6 μυστικά μακροζωίας και ευτυχισμένης καθημερινότητας

6 μυστικά μακροζωίας και ευτυχισμένης καθημερινότητας Facebook Twitter
0


 

Σχεδόν κάθε χρόνο μια νέα επιστημονική μελέτη μας προτείνει κάτι που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο και κυρίως για να απολαύσουμε πραγματική ποιότητα ζωής: να είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς, να μην κινδυνεύουμε από ασθένειες και ό,τι μπορεί να ταλαιπωρήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να ζήσουμε με λίγα λόγια καλά όλα τα χρόνια της ζωής μας.

Όμως, όπως αναφέρει η Telegraph, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είναι ένας μπούσουλας, από τον οποίο ο καθένας υιοθετεί στοιχεία και συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσει. Οι παλιοί, τα παλιά γερά σκαριά που λέμε, δεν τα χρειάζονταν όλα αυτά για να ζήσουν ως τα βαθιά γεράματα. Ήξεραν τι πρέπει να φάνε και τι όχι, ήξεραν ακόμη και που πρέπει να υποκύψουν, σε ποιον πειρασμό και μρελε ποια συχνότητα.

Έτσι, η εφημερίδα προχώρησε σε ένα top-5 ρεαλιστικών συμβουλών, έτσι όπως προκύπτουν από μεγάλα πανεπιστήμια και φημισμένες ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο και μπορούν να επιμηκύνουν τον μέσο όρο ζωής, χωρίς να μας στερούν όλα εκείνα που την κάνουν ωραία και… νόστιμη.

1.

Που και που, ας ξεχνάμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονταν ως οριακά υπέρβαροι, στην πραγματικότητα κινδύνευαν λιγότερο από παθήσεις που μπορούσαν να αποβούν μοιραίες, από ανθρώπους αδύνατους και φαινομενικά υγιείς.  Η έρευνα επίσης έδειξε ότι ο ασφαλέστερος ΔΜΣ διαμορφώνεται στο 27 για τους άντρες και στο 26,9 για τις γυναίκες. Με το 30 να σημαίνει ότι κάποιος τείνει προς την παχυσαρκία, το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί τόσο πολύ το ιδανικό βάρος. 5 κιλά κάτω – 5 κιλά πάνω, το θέμα είναι να παραμένουμε δυνατοί, δραστήριοι και υγιείς.

2.

Μια βόλτα από την εκκλησία;

Ναι, το ποσοστό αθεΐας στις μέρες μας εμφανίζεται υψηλότερο από κάθε άλλη δεκαετία, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Χάρβαρντ που εκπονήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2016, απέδειξε ότι πληθυσμός ο οποίος προσεύχεται, πηγαίνει στην εκκλησία και γενικώς πιστεύει σε κάποια ανώτερη δύναμη, είναι καλύτερα θωρακισμένος – σε ποσοστό 33% - σε σχέση με όσους δεν το κάνουν.  Στο δείγμα των ανθρώπων που απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο, διαπιστώθηκαν πολλοί λιγότεροι θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Όπως εξηγείται βέβαια στη μελέτη, η θωράκιση δεν συνίσταται μόνο στην πίστη, αλλά και στη συντροφικότητα και στις παρέες που αναπτύσσονται στο εκκλησίασμα.

3.

Φίλοι που μας αγαπούν

Πέρα από το να γίνουμε μονόχνωτοι, η παρατεταμένη μοναξιά και η ανυπαρξία φίλων στο πλευρό μας, μπορεί να πυροδοτήσει στο σώμα μας μια σειρά από χημικές μεταβολές, οι οποίες εν συνεχεία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν από κοινού τα Πανεπιστήμια του Σικάγο και της Καλιφόρνια, ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται περίεργα τη μοναξιά: συγκεκριμένα και ύστερα από έρευνες σε δείγμα μοναχικών ατόμων, προέκυψε ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους είχαν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

4.

Μία / ένας σύζυγος

Ασχέτως αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά του γάμου, αναρίθμητες μελέτες όλα τα προηγούμενα χρόνια – μεταξύ των οποίων και μία που έγινε το 2014 – δείχνουν ότι οι παντρεμένοι εμφανίζουν ένα 5% υπεροχής σε σχέση με τους εργένηδες ή τους διαζευγμένους σε ό,τι αφορά την προστασία τους από καρδιακά νοσήματα και άλλου είδους ασθένειες.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη του 2014 η ύπαρξη ενός μόνιμου συντρόφου μας παρακινεί να κινούμαστε περισσότερο, να προσέχουμε τι τρώμε (όχι πάντα,βέβαια), αλλά κυρίως να θέλουμε να παραμείνουμε υγιής για να χαρούμε περισσότερο χρόνο με τον άνθρωπο και την οικογένεια που δημιουργήσαμε μαζί του.

5.

Περισσότερος ύπνος

Αποδεδειγμένα 7-8 ώρες  ύπνου είναι ένα από τα κορυφαία μυστικά μακροζωίας, σύμφωνα και τον δρα Alex Zhavoronkov, διευθυντή του ιδρύματος Γηριατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τον ίδιο τρόπο και λίγος ύπνος στα μισά της μέρας – η γνωστή μεσημεριανή σιέστα – όχι μόνο κάνει καλό, αλλά προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα εμφράγματα, ειδικά στις ηλικίες μετά τα 40, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

6.

30 λεπτά άσκησης (κάθε μέρα)

Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να έχουμε κάνει εγγραφή σε κάποιο γυμναστήριο. Χρειάζεται να βρισκόμαστε σε κίνηση ή σε κάποια μορφή άσκησης ήπιας έντασης, κάθε μέρα για μισή ώρα. Δεκάδες πλέον οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι 30 λεπτά τρέξιμο ή έστω έντονο περπάτημα την ημέρα βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδη διαβήτη, της διατήρησης των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης, κ.α.

Με στοιχεία από την Telegraph 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM