8 συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους

8 συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους Facebook Twitter
Δεν χρειάζεται να λέμε απ’ έξω την προπαίδεια του 9 για να κάνουμε… γυμναστική στο μυαλό μας. Υπάρχει και πιο διασκεδαστικός τρόπος
1

 

 

Για την εγρήγορση του πνεύματος μας, κατά καιρούς μας συμβουλεύουν διάφορα και κάποτε μπελαλίδικα: «λύσε ένα sudoku», «κοίτα 10 αντικείμενα και περίγραψε τα με κλειστά μάτια», «προσπάθησε να βρεις χωρίς κομπιουτεράκι πόσο κάνει 4.520Χ23:2».

Ναι, καλά. Αν ακονιζόταν έτσι το μυαλό μας, θα ξαναβρισκόμασταν όλοι στην Α’ Δημοτικού για τα βασικά. Ευτυχώς, επιστήμονες και ερευνητές έχουν εντοπίσει μέσα στα χρόνια τους τρόπους που κρατούν τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση. Κάποιοι από αυτούς είναι σχετικά εύκολοι, κάποιοι έχουν να κάνουν με αλλαγές στην καθημερινότητα μας, όλοι, όμως, μας κάνουν λίγο πιο genius, (απ’ ό,τι ήδη είμαστε).

 

Μαθαίνουμε ένα μουσικό όργανο

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε τον Σεγκόβια στην κιθάρα. Και λίγα ακόρντα αρκούν. Και λίγη προσπάθεια κάθε μέρα. Αυτό το “λίγο – λίγο” με τις νότες και την πρακτική εφαρμογή, λέει μελέτη του Harvard του 2003 γύρω από τα πολλαπλά οφέλη του να παίζουμε ένα μουσικό όργανο, είναι ότι μεγιστοποιούμε τη μνήμη μας. Όσο μάλιστα περισσότερα τα χρόνια του χόμπι μας, τόσο καλύτερη η κατάσταση της μνήμης μας.

 

Διαβάζουμε (μανιωδώς)

Και οτιδήποτε. Δεν έχει σημασία αν είναι κόμικ, (αν και η λογοτεχνία κάνει θαύματα), ή αν ειναι το αγαπημένο μας best seller. Αρκεί να διαβάζουμε, λένε λογοθεραπευτές και επιστήμονες των διαταραχών λόγου. Ό,τι κι αν είναι το βιβλίο, οξύνεται η φαντασία. Και όπως κι αν γράφει κάποιος, αυτός που διαβάζει μπαίνει στη διαδικασία για λογικά άλματα, συμπεράσματα και χρήση δικών του διατυπώσεων. Με λίγα λόγια το μυαλό «δουλεύει» στο φουλ.

 

Διαλογιζόμαστε συχνά

Δεν διώχνουμε τις δύσκολες σκέψεις για άλλη ώρα. Τις φέρνουμε μπροστά και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε σαν να μην ήταν δικές μας, σαν να είχαμε να κάνουμε με τα μικροπροβλήματα κάποιου άλλου. Δεν είναι απλώς ένα τέχνασμα για να βρούμε λύση. Είναι ένα μικρό τονωτικό για τον εγκέφαλο που αναγκάζεται να ακολουθήσει άλλα μονοπάτια για να εργαστεί πάνω σ’ ένα ζήτημα.

Γυμνάζουμε (ευχάριστα) το μυαλό μας 

Δεν χρειάζεται να λέμε απ’ έξω την προπαίδεια του 9 για να κάνουμε… γυμναστική στο μυαλό μας. Υπάρχει και πιο διασκεδαστικός τρόπος, όπως ας πούμε το να προσπαθούμε να θυμηθούμε όλους τους στίχους από 10 αγαπημένα μας τραγούδια. Ή να βάζουμε κουίζ στον εαυτό μας, τύπου πόσες ταινίες του τάδε σκηνοθέτη έχω δει, πόσους τίλους βιβλίων του τάδε συγγραφέα έχω διαβάσει και πάει λέγοντας. Το θέμα είναι να μένει ο εγκέφαλος σε ήπια εγρήγορση.

Γυμναζόμαστε (κυριολεκτικά)

Παλιό, επιστημονικό και ελεγμένο: όταν κινούμαστε, αυξάνουμε την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει επίσης αυξημένη εγκεφαλική λειτουργία. Έρευνες, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχει αποδείξει ότι η άσκηση τονώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα και ως εκ τούτου την εγκεφαλική λειτουργία.

 

Μαθαίνουμε μια καινούρια γλώσσα

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ό,τι και για το μουσικό όργανο. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε άπταιστα ισπανικά σε 2 μήνες. Λίγες λέξεις κάθε μέρα, ένα μικρό ποίημα, λίγη προσπάθεια με την προφορά, αυτό το λίγο από κάθε μέρα – και ειδικά το κομμάτι που αφορά τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου – λειτουργεί σαν βιταμίνη για το μυαλό.

Μαγειρεύουμε συνταγές από κουζίνες του κόσμου

Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη (με τη δεύτερη, με την όγδοη) μπαίνουμε σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο γεμάτο νέες γνώσεις: νέα υλικά, νέα ονόματα, νέες μυρωδιές και ιδιότητες, όλα αυτά σοκάρουν ευχάριστα τον εγκέφαλο μας που θέλει κι άλλο και γι’ αυτό αναζητά όλο και περισσότερο υλικό. Βέβαια, αυτό ισχύει για όσους αγαπούν το φαγητό και τα μαγειρέματα.

 

Σημειώνουμε – μουτζουρώνουμε

Δεν κρατάμε σημειώσεις μόνο για να μην ξεχάσουμε κάτι. Στο χαρτί μπορούν να εκτονωθούν τα πάντα και κάποτε να αναδειχθούν ταλέντα που δεν τα γνωρίζαμε. Μπορεί να το “έχουμε” με τον στίχο. Μπορεί ένα μικρό μυθιστόρημα να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση για κάποιον από εμάς. Ποτέ δεν θα το μάθουμε, αν δεν σημειώνουμε, μουτζουρώνουμε, σχεδιάζουμε κάτι. Ακόμη και τα σκίτσα του Burton πάνω σε μια χαρτοπετσέτα είναι σημάδι ευφυίας που εξασκείτο καιρό. Οπότε;

 

Με στοιχεία από το Lifehack και το National Geographic

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια