6 μυστικά μακροζωίας και ευτυχισμένης καθημερινότητας

6 μυστικά μακροζωίας και ευτυχισμένης καθημερινότητας Facebook Twitter
0


 

Σχεδόν κάθε χρόνο μια νέα επιστημονική μελέτη μας προτείνει κάτι που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο και κυρίως για να απολαύσουμε πραγματική ποιότητα ζωής: να είμαστε σωματικά και ψυχικά υγιείς, να μην κινδυνεύουμε από ασθένειες και ό,τι μπορεί να ταλαιπωρήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να ζήσουμε με λίγα λόγια καλά όλα τα χρόνια της ζωής μας.

Όμως, όπως αναφέρει η Telegraph, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είναι ένας μπούσουλας, από τον οποίο ο καθένας υιοθετεί στοιχεία και συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσει. Οι παλιοί, τα παλιά γερά σκαριά που λέμε, δεν τα χρειάζονταν όλα αυτά για να ζήσουν ως τα βαθιά γεράματα. Ήξεραν τι πρέπει να φάνε και τι όχι, ήξεραν ακόμη και που πρέπει να υποκύψουν, σε ποιον πειρασμό και μρελε ποια συχνότητα.

Έτσι, η εφημερίδα προχώρησε σε ένα top-5 ρεαλιστικών συμβουλών, έτσι όπως προκύπτουν από μεγάλα πανεπιστήμια και φημισμένες ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο και μπορούν να επιμηκύνουν τον μέσο όρο ζωής, χωρίς να μας στερούν όλα εκείνα που την κάνουν ωραία και… νόστιμη.

1.

Που και που, ας ξεχνάμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονταν ως οριακά υπέρβαροι, στην πραγματικότητα κινδύνευαν λιγότερο από παθήσεις που μπορούσαν να αποβούν μοιραίες, από ανθρώπους αδύνατους και φαινομενικά υγιείς.  Η έρευνα επίσης έδειξε ότι ο ασφαλέστερος ΔΜΣ διαμορφώνεται στο 27 για τους άντρες και στο 26,9 για τις γυναίκες. Με το 30 να σημαίνει ότι κάποιος τείνει προς την παχυσαρκία, το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί τόσο πολύ το ιδανικό βάρος. 5 κιλά κάτω – 5 κιλά πάνω, το θέμα είναι να παραμένουμε δυνατοί, δραστήριοι και υγιείς.

2.

Μια βόλτα από την εκκλησία;

Ναι, το ποσοστό αθεΐας στις μέρες μας εμφανίζεται υψηλότερο από κάθε άλλη δεκαετία, ωστόσο, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Χάρβαρντ που εκπονήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2016, απέδειξε ότι πληθυσμός ο οποίος προσεύχεται, πηγαίνει στην εκκλησία και γενικώς πιστεύει σε κάποια ανώτερη δύναμη, είναι καλύτερα θωρακισμένος – σε ποσοστό 33% - σε σχέση με όσους δεν το κάνουν.  Στο δείγμα των ανθρώπων που απάντησε στο σχετικό ερωτηματολόγιο, διαπιστώθηκαν πολλοί λιγότεροι θάνατοι που οφείλονταν σε καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Όπως εξηγείται βέβαια στη μελέτη, η θωράκιση δεν συνίσταται μόνο στην πίστη, αλλά και στη συντροφικότητα και στις παρέες που αναπτύσσονται στο εκκλησίασμα.

3.

Φίλοι που μας αγαπούν

Πέρα από το να γίνουμε μονόχνωτοι, η παρατεταμένη μοναξιά και η ανυπαρξία φίλων στο πλευρό μας, μπορεί να πυροδοτήσει στο σώμα μας μια σειρά από χημικές μεταβολές, οι οποίες εν συνεχεία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν από κοινού τα Πανεπιστήμια του Σικάγο και της Καλιφόρνια, ο ανθρώπινος οργανισμός αντιλαμβάνεται περίεργα τη μοναξιά: συγκεκριμένα και ύστερα από έρευνες σε δείγμα μοναχικών ατόμων, προέκυψε ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους είχαν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

4.

Μία / ένας σύζυγος

Ασχέτως αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά του γάμου, αναρίθμητες μελέτες όλα τα προηγούμενα χρόνια – μεταξύ των οποίων και μία που έγινε το 2014 – δείχνουν ότι οι παντρεμένοι εμφανίζουν ένα 5% υπεροχής σε σχέση με τους εργένηδες ή τους διαζευγμένους σε ό,τι αφορά την προστασία τους από καρδιακά νοσήματα και άλλου είδους ασθένειες.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη του 2014 η ύπαρξη ενός μόνιμου συντρόφου μας παρακινεί να κινούμαστε περισσότερο, να προσέχουμε τι τρώμε (όχι πάντα,βέβαια), αλλά κυρίως να θέλουμε να παραμείνουμε υγιής για να χαρούμε περισσότερο χρόνο με τον άνθρωπο και την οικογένεια που δημιουργήσαμε μαζί του.

5.

Περισσότερος ύπνος

Αποδεδειγμένα 7-8 ώρες  ύπνου είναι ένα από τα κορυφαία μυστικά μακροζωίας, σύμφωνα και τον δρα Alex Zhavoronkov, διευθυντή του ιδρύματος Γηριατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τον ίδιο τρόπο και λίγος ύπνος στα μισά της μέρας – η γνωστή μεσημεριανή σιέστα – όχι μόνο κάνει καλό, αλλά προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα εμφράγματα, ειδικά στις ηλικίες μετά τα 40, τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

6.

30 λεπτά άσκησης (κάθε μέρα)

Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να έχουμε κάνει εγγραφή σε κάποιο γυμναστήριο. Χρειάζεται να βρισκόμαστε σε κίνηση ή σε κάποια μορφή άσκησης ήπιας έντασης, κάθε μέρα για μισή ώρα. Δεκάδες πλέον οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι 30 λεπτά τρέξιμο ή έστω έντονο περπάτημα την ημέρα βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχαρώδη διαβήτη, της διατήρησης των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης, κ.α.

Με στοιχεία από την Telegraph 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM