5 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουμε για τον σωματικό πόνο

1

Το ανθρώπινο σώμα, η ανθρώπινη φύση εν γένει απεχθάνεται και προσπαθεί να αποφύγει ό,τι την φθείρει, την ταλαιπωρεί, της προκαλεί πόνο και αποστροφή.

Γι' αυτό τόσο στη Δυτική Ιατρική όσο και στην ασιατική κουλτούρα –για την ακρίβεια σε όλους τους πολιτισμούς του πλανήτη- επιστρατεύονται τα πάντα, η γνώση, τα έθιμα, οι τελετουργίες, οτιδήποτε θα μπορούσε να απομακρύνει ή έστω να αμβλύνει τον σωματικό πόνο, που το ανθρώπινο σώμα μεταφράζει ως πηγή ταλαιπωρίας, κόπωσης και φθοράς.

Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα είναι δεδομένο ότι ο πόνος είναι περισσότερο οδηγός και προειδοποίηση ότι κάτι άσχημο συμβαίνει στο σώμα, είναι η γλώσσα την οποία μιλά κάθε κύτταρο για να στείλει το μήνυμα ότι ο οργανισμός οφείλει να θωρακιστεί ή να προετοιμαστεί για μία επερχόμενη ταλαιπωρία.

Δεν πονάμε, για να πονάμε ή επειδή πονάμε. Ο πόνος έχει ρόλο και αυτός είναι η προστασία του ζωντανού οργανισμού. Όταν οποιαδήποτε αίσθηση φθάνει στο απόγειό της από ένα υπερβολικά έντονο ερέθισμα, τότε συνήθως ο οργανισμός φτάνει στα όριά του και κινδυνεύει με απώλειες.

Μερικά πράγματα που αγνοούμε ή συνήθως ξεχνάμε για τον πόνο:

Ο πόνος είναι υποκειμενικός

Οπουδήποτε κι αν πονάμε, η αίσθηση βιώνεται υποκειμενικά, καθώς επηρεάζεται από την κατάσταση του εγκεφάλου μέσα στον οποίο σχηματίζεται η αίσθηση και ο πόνος ως προέκτασή της. Η συνήθεια, η ψυχική κατάσταση, το αν βρίσκεται κανείς σε καταστολή ή ύπνωση, ή αν του χορηγηθεί ουσίες που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα κλπ κάνουν την αίσθηση του πόνου υποκειμενική.

Δεν είναι μάταιος

Δεν πονάμε, για να πονάμε ή επειδή πονάμε. Ο πόνος έχει ρόλο και αυτός είναι η προστασία του ζωντανού οργανισμού. Όταν οποιαδήποτε αίσθηση φθάνει στο απόγειό της από ένα υπερβολικά έντονο ερέθισμα, τότε συνήθως ο οργανισμός φτάνει στα όριά του και κινδυνεύει με απώλειες. Ο πόνος δρα προειδοποιητικά, προκειμένου να προφυλάξει από δυσάρεστες συνέπειες. Όταν κάποιος δεν έχει αίσθηση του πόνου δεν μπορεί και δεν ξέρει από τι να προφυλαχθεί. Αυτό συμβαίνει είτε σε όποιον δεν λειτουργεί το κέντρο του πόνου στον εγκέφαλο είτε ο πόνος βρίσκεται σε καταστολή από φάρμακα, τοπική αναισθησία κ.λπ. Παγκοσμίως, οι άνθρωποι που δεν νιώθουν πόνο δεν ξεπερνούν τους 100. Σύμφωνα με τον Ίνγκο Κουρτ, καθηγητή στο Ινστιτούτο Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γένα «ο πόνος όμως είναι μια φυσική κατάσταση συναγερμού για το σώμα όταν κάτι δεν πάει καλά».

Ο πόνος είναι μετρήσιμος...

Ακριβώς επειδή είναι υποκειμενικός, η ανάγκη μέτρησης ή έστω αξιολόγησής του οδήγησε στην επινόηση πολλών μεθόδων καταγραφής και μέτρησής του. Μία από αυτές είναι η κλίμακα McGill που αξιολογεί τον πόνο σε διαβαθμισμένη κλίμακα, όπου στο 0 αντιστοιχεί το «καθόλου πόνος» και στο 10 το «ανυπόφορος πόνος»

...και έχει χαρακτηριστικά.

Είναι οξύς όταν εμφανίζεται ξαφνικά και είναι έντονος. Σ' αυτή την περίπτωση περιοχές που πονούν εντοπίζονται και αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα. Προκαλεί ταχυκαρδία, ταχύπνοια και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι χρόνιος, όταν διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και η έναρξή του φαίνεται να προσδιορίζεται χρονικά με ασάφεια. Οι περιοχές που πονούν, ειδικά αν ο πόνος είναι σπλαχνικός, εντοπίζονται και αναγνωρίζονται με δυσκολία.

Αντιμετωπίζεται, όχι, όμως πάντα

Η δυτική ιατρική, αντιμετωπίζει τον πόνο ορθολογικά και με στοχοπροσήλωση ως προς το αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται φαρμακολογικά, με τα γνωστά και ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις με τα οπιοειδή. Σε άλλες κουλτούρες του κόσμου εναλλακτικά και για την αντιμετώπιση του πόνου επιστρατεύεται ο βελονισμός, ο κοινωνικός εναγκαλισμός, η φυσιοθεραπεία, ομοιοπαθητικές μέθοδοι, κ.α.

Με στοιχεία από dw.com, sciencedirect.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Γενικά, ο χρόνιος πόνος είναι πολύ περίεργο πράγμα.. Και δυστυχώς τα μη στεροειδή (χωρίς κορτιζόνη) αντιφλεγμονώδη σε παρατεταμένη χρήση μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ.