5 πράγματα που αποκαλύπτει η φωτογραφία προφίλ μας στα social media

5 πράγματα που αποκαλύπτει η φωτογραφία προφίλ μας στα social media Facebook Twitter
Oι φωτογραφίες προφίλ μπορούν με άνεση να καθοδηγήσουν κάποιον και αναφορικά με την προσωπικότητα που έχει απέναντι του.
1

Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς το περίγραμμα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, μέσα από τη φωτογραφία με την οποία έχει επιλέξει να συστηθεί στα social media: κάποιος που φωτογραφήθηκε με τη σανίδα του σερφ πάνω στα κύματα, είναι ή θέλει να τον φανταζόμαστε ως πολύ αθλητικό τύπο, κάποιος στο γραφείο του περιτριγυρισμένος από χαρτιά και βιβλία θέλει να επικοινωνήσει την κουλτούρα και τη σοφιστικέ θέση του και μια κοπέλα σε ακόμη ένα duck face είναι κάποια που ενδιαφέρεται αρκετά για την εξωτερική εμφάνισή της. Αυτά είναι τα προφανή και κάπως γενικά που μπορεί να συμπεράνει κανείς για κάποιον απλώς ρίχνοντας μια ματιά στην profile pic του. Τι άλλο, όμως; Υπάρχει κάτι βαθύτερο που μπορεί να προκύψει ως συμπέρασμα για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου μέσα από ένα και μοναδικό στιγμιότυπο στον προσωπικό του λογαριασμό σε Facebook, Twitter και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Και αν υπήρχε ένα τέτοιο συμπέρασμα, θα ήταν ασφαλές ή κάπως επιφανειακό, επιπόλαιο και βασισμένο στην αποτύπωση μίας τυχαίας στιγμής; 

Σύμφωνα με την ψυχολογική ομάδα που πρακτικά κατασκεύασε το «μοντέλο των 5 χαρακτηριστικών της προσωπικότητας», το οποίο στις επιχειρήσεις του εξωτερικού ακολουθείται σαν Βίβλος από τους υπεύθυνους διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οι φωτογραφίες προφίλ μπορούν με άνεση να καθοδηγήσουν κάποιον και αναφορικά με την προσωπικότητα που έχει απέναντι του. Και ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες στο AAAI DIGITAL LIBRARY (Liu et al., 2016) και που μπορεί κανείς να διακρίνει σε μία και μοναδική φωτογραφία; 

Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι συνήθως τραβούν ή βγάζουν κακές φωτογραφίες, ωστόσο τις αναρτούν γιατί δεν τους ενδιαφέρει το στιλιζάρισμα της φωτογραφίας τους, αλλά η χαρά της στιγμής.

Ευσυνειδησία: «Άνθρωποι με υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας τείνουν να χρησιμοποιούν φωτογραφίες με φυσικό φως και χρώματα της φύσης. Και συνήθως πρόκειται για όσους εκφράζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους».

Ειλικρίνεια: «Φωτογραφίες που τείνουν να ζουμάρουν στα χαρακτηριστικά του προσώπου μαρτυρούν ειλικρίνεια, αμεσότητα και ζεστασιά. Επίσης, φωτογραφίες μακριά από τις συνηθισμένες, κάπως καλλιτεχνικές επίσης αποκαλύπτουν μία προσωπικότητα έτοιμη για πειραματισμούς και καινοτομίες».

Εξωστρέφεια: «Αν οι φωτογραφίες προφίλ περιλαμβάνουν φίλους και πολλά χαμόγελα ή τυχαίες και αυθόρμητες σκηνές, τότε είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι έχει κανείς να κάνει με εξωστρεφές και αισιόδοξο άτομο, που αγαπάει τις παρέες και δεν εμφανίζει ναρκισσιστική συμπεριφορά ή τάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί συνηθίζουν επίσης να προτιμούν τα φωτεινά, ζωντανά χρώματα και το φυσικό φως, στοιχείο που αποκαλύπτει όχι μόνο την εξωστρέφεια, αλλά και την τάση τους να είναι ειλικρινείς». 

Νεύρωση: «Μία απλή φωτογραφία με ελάχιστο χρώμα, χωρίς καμία έκφραση, σαν φωτογραφία ταυτότητας, ή ακόμη περισσότερο ένα μόνο χαρακτηριστικό να φαίνεται με το υπόλοιπο πρόσωπο κρυμμένο μαρτυρά άτομο με ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση το κρυμμένο πρόσωπο, οι σκιές, τα φίλτρα που πρακτικά αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά και το σκοτεινό φόντο αποκαλύπτουν μία προσωπικότητα με κάποια ίσως προβλήματα ή με φόβο προς τον κόσμο του Διαδικτύου». 

Καλή πρόθεση: την οποία θα διακρίνετε από τις μάλλον κακές φωτογραφίες. Τι σημαίνει αυτό; «Οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι συνήθως τραβούν ή βγάζουν κακές φωτογραφίες, ωστόσο τις αναρτούν γιατί δεν τους ενδιαφέρει το στιλιζάρισμα της φωτογραφίας τους, αλλά η χαρά της στιγμής. Ακόμη κι αν μια φωτογραφία δεν τους κολακεύει, θα τους δείτε πάντα να χαμογελούν το χαμόγελο στο στόμα να συνοδεύεται κι από αυτό που συνήθως αποκαλούμε χαμογελαστό βλέμμα». 

Οπότε, βάσει αυτών, μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, αν όχι για τον χαρακτήρα κάποιου, τουλάχιστον για κάποια βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του, πριν ακόμη χρειαστεί να μιλήσει μαζί του. Φυσικά, στον κόσμο του διαδικτύου, όπου όλα καμουφλάρονται, στιλιζάρονται και αμπαλάρονται κατά τον τρόπο που ο καθένας επιθυμεί να παρουσιάσει τον εαυτό του, δεν θα είναι τόσο εύκολο, αλλά τουλάχιστον είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Με στοιχεία από το Inc.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Οπότε φροντίζουμε να τοποθετούμε μία κακή φωτογραφία στπ προφίλ μας, με φυσικό φως και χρώματα της φύσης, με ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, η οποία να περιλαμβάνει φίλους με αμυδρά, τονίζω με αμυδρά χαμόγελα, όμως χαμόγελα (περίπου όπως της ταυτότητας)..., με ελάχιστο χρώμα - και έτσι παρουσιάζουμε Ευσυνειδησία, Ειλικρίνεια, Εξωστρέφεια, μία κάποια Νεύρωση και τέλος, καλή πρόθεση.. ..τα πάντα δηλαδή... ΟΥφ!!...