ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Covid-19 και γρίπη: Ο κίνδυνος της διπλής επιδημίας

Covid-19 και γρίπη: Ο κίνδυνος της διπλής επιδημίας Facebook Twitter
0
portrait
Δημήτρης Παρασκευής

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ αλλάζουν, τα μέτρα προστασίας είναι από χαλαρά έως ανύπαρκτα και τα συμπτώματα του πυρετού, οι μυαλγίες και ο βήχας εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα αυτό το διάστημα. Ο κίνδυνος των εποχικών ιώσεων που ευνοούνται από το κρύο και τις συνθήκες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανησυχούν τους επιστήμονες εν όψει του χειμώνα.

Είναι γεγονός ότι η ταυτόχρονη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα επηρεάσει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε τους επόμενους μήνες; Με ποιους τρόπους μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τι πάσχουμε; Τι συμβαίνει με τα τεστ, τα εμβόλια και τις μάσκες; Τις απαντήσεις δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

— Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν έχουμε κορωνοϊό, γρίπη ή κρυολόγημα;
Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια στην περίπτωση μόλυνσης από κορωνοϊό, τον ιό της γρίπης ή τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ο πιο ασφαλής τρόπος για τη σωστή διάγνωση είναι η πραγματοποίηση εξέτασης. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ακριβώς και με ασφάλεια από τι πάσχουμε και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειές μας.

— Μπορούμε να πάρουμε το εμβόλιο της γρίπης και το νέο αναμνηστικό για την Covid-19 ταυτόχρονα;
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Συστήνεται ισχυρά στις ευπαθείς ομάδες να πραγματοποιήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο και επίσης να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που είναι παρόμοια με αυτά για τον κορωνοϊό.

— Η εποχή της γρίπης πλησιάζει. Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε;
Συστήνεται ισχυρά στις ευπαθείς ομάδες να πραγματοποιήσουν το αντιγριπικό εμβόλιο και επίσης να τηρούν τα προληπτικά μέτρα που είναι παρόμοια με αυτά για τον κορωνοϊό: αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, υγιεινή των χεριών, επαρκής αερισμός κλειστών χώρων κ.λπ.).

— Η πανδημία μάς έχει κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον ιό;
Λόγω των μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίσαμε σημαντικά την κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της γρίπης. Αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό επίτευγμα κατά την περίοδο της πανδημίας, γιατί περιορίστηκε σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας σε μια περίοδο που, λόγω του κορωνοϊού, ήταν υψηλή.

Από την άλλη, επειδή η ανοσία έναντι της γρίπης στην κοινότητα, εκτός των ευπαθών ομάδων, αναπτύσσεται μέσω της μόλυνσης με τον ιό, τα προηγούμενα έτη εξασθένησε σε κάποιες ομάδες πληθυσμού, γι’ αυτό εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά γρίπης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία μάς κατέστησε πιο ευάλωτους αλλά ότι, όπως προαναφέρθηκε, η μικρότερη έκθεση εξασθένησε ελαφρά την ανοσία στην κοινότητα.

— Πόσο συχνά μπορούμε τελικά να προσβληθούμε από τον κορωνοϊό;
Η συχνότητα της μόλυνσης με κορωνοϊό εξαρτάται από τα επίπεδα ανοσίας, πόσο διάστημα έχει μεσολαβήσει από την τελευταία δόση εμβολιασμού ή τη μόλυνση με τον ιό, με ποια υποπαραλλαγή έχουμε μολυνθεί ή από το είδος του εμβολίου που έχουμε πραγματοποιήσει σε συνάρτηση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Επίσης, ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί και από το αν εμείς ή η υπόλοιπη κοινότητα τηρεί τα προληπτικά μέτρα. Με άλλα λόγια, εξαρτάται κυρίως από το πόσα πρόσφατα έχουμε εμβολιαστεί ή μολυνθεί σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους. 

— Eάν το τεστ βγαίνει αρνητικό, υπάρχει περίπτωση τελικά να έχω Covid;  
Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε μολυνθεί πολύ πρόσφατα (π.χ. τις τελευταίες μια-δυο ημέρες) αλλά το τεστ να βγαίνει θετικό ή μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί με πολύ χαμηλό φορτίο και επίσης το τεστ να είναι αρνητικό. Αν έχουμε υψηλή υποψία μόλυνσης, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας με τα ευπαθή άτομα και να κάνουμε χρήση μάσκας.

— Με προστατεύει η μάσκα μου εάν κανείς άλλος δεν τη φοράει;
Η μάσκα, ειδικά η υψηλής προστασίας, μας προστατεύει από μόλυνση με κορωνοϊό ακόμα και αν τα άτομα γύρω μας δεν κάνουν χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία είναι μεγαλύτερη αν και οι υπόλοιποι στο περιβάλλον μας τη φορούν.

Υγεία & Σώμα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM