#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς

#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς Facebook Twitter
Η Lilly & η Madelaine γεννήθηκαν 9 εβδομάδες νωρίτερα. Όταν η ζωή της Madelaine ήταν σε κίνδυνο, έβαλαν τα δίδυμα δίπλα - δίπλα στην ίδια θερμοκοιτίδα για να επιβιώσουν.
0

ADVERTORIAL

Το ανθρώπινο άγγιγμα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ' όσο νομίζουμε. Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, πολλές φορές ξεχνάμε πόσο μεγάλο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωή μας, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που η ανθρώπινη επαφή είχε σημαντικό αντίκτυπο στην σωματική υγεία - και στην ίδια τη ζωή. Ένα παράδειγμα είναι η ιστορία της Lilly και της Madelaine. Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια μωρά που γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην περίπτωση της Lilly και της Madelaine, ήταν 9 εβδομάδες.

Και οι δύο πάλευαν για την επιβίωση: Παρακολουθούνταν σε θερμοκοιτίδα με αναπνευστήρα. Η πιθανότητες όμως για τη Madelaine ήταν μικρότερες, καθώς γεννήθηκε με μια τρύπα στην καρδιά. Τότε, μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου είχε την ιδέα να τις βάλουν στην ίδια θερμοκοιτίδα. Οι μικρές αγκαλιάστηκαν και τα δάχτυλά τους αγγίζονταν. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξήθηκαν. Σταδιακά, η Madelaine κατάφερε να αναπνέει μόνη της και η τρύπα στην καρδιά της έκλεισε. Πλέον, ζουν στο Αμβούργο της Γερμανίας, τους αρέσει το HipHop και λένε η μία στην άλλη τα πάντα. Είναι αχώριστες από τη γέννησή τους. Από τη στιγμή που η Lilly έσωσε τη ζωή της αδερφής της.

 

Η ιστορία της Lilly και της Madelaine, είναι μόνο μία από τις πολλές που αποδεικνύουν πως η ανθρώπινη επαφή μπορεί ακόμη και να σώσει μία ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο. Ταυτόχρονα, τον τελευταίο χρόνο, οι άνθρωποι παγκοσμίως την στερούνται διαρκώς, λόγω της πανδημίας του Covid-19 κι αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις ζωές μας. 

Δύο συνεχόμενες, παγκόσμιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την κατάσταση του ανθρώπινου αγγίγματος στην εποχή πριν τον COVID-19 αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού, το αποδεικνύουν. Οι έρευνες αυτές, που δημοσιεύτηκαν από τη NIVEA, αποκαλύπτουν ένα ανησυχητικό επίπεδο στέρησης του ανθρώπινου αγγίγματος και έντονη αίσθηση μοναξιάς, που τείνουν να γίνουν πιο έντονα από την εν εξελίξει πανδημία.

Στην ολοκληρωμένη έρευνα που διεξήχθη, 9 στους 10 συμμετέχοντες πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης από τον COVID-19, δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα είναι το κλειδί να παραμένουν χαρούμενοι και πιο γεμάτοι στη ζωή
τους. Προς το παρόν, όμως, αυτή η παγκόσμια επιθυμία παραμένει ανεκπλήρωτη. Οι 4 στους 5 ανθρώπους που μένουν μόνοι τους ανέφεραν ότι δε βιώνουν το ανθρώπινο άγγιγμα σε καθημερινή βάση. Σχεδόν 2 στους 3 συμμετέχοντες εύχονται να μπορούσαν να λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές. Άνθρωποι που μένουν μόνοι τους, μονογονεϊκές οικογένειες, έφηβοι και νέοι είναι αυτοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αίσθηση μοναξιάς. Το 23% των μονογονεϊκών οικογενειών εξέφρασε την έντονη αίσθηση μοναξιάς, το ίδιο δήλωσε και το 24% των εφήβων – σε αντίθεση με ένα παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 16%.

Τα οφέλη του ανθρώπινου αγγίγματος στη σωματική και ψυχική υγεία είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα. Όσο, όμως, το άγγιγμα αποκτά δευτερεύοντα ρόλο στη σύγχρονη ζωή, οι συμμετέχοντες καταχώρησαν τα οφέλη αυτά στην
κατηγορία «πρωτόγνωρα» αλλά ταυτόχρονα και «σημαντικά». Οι 7 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το ανθρώπινο άγγιγμα δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους. Η πολυάσχολη καθημερινότητα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η σύγχυση για το ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο φυσικής επαφής μπαίνουν στη μέση, εμποδίζοντας την εκπλήρωση της ανθρώπινης ανάγκης για άμεση επαφή. Αν ο κόσμος είχε πληρέστερη εικόνα για τα προτερήματα του αγγίγματος, τότε το 86% των ανθρώπων θα επεδίωκε περισσότερη επαφή στην καθημερινή του ζωή.


Ο Covid-19 έχει υποβαθμίσει τη σημασία του ανθρώπινου αγγίγματος, κάνοντάς ακόμη πιο δύσκολη την εκπλήρωση της επαφής στο βαθμό που τη χρειαζόμαστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν αποδεχτεί την ανάγκη της κοινωνικής απόστασης και προς το παρόν, έχουν προσαρμόσει ανάλογα και τη συμπεριφορά τους. Η έρευνα δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι άνθρωποι έχουν θυσιάσει τη φυσική επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συχνά, σαν αποτέλεσμα, υπομένουν τη μοναξιά τους.

#CareForHumanTouch: Το ανθρώπινο άγγιγμα και η «πανδημία» της μοναξιάς Facebook Twitter
Ο Juarez & η Heloisa, από τη Βραζιλία, γνωρίστηκαν στον δρόμο πριν 56 χρόνια. Γι' αυτούς, ακόμη και σήμερα, η απόλυτη έκφραση αγάπης και φροντίδας είναι οι αγκαλιές. Η NIVEA τους συνάντησε στο πλαίσιο της έρευνάς της για την ανθρώπινη επαφή.

Το 75% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφερε ότι μέσα από την απομόνωση γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι για την υγεία η φυσική επαφή. Περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάει ότι θα αυξηθεί η επαφή του με το στενό του κύκλο (οικογένεια, κοντινοί φίλοι), ενώ η επαφή του με τον όχι τόσο άμεσο κύκλο (συνάδελφοι, γνωστοί) αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμα πτωτική πορεία, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η έρευνα κατέληξε στο ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο αίσθημα μοναξιάς και στην απουσία επαφής με τους άλλους, τόσο σε φυσικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να ανακτήσουν όλα αυτά που στερήθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα, αμέσως μόλις αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η NIVEA αναλαμβάνει να εκπληρώσει έναν σημαντικό στόχο. Με μότο το «Φροντίζουμε για την ανθρώπινη επαφή, διατηρούμε το Μαζί», η εταιρεία δεσμεύεται να προβάλλει τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που έχει το ανθρώπινο άγγιγμα για την υγεία και να το υποστηρίξει, μόλις της το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ενέργειες που θα δίνουν έμφαση στην ανθρώπινη επαφή σε όλο τον κόσμο. Έτσι, θα μεταφέρει το μήνυμά της σε 150.000 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους, μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, άτομα με προβλήματα όρασης καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από άνοια.

Μπορεί η ανθρώπινη επαφή και αυτό το άγγιγμα από τους αγαπημένους μας να μην αποτελεί επιλογή προς το παρόν, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε πιο κοντά τους. Ένα τηλεφώνημα στους γονείς μας μπορεί να είναι αρκετό για να τους προσφέρουμε χαρά, μία γλυκιά έκπληξη που θα στείλουμε στους φίλους μας μπορεί να τους φτιάξει τη μέρα ή απλώς μία βιντεοκλήση που θα γίνει καθημερινή συνήθεια. Ή απλώς ένα «σ' αγαπώ» σε όποιον/α χρειάζεται να το ακούσει.

Περισσότερα για την ενέργεια της NIVEA μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM