5 σκληρές αλήθειες για την επιτυχία που κανείς δεν θέλει να ακούσει Facebook Twitter

5 σκληρές αλήθειες για την επιτυχία που κανείς δεν θέλει να ακούσει

0

Σ' έναν κόσμο που πιστεύει ότι η υπερσυνδεσιμότητα είναι η λύση για όλα τα επαγγελματικά -και όχι μόνο- προβλήματα, σε μια εποχή που όλα φαίνονται εφικτά αρκεί να έχει κανείς τις κατάλληλες γνωριμίες και σε καιρούς που οι επιτυχημένοι κάθε τομέα, διαφημίζουν την επιτυχία τους ως παιχνιδάκι, υπάρχουν μερικές σκληρές αλήθειες γι' αυτήν που κανείς δεν φαίνεται έτοιμος να ομολογήσει. Ή να ακούσει έστω. Τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς επιτυχημένος; Ένα είδος σούπερ σταρ του τομέα του; 

Τι πραγματικά κάνουν όσοι έχουμε συνδυάσει το όνομα τους με την επιτυχία; Ποιες είναι οι πρακτικές ή έστω οι συνήθειες που δεν αποκαλύπτουν ανοιχτά και, που, μοιραία τους οδηγούν στον στόχο τους έστω και με θυσίες; 

1.

Απ' όλους τους άλλους, επιλέγουν τον εαυτό τους 

Δεν θα απαντήσουν σε μηνύματα φίλων που ζητούν χάρες, δεν θα σηκώσουν εύκολα το τηλέφωνο, δεν θα κάνουν χώρο στη ζωή τους, επειδή γέννησε η φίλη ή γιορτάζει κάποιος συγγενής τους. Δεν είναι ωραίο όλο αυτό, σίγουρα δεν είναι ανθρώπινο, αλλά η προτεραιότητα τους είναι ο εαυτός και κυρίως ο στόχος τους. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μάλιστα δεν διστάζουν να το ομολογούν ανοιχτά. Δεν έχει να κάνει με το χαμηλό επίπεδο ενσυναίσθησης, αλλά με την ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων τους. Πολλοί και πολλά δεν έχουν καμία θέση σ' αυτές. 

2.

Κάνουν αυτό που κανείς δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη να φέρει εις πέρας

...ή ακόμη κι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε βρώμικη δουλειά. Αυτό που κάποιος άλλος μπορεί να αντιμετωπίζει ως αγγαρεία ή ως ευθύνη που δεν θέλει να αναλάβει, συνήθως το αναλαμβάνουν αυτοί που ο κόσμος γνωρίζει ως "επιτυχημένους". Φαντάζει δύσκολο ότι τέτοιου είδους άνθρωποι θα έμπαιναν σε μία τόσο αγχωτική διαδικασία, αλλά η βασική σκέψη είναι η εξής: αν όλα τα εύκολα πόστα είναι πιασμένα, κάποιος πρέπει να διακριθεί σε κάτι με το οποίο κανείς δεν θέλει να εμπλακεί. Και κάπως έτσι γίνεται τελικά. 

3.

Δεν συνδέονται απλώς στο Facebook, επικοινωνούν πραγματικά 

Γνωρίζουν την αξία των social media και τα χρησιμοποιούν. Όμως, κυρίως γνωρίζουν ότι όσο αξίζει μία πραγματική, εκ του σύνεγγυς επαφή, μία κανονική γνωριμία με κάποιον, δεν αξίζει τίποτα άλλο. Είναι άλλο να έχεις κάποιον "φίλο" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι άλλο να τον καλέσεις στο τηλέφωνο με άνεση -ακριβώς επειδή τον γνωρίζεις- και να του ζητήσεις / προτείνεις κάτι.

4.

Ξέρουν ότι ένας τίτλος έχει μικρή σημασία 

Σε έναν κόσμο που το αξίωμα, το πόστο, ο τίτλος κάποιου στην ιεραρχία μιας επιχείρησης / ενός οργανισμού / μιας οποιασδήποτε δουλειάς παίζει ρόλο, υπάρχουν και εκείνοι που αδιαφορούν επιδεικτικά για τον τίτλο. Είναι οι ίδιοι που θα συνήθως λειτουργούν έξω από το όριο -που κάποιος τίτλος τους επιβάλλει- και φαινομενικά μοιάζουν να μη σέβονται την ιεραρχία. Όπως χαρακτηριστικά γράφει σε άρθρο του, ο Jeff Haden, ένας από τους πιο γνωστούς συμβούλους πολυεθνικών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα πιο επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων είναι εκείνα που όχι μόνο αναδύθηκαν από τη βάση της εκάστοτε εταιρείας, αλλά δεν απέκτησαν ποτέ τίτλο. Ή κι αν το απέκτησαν, δεν σεβάστηκαν ποτέ το περιθώριο που τους δόθηκε για να κινηθούν. 

5.

Στη διαδρομή θα χάσουν, όσα και όσους τους έφεραν στην κορυφή 

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, είναι πολύ πιθανό η πορεία προς την επιτυχία να μην έχει παρέα. Όχι το γνωστό κλισέ που λέει πως ο δρόμος προς την κορυφή είναι μοναχικός, αλλά μάλλον κάτι πιο οδυνηρό. Από στελέχη επιχειρήσεων έως καταξιωμένους συγγραφείς και από σούπερσταρ ηθοποιούς μέχρι ακαδημαϊκούς, το κοινό σημείο είναι ένα: στον δρόμο θα εγκαταλείψουν, όχι απαραιτήτως όσους τους οδήγησαν μέχρι τον στόχο τους, αλλά όσους τους συντρόφευσαν έστω μέχρι εκεί. Ο λόγος σύμφωνα με τον Haden, δεν είναι ούτε η αλαζονεία, ούτε το γεγονός ότι απέκτησαν ό,τι ήθελαν και τώρα δεν χρειάζονται αυτόν που τους το πρόσφερε. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι στην πορεία χάνεται το πεδίο επικοινωνίας και επιπροσθέτως δεν απομένει πολύς χρόνος -βλέπε Νο1- για διαπροσωπικές επαφές.  

Με στοιχεία από το Inc.com 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 23.11.2016

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ