Butter me up

Butter me up Facebook Twitter
0

Για τον πατέρα του αμερικανικού gourmet, τον James Beard, το καλό ψωμί αποτελεί μια από τις πιο ευφραντικές γεύσεις για τον ανθρώπινο ουρανίσκο και το καλό ψωμί με φρέσκο βούτυρο τη μέγιστη πανδαισία. Η Ευρώπη το βούτυρο στο ψωμί των λαών της το χορήγησε ως μπόνους μετά τον πόλεμο, για να θρέψει και να γιάνει την αβιταμίνωση που απειλούσε να εξαρθρώσει μεταπολεμικά και τις καλύτερες οικογένειες.

Μάλιστα, έτσι κάπως η Γερμανία έφτιαξε και τη μαργαρίνη για ν' αβγατίσει τις ποσότητες του όποιου λίπους βάφτιζε βούτυρο, υδρογονωμένο και φτηνό για τον λαό. Χρειάστηκε το υπόλοιπο μισό του 20ού αιώνα για να ξυπνήσει η επιστήμη και να φωνάξει πως τα υδρογονωμένα λίπη ήταν άλλος ένας δρόμος προς τον βιολογικό αφανισμό, και να αποδειχθεί πως δεν έτρεφαν παρά μόνο τη φαρμακοβιομηχανία (με εμφράγματα, διαβήτη, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους που αποδεδειγμένα εμφανίζονται με την κατανάλωση  του «αγαθού»). Χρειάστηκε μια δεκαετία επιπλέον μέχρι να έρθει η στιγμή της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής κρίσης, για να γυρίσουμε πίσω στα βασικά της «θρέψης»...

Το μεγαλύτερο κοινωνικό επιστημονικό κίνημα που έχει ανατείλει μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται, στις χώρες της Δύσης είναι αυτό που συγκρίνει... τις μπουκιές. Συγκρίνει προϊόντα, τιμές και διατροφική αξία, και συστήνει τα πιο «έξυπνα», φτηνά και ωφέλιμα για το καλάθι της νοικοκυράς. Πρώτα στη λίστα το γάλα, το τυρί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με το βούτυρο να αναδεικνύεται βασιλιάς και σ' αυτό τον αιώνα.

Σύμφωνα με την επιστημονικής συνθέσεως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Bank On The Basics, λοιπόν, οι εξισώσεις είναι απλές: μισό μπρόκολο (συν βράσιμο, κοστίζει κι αυτό) δίνει την ίδια απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου με ένα ποτήρι γάλα, το οποίο, στην Αμερική τουλάχιστον, κοστίζει 25 σεντς. Χρειάζεται μόνο μια μπουκιά σκληρό κίτρινο τυρί για 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ώρα που μόνον 5 γραμμάρια αποδίδει ένα ολόκληρο hot dog! Το βούτυρο, επισημαίνει η έδρα Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, καταρχάς περιέχει το λινολεϊκό και αλφα-λινολεϊκό οξύ, απαραίτητα στοιχεία για την επιβίωση του ανθρώπου και την άμυνα του οργανισμού, που δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει το ανθρώπινο σώμα με κανένα άλλο διατροφικό στοιχείο, και πρέπει να τα αντλήσει απαραιτήτως από το λίπος της τροφής.

Επιπλέον, όπως απέδειξε η τελευταία και επαναστατική έρευνα του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, το βούτυρο προκαλεί μετά από κάθε γεύμα μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα συγκριτικά με το ελαιόλαδο (!), άρα συστήνεται ειδικά στους άνδρες με χοληστερόλη, υπέρταση και καρδιά να το 'χουν κατά νου. Από μια πιρουνιά τηγανητές πατάτες με φρέσκο ελαιόλαδο προτιμάται μια πιρουνιά μακαρόνια, που περιέχουν σ' ολόκληρη την κατσαρόλα μια-δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο, και μάλιστα αγνό.

Μια εξήγηση που δίνουν οι διατροφολόγοι για την προστασία  που προσφέρει το βούτυρο στον αντρικό, ειδικά, οργανισμό από τη χοληστερόλη και τα λιπίδια του αίματος είναι ότι τα κύτταρα του στομάχου μας, ανδρών και γυναικών, είναι προγραμματισμένα να αποθηκεύουν λίπος, το ζωικό λίπος, και να το κρατάνε για την περίπτωση λοιμού. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, που προτιμά βιολογικά το βούτυρο από το φυτικό λίπος, κι έτσι ολόκληρο το σύστημα των αρτηριών εξυγιαίνεται όταν η αποθήκη τους εφοδιαστεί μ' αυτό.

Εννέα θερμίδες αντιστοιχούν σε ένα γραμμάριο φρέσκο βούτυρο, για να μη ξεχνιόμαστε και γίνουμε όλοι τροφαντοί. Αν και σε καιρούς πείνας μπορεί να χρησιμεύσει κι αυτό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM