6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε

6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε Facebook Twitter
0

6 βήματα για να αγαπήσετε μια δουλειά που μισείτε Facebook Twitter
O διάβολος φορούσε Prada

 

Αν μόλις πριν λίγο καιρό καταφέρατε να βρείτε δουλειά και αισθάνεστε ήδη να την μισείτε, σίγουρα η πρώτη σας σκέψη δεν είναι, φυσικά, να παραιτηθείτε. Η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους πολυτέλειες. Αφού λοιπόν, προς το παρόν, η δουλειά των ονείρων σας πρέπει να περιμένει, υπάρχουν τρόποι να αντλήσετε χαρά από αυτήν, που τώρα σας απογοητεύει. 

 

 

1. Βρείτε την αιτία του μίσους

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε ποιος είναι ο λόγος που μισείτε την καινούρια σας δουλειά. Είναι βαρετή και κατώτερη των δυνατοτήτων σας ή μήπως σκοτώνεστε από την κούραση;  Υπάρχει πρόβλημα στη σχέση με το αφεντικό σας ή με κάποιον συνάδελφο; «Το να εξετάσει κανείς τι πηγαίνει στραβά απαιτεί ενδοσκόπηση», αναφέρει η σύμβουλος καριέρας Cheryl Lynch Simpson, τονίζοντας ότι πολλές φορές δεν είναι η εργασία το πραγματικό πρόβλημα αλλά εξωτερικοί παράγοντες. «Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι στη δουλειά τους, επειδή είναι δυστυχισμένοι σε κάποιον άλλο τομέα της ζωής τους», λέει η Simpson. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.  Αν το πρόβλημα δεν είναι η καινούρια σας δουλειά, τότε η λύση προφανώς δεν είναι να την αλλάξετε –παντού θα αισθάνεστε δυστυχείς. Βρείτε το πραγματικό πρόβλημα και εστιάστε σε αυτό.

 

2. Εξετάστε το σύνολο των δυνατοτήτων σας

Προσδιορίστε το σύνολο των δυνατοτήτων που η νέα σας δουλειά θα σας επιτρέψει να ακονίσετε και  εκτιμήστε κατά πόσο αυτές είναι δυνατότητες που πραγματικά θέλετε ή απαιτείται να αποκτήσετε. Έχοντας αυτήν τη γνώση, θα αποκτήσετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να διατηρήσετε την εργασία σας.

 

3. Ψάξτε για ευκαιρίες να ασχοληθείτε με πράγματα που σας ενδιαφέρουν

Αν η εργασία σας αισθάνεστε ότι δε σας καλύπτει, ίσως στην εταιρεία που εργάζεστε να υπάρχουν άλλες ευκαιρίες, που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο δημιουργικοί. Αναζητήστε ευκαιρίες να εργαστείτε εθελοντικά σε προγράμματα που σας ενθουσιάζουν. Όταν κανείς είναι δημιουργικός και αποκτά καινούριες εργασιακές εμπειρίες, «χτίζει» ένα βιογραφικό που θα τον βοηθήσει στο μέλλον να βρει μια εργασία που θα τον κάνει να αισθάνεται πλήρης. Άλλωστε, δεν υπάρχει ιδανικότερη εργασία από αυτήν που αγαπάς.

 

 

4. Μιλήστε ειλικρινά με το αφεντικό σας

Υπάρχουν ορισμένες πτυχές της δουλειάς σας που ήταν ασαφείς, όταν σας προσφέρθηκε η θέση;  Ίσως συζητώντας με το αφεντικό σας να μπορέσετε να βρείτε λύσεις που θα σας βοηθήσουν να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας, στα πλαίσια της εργασίας σας.  «Μερικές φορές μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε τη δουλειά», λέει η Simpson. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να αφήσετε κάποια από τα καθήκοντά σας και να αναλάβετε κάποια άλλα, που θα σας κάνουν να αντλείτε μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά σας. Σύμφωνα με την Simpson, πολλά αφεντικά είναι πρόθυμα να δώσουν σε έναν υπάλληλο την ευκαιρία να κάνει αυτό που του ταιριάζει, αλλά η προθυμία τους εξαρτάται και από το αν αυτός είναι υψηλόβαθμος ή όχι. Όπως και να έχει, δεν έχετε τίποτα να χάσατε, αρκεί να έχετε σκεφτεί συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία επιθυμείτε να κάνετε και να μην καταθέσετε απλά ένα «ευχολόγιο».

 

5. Αξιολογήστε τις δυσκολίες της προσαρμογής

Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, νέα προγράμματα και νέες διαδικασίες μπορεί να είναι συντριπτική. «Η αλλαγή είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους», λέει η Simpson. Ρωτήστε τον εαυτό σας μήπως η δυσαρέσκειά σας για τη νέα σας δουλειά είναι απλά αποτέλεσμα των δυσκολιών της προσαρμογής. Είναι εύκολο να ερμηνεύσετε την αποστροφή σας στην αλλαγή ως κακή επιλογή εργασίας, όταν στην πραγματικότητα είστε καταπιεσμένοι από όλα τα καινούρια πράγματα που πρέπει να μάθετε. Η Simpson συνιστά να μένει κανείς τουλάχιστον έξι μήνες σε μια δουλειά, ώστε να διαπιστώσει αν την μισεί ή αν απλά μισεί την αλλαγή που απαιτείται. Αν πάλι έχουν περάσει μήνες και χρόνια και δεν αλλάζετε γνώμη με τίποτα, τότε περάστε στο επόμενο βήμα.

 

6. Σχεδιάστε την επόμενη κίνησή σας.

Αν έχετε διαπιστώσει ότι η νέα θέση εργασίας σας δεν είναι πραγματικά για σας και έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε, η Simpson λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσετε τι πήγε στραβά με την απόφασή σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη δουλειά σας θα είναι η σωστή. Μήπως η εταιρεία σας απέκρυψε πληροφορίες; Μήπως έπρεπε να έχετε κάνει περισσότερες ερωτήσεις; Αναγνωρίστε τα μοτίβα στις δικές σας σκέψεις και συμπεριφορές, για να έχετε μια ιδέα του τι πρέπει να κάνετε σωστά την επόμενη φορά. Κάντε μια λίστα από τα πράγματα που δε σας άρεσαν στην τελευταία δουλειά ή εταιρεία και ύστερα αντιστρέψτε την, ώστε να έχετε την λίστα με την ιδανική εργασία/εταιρεία, για να την χρησιμοποιήσετε στην αναζήτηση της καινούριας σας θέσης. «Οι εργοδότες έχουν την τάση να θέλουν να βλέπουν τους ανθρώπους να τοποθετούνται σε θέσεις, που είναι σαν  εκείνες από τις οποίες μόλις έφυγαν», προειδοποιεί η Simpson. Αυτό μπορεί να σας εγκλωβίσει σε θέσεις εργασίας που μισείτε. Να είστε προσεκτικοί όταν ετοιμάζετε το βιογραφικό σας και να συνεχίσετε έτσι, ώστε να μην κολλήσετε στην ίδια εργασία που μισείτε ξανά και ξανά. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ