ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

5 συμβουλές από έναν ειδικό για χειμώνα χωρίς ιώσεις

5 συμβουλές από έναν ειδικό για χειμώνα χωρίς ιώσεις Facebook Twitter
Με τον καιρό να θυμίζει «σκωτσέζικο ντους», οι ιώσεις μοιραία ήρθαν νωρίτερα φέτος
0

Δουλειά, σχολείο, εργασίες, σπορ, τεστ, πρότζεκτ, ραντεβού, πάρτι, βόλτες, εκδρομές. Τέλος δεν έχουν οι επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η μόνη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα με τόσο φορτωμένο πρόγραμμα είναι να μην αρρωστήσουμε, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα «όπλα»: από την επαρκή ξεκούραση, τη σωστή διατροφή και τη συστηματική ενυδάτωση του οργανισμού μέχρι τα προληπτικά εμβόλια, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλεύει σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι.


Με τον καιρό να θυμίζει «σκωτσέζικο ντους», οι ιώσεις μοιραία ήρθαν νωρίτερα φέτος και ολοένα πληθαίνουν οι απουσίες στο γραφείο από γριπιασμένους συναδέλφους. Ίδια εικόνα στα σχολεία και στα φροντιστήρια: άδεια θρανία και απουσίες μαθητών που κρεβατώθηκαν με κρυολόγημα, γαστρεντερίτιδα, βρογχίτιδα, γρίπη ή άτυπη πνευμονία. Ιώσεις και λοιμώξεις κάνουν πάρτι και είμαστε οι τιμητικοί καλεσμένοι.

Οι «προσκλήσεις» μοιράζονται σε όλους αδιακρίτως και ο μόνος τρόπος να μην κολλήσουμε είναι να θωρακίσουμε εγκαίρως τον οργανισμό μας με τον προληπτικό εμβολιασμό που μας προστατεύει από 30 διαφορετικά λοιμώδη νοσήματα. Τα εμβόλια αποτελούν το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της Ιατρικής και χάρη σε αυτά σώζονται ετησίως περισσότερα από τρία εκατομμύρια ζωές, ενώ αποφεύγονται 750.000 σοβαρές αναπηρίες, κυρίως σε παιδιά.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός αποτελεί ταυτόχρονα και μια πράξη ευθύνης απέναντι στους «άλλους», δηλαδή για όλους εκείνους (νεογέννητα, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένα άτομα) που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως ο εμβολιασμός αποτελεί ταυτόχρονα και μια πράξη ευθύνης απέναντι στους «άλλους», δηλαδή για όλους εκείνους (νεογέννητα, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένα άτομα) που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. «Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να εμβολιάζεται το 90% του πληθυσμού, κάτι που στην πατρίδα μας δεν γίνεται λόγω της ανάπτυξης του λεγόμενου "αντιεμβολιαστικού λόμπι" τα τελευταία χρόνια.

Η ελλιπής ενημέρωση, τα αμφιλεγόμενα δημοσιεύματα στα media και η επιφυλακτικότητα του κόσμου απέναντι στα εμβόλια δημιούργησε έναν σκεπτικισμό που οδήγησε στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης, με συνέπεια να δημιουργηθούν ρωγμές στο τείχος της ανοσίας της κοινότητας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Τα αποτελέσματα τα είδαμε στην περσινή επιδημική έξαρση της ιλαράς κι ελπίζουμε να μην επαναληφθούν φέτος. Ας γίνει το πάθημα μάθημα για όλους.

Γρίπη και κρυολόγημα, οι μεγάλοι μπελάδες

Οι «απρόσκλητοι επισκέπτες» της εποχής αφορούν πρωτίστως τις ιογενείς λοιµώξεις του αναπνευστικού συστήματος, με το κοινό κρυολόγημα να είναι πιο συχνό και εξαιρετικά μεταδοτικό. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Στάθης Σκληρός, το κρυολόγημα συχνά συγχέεται με τη γρίπη, αλλά είναι πιο ήπιο και προκαλείται από διαφορετικούς ιούς.

Εκδηλώνεται κυρίως με βήχα, φτάρνισμα, τσούξιμο στον λαιμό, μπούκωμα και δέκατα και για να περάσει δεν χρειάζεται φάρμακα, εκτός από κάποια αναλγητικά για τον πυρετό. Η γρίπη, από την άλλη μεριά, δεν είναι απλώς ένα βαρύ κρυολόγημα και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για τους πολύ μικρούς, τους ηλικιωμένους, τους παχύσαρκους και όσους πάσχουν από υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Οι βασικές διαφορές με το κρυολόγημα περιλαμβάνουν την αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων, την έντονη εξάντληση, τον υψηλό πυρετό, τη δυσφορία στο στήθος και τον επίμονο πονοκέφαλο. Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη (πέρα από τα αναλγητικά, τα αποχρεμπτικά και τα ρινικά σπρέι που χορηγούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων), υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.

Ο ειδικός συμβουλεύει:

1.

Να ξεκουραζόμαστε αρκετά

Όταν νιώθουμε άσχημα, είναι σημαντικό να δώσουμε στον οργανισμό μας χρόνο για να αναρρώσει. Είναι λάθος να βιαστούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας, γιατί έτσι καθυστερούμε την αναρρωτική διαδικασία και παράλληλα κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους.

2.

Να μένουμε ενυδατωμένοι

Όταν έχουμε πυρετό, χρειαζόμαστε επιπλέον υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Το άφθονο πόσιμο νερό είναι σημαντικό για την αντικατάσταση των υγρών που χάνουμε με την εφίδρωση και τη ρινική καταρροή. Επίσης, βοηθούν τα αφεψήματα βοτάνων (χαμομήλι, τσάι του βουνού, τίλιο).

3.

Να τρεφόμαστε υγιεινά

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσουμε την όρεξή μας όταν έχουμε κρυολόγημα ή γρίπη. Χωρίς πίεση, μόλις επιστρέψει, ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες που βοηθούν τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.

4.

Να μην παίρνουμε αντιβιοτικά

Επειδή οι ασθένειες αυτές προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, η κατάχρηση των αντιβιοτικών αποτελεί συνηθισμένο λάθος στην πατρίδα μας, που αφενός αποδυναμώνει τον οργανισμό και αφετέρου οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.

5.

Να προλαμβάνουμε τη μετάδοση των ιώσεων

Το «κλειδί» για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλασσόμαστε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η ισορροπημένη διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η συστηματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και, γενικά, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται επίσης συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Τα μέτρα αυτά συνήθως αρκούν. Αν όμως αρρωστήσουμε και τα συμπτώματα επιδεινωθούν, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM