8 γκάφες οικοδεσπότη / προσκεκλημένου και πώς να τις αποφύγετε στις φετινές γιορτές

8 γκάφες οικοδεσπότη / προσκεκλημένου και πώς να τις αποφύγετε στις φετινές γιορτές Facebook Twitter
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές ή τους λεκέδες, ο οικοδεσπότης δεν επιτρέπει ποτέ σε προσκεκλημένο να καθαρίσει/επιδιορθώσει το οτιδήποτε, εκτός κι αν έβαλε φωτιά στο σπίτι, οπότε αλλάζει η κλίμακα μέτρησης της ζημιάς.
0

Είτε ως οικοδεσπότες, είτε ως καλεσμένοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις. Να φιλοξενήσουμε τον κόσμο που προσκαλέσαμε και να τον κάνουμε να περάσει καλά στην πρώτη περίπτωση, να τιμήσουμε αυτόν που μας υποδέχεται και να είμαστε ευχάριστη συντροφιά στη χαρά του στη δεύτερη.

Ειδικά, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με ρεβεγιόν και ονομαστικές γιορτές εν όψει, τα δώρα, τα κεράσματα και οι ευχές πάνε και έρχονται. Το ίδιο, όμως, και κάποιες αμήχανες στιγμές από τις οποίες μόνο οι σύγχρονοι κανόνες καλής συμπεριφοράς –και κάποιοι παλιότεροι- μπορούν να μας σώσουν. Όπως επίσης και από τα κακόβουλα σχόλια που μπορούν να τις συνοδεύσουν. Παραδείγματος, χάριν, πότε ανοίγουμε τα δώρα; Πώς ευχόμαστε σε ζευγάρια; Τι κάνουμε με όσα καλά μας προσφέρουν οι καλεσμένοι; Ας δούμε 8 τέτοιες περιπτώσεις.

1. Πότε ανοίγουμε τα δώρα;

Κατ' αρχάς, αν και το κάνουμε αυθόρμητα, ποτέ δεν κοιτάμε το δώρο, πριν αγκαλιάσουμε εγκάρδια αυτόν που μας το προσφέρει. Η πολιτική ορθότητα λέει ότι δεν ανοίγουμε τα δώρα μπροστά στους υπόλοιπους προσκεκλημένους για να μη φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση, ειδικά αυτόν που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για κάτι ακριβό. Οπότε; Τα ιδανικό θα ήταν να το ανοίξουμε κατ' ευθείαν μπροστά σ' αυτόν που μας το πρόσφερε. Εννοείτε ότι ευχαριστούμε με ειλικρίνεια και εκτίμηση, φιλάμε και αγκαλιάζουμε αυτόν που το πρόσφερε και δεν δείχνουμε ποτέ αν μας άρεσε ή όχι.

2. Τι κάνουμε με τα γλυκά / ποτά που μας προσφέρουν;

Οι καλοί οικοδεσπότες σερβίρουν τα γλυκά που τους έφεραν μαζί με όσα έχουν σκοπό να προσφέρουν οι ίδιοι, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους. Δεν είναι επιβεβλημένο να συμβεί το ίδιο με τα ποτά, ειδικά αν δεν ταιριάζουν με την οινική λίστα που συνοδεύει τα εδέσματα που ετοίμασαν. Δεν κρατούν ποτέ τα προσφερόμενα γλυκά για «μετά», χωρίς να τα σερβίρουν ποτέ!

Η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία, ακόμη κι αν δεν το έχετε βγάλει από τη συσκευασία του, όταν κάποτε το χάρισαν σε εσάς. Τα δώρα δεν δωρίζονται, δεν επανασυσκευάζονται, δεν καμουφλάρονται ως καινούρια.

3. Πώς ευχόμαστε σε ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά;

Ασχέτως αν γιορτάζει ο ένας από τους δύο, ευχόμαστε και στους δύο: πρώτα στον εορτάζοντα και μετά στον/στην σύντροφό του, με την ευχή να τον/την χαίρεται και να τον/την καμαρώνει. Αν στην οικογένεια υπάρχουν παιδιά δεν τα ξεχνάμε και τα συμπεριλαμβάνουμε στις ευχές μας.

4. Τι κάνουμε αν δεν προλάβαμε να πάρουμε δώρο;

Ένα καλό κρασί, ένα κουτί γλυκά ή ένα ωραίο μπουκέτο λουλούδια ή μια γλάστρα θα σώζουν πάντα την κατάσταση, αλλά όχι για πάντα. Δεν επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι επιφυλασσόμαστε και φροντίζουμε να ανταποδώσουμε είτε με ένα κέρασμα ή με μία έξοδο, στην οποία πληρώνουμε εμείς.

5. Τι τρώνε οι καλεσμένοι;

Πριν προσκαλέσουμε, πάντα ρωτάμε τους φίλους που θα μας τιμήσουν, αν υποφέρουν από κάποια αλλεργία ή αν είναι vegan. Ετοιμάζουμε ένα μικρότερο ξεχωριστό μενού για τη μειοψηφία της παρέας, ώστε να μη νιώσει κανείς εκτός κλίματος και τραπεζιού. Επίσης, αν προκύψουν οι υπεράριθμοι είναι προτιμότερο χωρίς... κάθισμα να μείνουμε εμείς, αλλά όχι οι καλεσμένοι.

8 γκάφες οικοδεσπότη / προσκεκλημένου και πώς να τις αποφύγετε στις φετινές γιορτές Facebook Twitter
Aν δεν προλάβουμε να πάρουμε δώρο ένα ωραίο μπουκέτο λουλούδια ή μια γλάστρα θα σώζουν πάντα την κατάσταση.

6. Με το λάθος ρούχο τι γίνεται;

Αν είμαστε καλεσμένοι και μας διέφυγε το dress code ζητάμε μια φορά συγνώμη από τους οικοδεσπότες και δεν επανερχόμαστε στο θέμα. Αν είμαστε οι οικοδεσπότες, απλώς κάνουμε το παν για να μη νιώσει δυσάρεστα ο προσκεκλημένος.

7. Ζημιές/κατοικίδια/λεκέδες;

Ως οικοδεσπότες, τη νύχτα του πάρτι οφείλουμε να περιορίσουμε το κατοικίδιο μας σε έναν συγκεκριμένο χώρο. Ναι, είναι στενόχωρο, αλλά δεν τα πάμε όλοι καλά με τα ζώα. Ως καλεσμένοι, οφείλουμε να ρωτήσουμε αν μπορούμε να έχουμε μαζί το σκύλο μας, αν και το προτιμότερο θα ήταν όχι, για να αποφευχθούν οι στιγμές νευρικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές ή τους λεκέδες, ο οικοδεσπότης δεν επιτρέπει ποτέ σε προσκεκλημένο να καθαρίσει/επιδιορθώσει το οτιδήποτε, εκτός κι αν έβαλε φωτιά στο σπίτι, οπότε αλλάζει η κλίμακα μέτρησης της ζημιάς. Επειδή, ωστόσο, αυτό είναι το ακραίο και το σύνηθες είναι μερικά σπασμένα ποτήρια ή κάποιες καμένες από τσιγάρο επιφάνειες, προνοεί για τα πολυτιμότερα και επιβιώνει με τις λιγότερες δυνατές φθορές...

8. Τι κάνετε με όσους δεν ήρθαν; Τι λέτε αφού δεν πήγατε;

Ο παλιός κανόνας αστικής ευγένειας λέει ότι ευχαριστούμε με ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο όσους τίμησαν την πρόσκλησή μας. Στις μέρες μας υπάρχει το Facebook και το Instagram και μερικά taggαρίσματα αρκούν για να εκφράσουν το πώς περάσαμε και το πόσο ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες για τη βραδιά. Και πάλι, όμως, μια καλή κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο πάντα θα έχει άλλη αξία.

Κι αν δεν βρήκαμε χρόνο για ν' ανταποκριθούμε σ' αυτό το κάλεσμα; Μια ευγενική δικαιολογία ή ο ειλικρινής λόγος της απουσίας μας θα συντηρήσει την ανέφελη σχέση. Καθόλου δικαιολογία, καθόλου σχέση. Γι' αυτό δεν εμφανιστήκαμε άλλωστε...

9. Προσοχή: το δώρο δεν δωρίζεται 

Η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία, ακόμη κι αν δεν το έχετε βγάλει από τη συσκευασία του, όταν κάποτε το χάρισαν σε εσάς. Τα δώρα δεν δωρίζονται, δεν επανασυσκευάζονται, δεν καμουφλάρονται ως καινούρια. Δεν είναι η χειρονομία που δεν κάνατε. Είναι ότι οι άλλοι δεν είναι αφελείς και πίσω από αυτή σας την κίνηση, θα διαβάζουν την πραγματική σας πρόθεση που είναι η αδιαφορία και η εξαπάτηση. 

Με στοιχεία από Forbes, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ