές κρέμες ή ταμπλέτες ανακούφισης. Αν το πρόβλημα επιμένει, η επίσκεψη στον γυναικολόγο είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

4.

Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις 

Κάθε γυναίκα γνωρίζει καλύτερα το σώμα της, ωστόσο, αν δεν βρίσκεστε σε στάδιο ωορρηξίας ή στο τέλος της περιόδου σας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είστε πιο παρατηρητικές σε ό,τι αφορά τις κολπικές εκκρίσεις. Η έντονη οσμή, το παράξενο χρώμα και η ποσότητα είναι μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν. Λοιμώξεις από μύκητες, βακτηριακές κολπίτιδες, ακόμη και τριχομονάδες είναι όλα διαχειρίσιμα, αρκεί να ευαισθητοποιηθείτε εγκαίρως. Να θυμάστε επίσης ότι πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν ασυνήθιστες εκκρίσεις, οπότε και πάλι μην αμελείτε το ραντεβού με τον γιατρό σας. 

5.

Κύστες και σπυράκια 

Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι διάφορες μέθοδοι αποτρίχωσης, μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα της ηβικής περιοχής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών κυστών ή εξογκωμάτων. Συνήθως πρόκειται για ηβικές τρίχες που έχουν "εγκλωβιστεί" σε κάποιο πόρο, δημιουργώντας ακόμη και μικροφλεγμόνες. Σε κάθε περίπτωση, ένα εξόγκωμα το οποίο επιμένει για μέρες στην περιοχή, δημιουργεί πόνο και ερεθισμό ή ακόμη χειρότερα πυορροεί είναι σημάδι ότι πρέπει να ζητήσετε άμεσα βοήθεια.

ΕΠΙΣΗΣ:

- Κατά τους θερινούς μήνες να θυμάστε ότι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ακόμη πιο σημαντική και οφείλεται σχολαστικότητα, για να μείνετε μακριά από μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Θυμάστε να αλλάζετε πάντα μαγιό και να διατηρείτε όσο το δυνατόν στεγνή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς η παρατεταμένη υγρασία, σε συνδυασμό με το ελαστικό ύφασμα του μαγιό δημιουργεί πεδίο δράσης των μυκήτων. Επίσης, όχι στην άμμο απευθείας χωρίς πετσέτα, και προσοχή στα σημεία της πισίνας (καρέκλες, ξαπλώστρες, πετσέτες άλλων) που μένουν για ώρα υγρά και έχει προηγηθεί δραστηριότητα άλλων, πριν χρησιμοποιηθούν από εσάς. Τακτικό πλύσιμο, με ένα ήπιου Ph σαπούνι και τακτική αλλαγή των εσωρούχων, θα σας κρατήσει μακριά από τα προβλήματα της εποχής.

Με στοιχεία από Women'sHealth.com, Guardian, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM